Semàfor de sèries, amb Toni de la Torre
Frances McDormand protagonitza "Olive Kitteridge", una sèrie plena de costumisme que exposa molt bé la psicologia dels personatges
El matí de Catalunya Ràdio

8 minisèries perfectes per veure d'una tirada en dies de festa

Sèries d'entre 4 i 10 episodis, ideals per devorar-les en pocs dies, com "Olive Kitteridge", "Show Me A Hero", o "Black Earth Rising"

Actualitzat

1. "Olive Kitteridge"

Semàfor Verd

A quina plataforma? HBO Max (4 episodis)

De què va? És una d'aquelles minisèries que quan l'acabeu, direu, quin gran personatge! És tan real aquesta dona, s'assembla tant a tantes dones que coneixeu, que la comprendreu perfectament encara que no sigui un personatge fàcil. I és que l'Olive Kitteridge és una dona esquerpa, freda i estricta que viu als afores d'un poble.

Però darrere d'aquesta façana, hi ha una dona que ha tingut problemes de depressió i que amb els anys ha acumulat conflictes. Cada episodi està situat en un moment diferent de la seva vida i, així, anem descobrint un personatge interpretat magníficament per Frances McDormand, que fa seva la minisèrie, que està basada en la novel·la homònima d'Elizabeth Strout.

 

2. "Nuestros maravillosos años"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Filmin (6 episodis)

De què va? Minisèrie alemanya que s'ambienta després de la Segona Guerra Mundial. Per tant, pel que fa als protagonistes, després de la derrota. I el que explica és com diferents personatges intenten començar de zero en un període que es coneixerà com el del miracle econòmic alemany. N'hi ha que no estaven d'acord amb el que es va fer a la la guerra, com el protagonista, que és propietari d'una fàbrica de metall que no va fabricar armament, i n'hi ha molts que sí, i això genera moltes tensions, tant a l'entorn laboral com en les famílies.

"Nuestros maravillosos años" és una minisèrie històrica d'estil clàssic, que explica vides concretes per explicar els fets històrics des del punt de vista de la gent comuna. Va ser un fenomen televisiu a Alemanya durant el confinament.

3. "Show Me A Hero"

Semàfor Verd

A quina plataforma? HBO Max (6 capítols)

De què va? És un dels treballs menys coneguts de David Simon, el creador de "The Wire", i té al capdavant Oscar Isaac. Interpreta un polític molt jove que aconseguirà ser alcalde de la ciutat de Yonkers aprofitant una polèmica que hi ha amb la construcció d'habitatge protegit, que es concentra en una zona de la ciutat i que contribueix a la segregació.

Es tracta d'una història real que va succeir als anys vuitanta quan un jutge va ordenar la construcció de nous habitatges a la zona on no n'hi havia per revertir la segregació. És una sèrie molt interessant que fa reflexionar sobre com estan configurades les grans ciutats, amb Oscar Isaac, que hi fa un bon paper, i temes de Bruce Springsteen.

Semàfor de sèries, amb Toni de la Torre
Oscar Isaac a "Show Me a Hero", una sèrie que mostra el pes de fer el que és correcte en un entorn hostil (HBO Max)

4. "A confession"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Movistar+ (6 episodis)

De què va? Minisèrie policíaca amb assassinat. Té Martin Freeman com a protagonista. Conegut per sèries com "Sherlock" o "Fargo", interpreta un policia que s'arrisca a enfonsar la seva carrera per poder atrapar el culpable de l'assassinat d'una noia de poc més de vint anys. El dolor de la família, que s'explora a fons, és clau per entendre el compromís del personatge. És una minisèrie trepidant i, alhora, parla dels defectes del sistema de justícia.

"A Confession" està basada en un cas real. De fet, està basada en un llibre escrit pel policia protagonista. A més a més, té al darrere un dels directors de "Broadchurch", i cal destacar que a Martin Freeman l'acompanyen Imelda Staunton i Siobhan Finneran. El segell britànic és inconfusible.

5. "Godless"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Netflix (7 episodis)

De què va? És un western que explica la història d'un bandit que s'escapa del seu mentor i líder d'una banda de bandits, interpretat per Jeff Daniels. El fugitiu acaba en un poble on pràcticament tota la població són dones, ja que els homes que hi vivien van morir en un accident miner, i d'aquesta manera es presenta un repartiment de dones fortes i molt capaces --que és molt poc habitual en el gènere--, amb actrius com Michelle Dockery ("Downton Abbey") al capdavant.

Descobrim les seves històries i s'explora el que vol dir ser dona en un món tan hostil i tan marcat pel domini masculí com el salvatge oest. Al mateix temps sabrem que la banda de bandits segueix la pista al fugitiu i que que tard o d'hora arribarà al poble.

 

6. "Black Earth Rising"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Netflix (8 episodis)

De què va? Minisèrie sobre el genocidi de Ruanda que té com a protagonista una supervivent que viu a Londres de 25 anys. Més tard, segueix amb atenció la detenció i extradició d'un general ruandès que va ser clau per aturar el genocidi i que ha de ser jutjat pel Tribunal Penal Internacional de la Haia. Això porta la protagonista a fer un viatge, literal i emocional, cap al passat de Ruanda.

La història s'explica amb una gran sensibilitat, amb unes escenes d'animació en els moments que tenen a veure amb el genocidi que expliquen molt bé l'horror sense ser gràfiques. El punt feble de la minisèrie és l'actriu Michaela Coel, massa exagerada per al registre de la minisèrie. A mesura que avança la història, es construeix un discurs on es reflexiona sobre la importància de la memòria històrica i de recordar tot el que va passar.

 

7. "Manhunt: Unabomber"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Netflix (8 episodis)

De què va? Minisèrie sobre fets reals, sobre la història de Ted Kaczynski, més conegut com l'Unabomber. Era el sobrenom amb què era conegut un personatge que es va dedicar a enviar cartes bomba per correu postal. Va començar a fer-ho a finals dels anys setanta, i es va convertir en un dels criminals més buscats per l'FBI, que van tenir molta feina per definir el seu perfil criminal. Pensaven que era un mecànic.

El protagonista és un expert en perfils psicològics acabat de graduar que ho veia diferent. Pensava que el terrorista era algú amb estudis superiors i un discurs intel·lectual al darrere. La investigació es combina amb la trobada, anys més tard, de l'agent de l'FBI i l'Unabomber ja captiu, i que vol conèixer qui va ser el qui el va atrapar. Els salts temporals donen ritme a la minisèrie i Paul Bettany està impecable en el paper de l'Unabomber.

Semàfor de sèries, amb Toni de la Torre
Els actors James Fitzerald (a l'esquerra) i Paul Bettany (a la dreta) en una escena de "Manhunt: Unabomber" (Netflix)

 

8. "Homecoming"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Amazon Prime (10 episodis)

De què va?Julia Roberts com a protagonista, que interpreta una psicòloga que treballa en un centre privat que tracta soldats que tornen de diferents zones de guerra.

Amb aquest plantejament es va construint un misteri inspirat en els thrillers dels anys setanta, ple d'imatges hipnòtiques, situacions que et fan dubtar del que estàs veient i on totes les peces encaixen a la perfecció al final. Té al darrere Sam Esmail (el creador de "Mr. Robot"), un dels creadors amb més personalitat de la televisió actual, que fa un desplegament de recursos espectacular.

Una joia. Encara que va ser planejada com una minisèrie, al final va tenir una segona temporada que no va estar a l'alçada. Feu veure que no existeix i mireu la primera com si fos una minisèrie.

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut