Imatges de les sèries "Doctor a Alaska", "The White Lotus" i "Gilmore Girls"
Imatges de les sèries "Doctor a Alaska", "The White Lotus" i "Gilmore Girls"
El matí de Catalunya Ràdio

8 sèries que passen en llocs idíl·lics

Un poble on hi ha un assassinat, un bar on tothom coneix el teu nom i un institut, entre els escenaris per quedar-s'hi a viure

Actualitzat

1. "Cicely -- Doctor a Alaska"

A quina plataforma? Filmin

D'entrada, no és el poble més acollidor del món. Hi fa un fred que pela i els seus habitants són tirant a peculiars. El protagonista de la sèrie, Joel Fleischmann, que és un metge acabat de graduar que hi ha d'anar per retornar el deute dels seus estudis, no hi encaixa gens.

Un novaiorquès en aquest poble perdut d'Alaska és la viva imatge de la metàfora del peix fora de l'aigua, i la sèrie basa en aquest contrast la dinàmica còmica dels primers episodis.

Però en Joel aprèn a estimar Cicely i el seu estil de vida, i els seus habitants passen de ser excèntrics a entranyables. És un camí que també segueixen els espectadors, que s'enamoren de la manera de viure la vida en aquest lloc tan remot.

És d'aquelles sèries que et deixa un molt bon record. Si algun cop us heu plantejat visitar-la, Cicely està basada en el poble de Talkeetna (Alaska), però rodada a Roslyn (Washington).

2. "Stars Hollow -- Gilmore Girls"

A quina plataforma? Netflix

El poble de Stars Hollow, que és on passa "Gilmore Girls", és la cosa més càlida i confortable que s'ha creat mai a la televisió. Vull dir, em passaria hores al cafè d'en Luke amb aquelles tasses gegantines o passejant pel carrers del poble.

Tots els seus habitants són excèntrics i entranyables, com a Doctor en Alaska. Excepte les protagonistes: que són intel·ligents, ràpides tirant línies de diàleg i divertides. Especialment la Lorelai, la mare, que és molt esbojarrada en oposició a la seva filla adolescent, que és més responsable.

Aquesta dinàmica funciona molt bé perquè la Lorelai arrossega la Rory al seu estil de vida despreocupat i indulgent, fet a cop de menjar capricis i mirar sèries a la televisió. Passar estona amb elles és molt divertit. Stars Hollow en realitat no existeix. Està basat en diferents pobles de Connecticut que va visitar la creadora de la sèrie, l'Amy-Sherman Palladino, un estiu.

Però està rodada en un estudi de la Warner Bros anomenat Midwest Street on s'ha rodat moltes altres pel·lícules i sèries i que podeu visitar.

3. "Taormina -- The White Lotus"

A quina plataforma? HBO Max
Taormina és la ciutat siciliana que ens ha enlluernat amb la seva combinació de postes de sol, platges paradisíaques i monuments de l'antiguitat.

Si a més ja imaginem que ens estem en el mateix hotel on s'ha rodat la sèrie, el Four Seasons Domenico Palace, amb les seves vistes al mar, la piscina situada en un penya-segat i el volcà Etna de fons... ja queda clar que això és un desig de somni a l'abast de ningú.

Per tant, perfecte per ser-hi a través de la ficció. A "The White Lotus" les persones són majoritàriament cretines i moltes amaguen secrets perversos, en un contrast amb la bellesa del paisatge semblant a la de "Twin Peaks". Però això no impedeix meravellar-se amb els escenaris de Taormina, on s'ha rodat moltes pel·lícules (la tercera entrega d'"El Padrí", per exemple).

S'haurà d'esperar un temps per anar-hi. Ara, si estàs pensant a passar uns dies al mateix hotel, ja pots anar trencant la guardiola: té un cost de 3.000 euros/nit.

4. "Bar La granja" -- "La granja"

A quina plataforma? TV3 a la carta

Va saber crear un univers de personatges que eren reconeixibles i que retrataven la societat catalana del moment: el Salut i peles! del Brillant entrant per la porta, el bo del Soteres esmorzant en una taula mentre parla dels seus trens i els maldecaps que li dona el seu nebot, el Ramonet.

També el nervi de la Carme rere la barra, fent feina a tota hora, els problemes econòmics del Joan, sempre amb maldecaps i pocs diners al banc, el no sé si se m'entén el sentit de la paraula del Mercader, i el so de la màquina escurabutxaques i de la màquina de cafè.

Era exactament el que necessitava la idea de Joaquim Maria Puyal, que era una ficció que servís d'introducció al debat de "La vida en un xip" i, per tant, que representés l'audiència, tractant a través de la ficció els temes que es tractarien després. Escrita per Jaume Cabré, per cert, i disponible al servei TV3 a la carta.  

5. "Santo Domingo -- L'imperdible Parker Lewis"

A quina plataforma? Dissabte 4 de febrer, a les 22.30h, a l'SX3

L'única sèrie ambientada en un institut que m'ha fet pensar que anar a l'institut era genial. L'única amb la qual he pensat: "tant de bo anés a aquest institut".

De fet, la sèrie partia del fet que anar a l'institut era un pal, però ja que s'havia de fer, millor treure'n el màxim partit per passar-ho bé.

Aquesta era la filosofia del protagonista, Parker Lewis, un adolescent que sempre estava pensant en plans per fer millor la vida a l'institut.

Un pla que es posava en marxa amb la frase "sincronitzem rellotges!". La sèrie tenia un humor de dibuix animat i també un to sovint surrealista.

I també molts secundaris memorables, com l'enorme i temible Kubiac, o la sra. Musso, l'estricta directora de l'institut Santo Domingo i els seus cops de porta que sempre acabaven amb vidres trencats. La sèrie d'institut més divertida que s'ha fet mai i l'única on em quedaria a viure.

6. "Dillon -- Friday night lights"

A quina plataforma? Actualment no és a cap plataforma.

Un poble on estan obsessionats pel futbol americà i segueix el progrés esportiu dels Panthers, l'equip de l'institut. És un drama esportiu que posa especial èmfasi en la situació personal dels jugadors i l'entrenador.

Sobretot en el paper que el futbol americà té per a aquesta comunitat: és el que els uneix, el que els fa sentir que al poble també poden guanyar i, per tant, és on molta gent hi diposita els somnis propis de tocar el cel amb les mans.

Per a molts jugadors, tenir èxit esportiu és la clau per accedir a una vida millor en un poble on hi ha poques oportunitats. El poble, que es diu Dillon, està basat en Austin, a Texas.

7. "Twin Peaks -- Twin Peaks"

A quina plataforma? Actualment no és a cap plataforma.

Sí, ja ho sé, és estrany, tenint en compte que Twin Peaks comença amb la troballa d'un cadàver, la pobra Laura Palmer, i que és una de les sèries més inquietants i pertorbadores que s'ha fet mai. Però també hi ha un costumisme entranyable basat en els costums de l'agent Cooper. Qui no voldria començar el dia amb un cafè i un pastís de cireres al restaurant Doble R?

Com en les sèries anteriors, també personatges excèntrics que la fa entranyable. Recordem la senyora del tronc, o el policia que es posa a plorar a l'escena del crim. De fet, la idea de fons de David Lynch i Mark Frost amb "Twin Peaks" és que és un poble idíl·lic però que sota la superfície hi ha una foscor esgarrifosa. Per crear el malson sota la imatge ideal s'ha de convocar també la imatge ideal.

El poble on es va rodar és Snoqualmie (a Washington), on us podreu fer una foto a la carretera amb el cartell d'entrada al poble, visitar el Twede's Café, que és l'equivalent del Doble R, o veure el salt d'aigua del riu que apareix també a la sèrie. Cada any se celebra un festival dedicat a la sèrie. Enguany és del 23 al 28 de febrer.

8. "Cheers -- Cheers"

A quina plataforma? Actualment no és a cap plataforma.

Aquí recuperem la idea de sentir-se acompanyat. El bar de Cheers és un lloc on tothom coneix el teu nom.

És a dir, ofereix proximitat, familiaritat i, per tant, el fet de sentir-te com a casa. Va ser una sitcom de molt èxit plena de secundaris impagables (d'on va sortir Frasier, en forma de spin-off) i amb una història d'amor central, d'aquelles d'ara sí ara no, que en aquell moment era innovadora.

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut