Salses i pasta, una combinació perfecta / Foto: Dana Tentis (Pexels)
El matí de Catalunya Ràdio

Una salsa bolonyesa sense api no és una bolonyesa

Hi ha una infinitat de receptes de salsa bolonyesa. Cadascú té la seva. La de la Maria Nicolau és molt senzilla. I ara que és temporada de pèsols frescos, proposa una salsa de pesto de pèsols i festucs

Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

La salsa bolonyesa la faig amb ceba o porro, pastanaga i api. Sobretot api, que, si no, no és salsa bolonyesa. És la meva recepta bàlsam d'emergència. Procuro tenir sempre al congelador botifarra o carn picada. En descongelo en cas d'emergència emocional. M'alço i cuino. Cuinar m'extirpa l'espiral de pensaments negatius.

1. Salsa bolonyesa

Ingredients:

  • Una ceba
  • Una pastanaga
  • Mig tronc d'api
  • 500 grams de carn picada
  • 750 grams de tomàquet triturat
  • Oli d'oliva

Elaboració:

Tallem en porcions petites la ceba o el porro, la pastanaga i l'api. Ho sofregim al fons d'una cassola grossa amb un raig molt generós d'oli d'oliva fins que quedin daurats, però no rebullits.

Hi afegim la carn picada que tinguem: de porc i vedella barrejades, només de l'una o de l'altra, de botifarra o de pollastre. Sofregim la carn amb la resta de sofregit fins que es comenci a daurar.

La clau és coure aquest estofat de carn i tomàquet una bona estona, a foc baix, ben tapat. Remenem cada 10 minuts fins que vegem que el tomàquet ha passat del color vermell cru a un color ataronjat.

Hi ha qui afegeix brou de carn a la cocció del tomàquet i d'altres hi desfan una mica de foie. La meva àvia afegia a la bolonyesa un parell de cullerades de beixamel. No en deia bolonyesa, sinó "salsa per als macarrons". Feu-vos la vostra recepta.

Hi ha moltes maneres diferents de fer salsa bolonyesa / Foto: Klaus Nielsen (Pexels)

Salses per a pasta curta i pasta llarga

Hi ha mil maneres de cuinar pasta i salses més indicades per a la pasta curta o la llarga. Les salses amb bocins s'acostumen a servir amb pasta curta, perquè els trossets es fiquen dins els forats de la pasta, com els macarrons. Les salses fluides, molt líquides o que siguin a base d'oli, com els pestos, van molt bé a les pastes llargues, com els espaguetis o les cines o fettuccine, perquè s'hi arrapen més bé. Ara que és temporada de pèsols frescos, feu pesto de pèsols, menta i festucs.

 

2. Pesto de pèsols, menta i festucs

Ingredients:

  • 100 grams de pèsols frescos
  • 4 branques de fulles de menta fresca
  • 30 grams de festucs
  • 30 grams de formatge sec (grana padano, parmesà...)
  • Oli d'oliva

Elaboració:

El pesto és una fórmula universal que inclou un vegetal o una herba aromàtica (pebrot, pèsol, carbassó, ruca, alfàbrega, menta o julivert) més fruita seca (ametlles, pinyons, nous, festucs o avellanes), oli i un formatge, que sol ser sec, per ratllar.

Bullim pocs minuts els pèsols frescos. Si no en tenim, n'agafem de congelats. Un cop cuits, els triturem en un vas de túrmix, juntament amb les fulles de menta, els festucs, el formatge i l'oli.

Un cop triturat, afegim la barreja a una paella amb una mica de l'aigua de cocció de la pasta. I ho saltem amb la pasta ja cuita. 

El pesto encaixa molt bé amb pastes llargues / Foto: Engin Akyurt (Pexels)

Ara que estem en plena temporada de fer crema de carbassa, tan bona i calentona, amb aquest fred, transformeu la crema que us sobri en salsa per a pasta llarga.

 

3. Salsa amb crema de carbassa

Ingredients:

  • 3 llesques de cansalada viada (curada)
  • Formatge (al gust)
  • Un cullerot generós de crema de carbassa

Elaboració:

Tallem la cansalada a daus (o de pernil salat speck, si sou italians) i ho saltem en una paella. Hi afegim un bon cullerot de crema de carbassa i una mica de l'aigua de la cocció de la pasta. Hi afegim la pasta acabada d'escórrer i hi ratllem el formatge per sobre. 

Ara que és temporada de fer crema de carbassa, transformeu-la en salsa per la pasta / Foto: Monica Turlui  (Pexels)
 

4. Salsa de tomàquet confitat

Ingredients:

  • 5 alls
  • 200 grams de tomàquet cirerol
  • Un grapat de julivert
  • Oli

Elaboració:

Tallem els tomàquets per la meitat i l'all en làmines fines. Confitem l'all i els tomàquets en una paella amb oli i un bon grapat de julivert. 

4 receptes de salses i el tipus de pasta amb que combinen millor, amb Maria Nicolau
El tomàquet és una bona font de fibra, minerals com el potassi i el fòsfor i vitamines com la C, E, les del grup B  (iStock)
ARXIVAT A:
Gastronomia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut