El comandament d'un aire condicionat que marca 27 ºC, la temperatura mínima que el decret estableix per a l'estiu
ANÀLISI

27, la xifra de la setmana

Enllaç a altres textos de l'autor

Marina Romero

Editora d'"El matí de Catalunya Ràdio" a l'estiu

@marinaromero_
Actualitzat

Tanquem la setmana marcada per una xifra: 27. Els 27 graus que a partir de dimarts limitaran els aires condicionats d'oficines, comerços, transports i centres comercials amb algunes excepcions. No s'aplicaran a hospitals, centres educatius i perruqueries.

Complir amb les mesures serà competència de les comunitats autònomes, tot i el que govern espanyol no ha comptat amb elles a l'hora de dissenyar-les, tal com han criticat el govern català i el govern basc, que compliran, però, amb el reial decret.

La polèmica l'ha generada la presidenta de la comunitat autònoma de Madrid, sempre atenta a treure el cap amb el tuit més desobedient i rebel que sap que els mitjans de comunicació li comprarem al moment. I així ha estat. La mateixa Ayuso que diu que apagar els llums dels aparadors i edificis públics crea pobresa i tristesa no té remordiments a retallar la circulació de trens al metro de la ciutat pel preu de l'electricitat. Tampoc té cap remordiment la vicealcaldessa de la ciutat, Begoña Villacís, que aquest dijous afirmava que quan baixa la llum, augmenta la criminalitat.

Un apunt: les mesures del govern espanyol no afecten l'enllumenat públic ni tampoc els monuments. El més intel·ligent, però, d'aquesta setmana ha estat l'alcalde de Vigo, que en plena calorada infernal d'agost, ha aconseguit que tots els mitjans parlem ja dels llums de Nadal de la seva ciutat.

Quan falta només un dia laborable perquè les mesures entrin en vigor, queden encara massa interrogants a l'aire. A les comunitats, qui farà que les mesures es compleixin? Qui imposarà les sancions? I sobretot, com les rebran els ciutadans?

La gran pregunta que ens queda, però, és saber si a partir del setembre, quan arribaran noves mesures, també es decretaran restriccions i prohibicions per als particulars. És el que mirarem d'esbrinar avui amb la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Anar al contingut