Llaunes obertes
El matí de Catalunya Ràdio

10 consells per treure el màxim partit de llaunes i pots oberts a la nevera

Cuinar, congelar, no llençar l'aigua dels pots o guardar les conserves en recipients de vidre o plàstic són alguns dels trucs

Les neveres catalanes estan plenes de pots de salses començats de fa setmanes, de llaunes amb pèls blancs i verds, d'olives que suren sota una capa de llot, de melmelades tenebroses que no sabries dir si estan obertes o no ni quants anys fa que les tens, allà arrambades al fons a la dreta del tercer prestatge. Què en fem?

1. Cuinar la conserva a mig menjar a la nevera

No hi ha resta ni cul de salsa que no sigui susceptible de ser convertit en una truita: tonyina, romesco de pot i escarola, pebrots escalivats, anxoves, olives i formatge... El mateix val per a les salses de pasta i per a les crestes!

Aquestes dues últimes t'han de venir al cap sobretot quan el que tens entre mans és un pot de tomàquet triturat o de salsa de tomàquet de qualsevol tipus. Saps aquells paquets de deu làmines de massa per fer crestes? Tingue'n sempre un o dos al congelador.

Aquests pots oberts de salsa, barrejats amb tonyina, amb verdures o amb llegums, fan un farciment fantàstic per a una recepta, la de crestes fregides o acabades al forn, que es té llesta en un quart d'hora.

Conserva amb floridura (Canva)

2. No guardar mai el contingut d'una llauna dins la mateixa llauna

Allò de posar-hi un retall de paper film i llestos? No! En aquella mitja llauna de tomàquet amb paper film, al cap d'uns dies li hauran passat bàsicament tres coses:

  • Lixiviació del metall: les llaunes solen ser d'alumini o d'alumini recobert amb plàstic. Mentre la llauna és tancada hermèticament i al buit, no hi ha problema, però quan s'obre i hi entra oxigen, sobretot si les llaunes contenen ingredients àcids com la pinya o el tomàquet, una quantitat de metall es transfereix a l'aliment. Per això les olives guardades a la mateixa llauna, per exemple, al cap d'uns dies acaben tenint gust d'alumini.
  • La llauna acaba tenyint-se de color gris-negre a causa de l'oxidació: tot i que això no sempre és perillós i segons els experts aquestes quantitats d'òxid no causen cap mena de problema, fa una angúnia de Déu.
  • Les llaunes acaben tombades: i l'enciam acaba ruixat d'escabetx de musclo o el prestatge queda llardós d'oli de tonyina. Sempre has de passar el contingut de la llauna a un recipient alternatiu de plàstic o de vidre, que tanqui bé, i no ho has de fer al cap d'uns dies de veure la llauna voltar per la nevera, sinó al mateix moment d'observar que et sobrarà.

3. Mai barregis llaunes o conserves obertes de diferents dies

Et passa allò que obres una llauna d'olives per decorar una pizza o per fer una amanida i quan guardes les que t'han sobrat veus que a la nevera ja hi tenies una altra llauna oberta de fa tres dies?

Encara que hagis fet bé això de passar les olives a un envàs diferent de la llauna, no les barregis: automàticament, la caducitat de les olives que acabis d'obrir caurà en picat fins a igualar-se a les velles.

Llauna d'olives sense aigua (Canva)

4. No llencis l'aigua dels pots de conserves en salmorra

Les conserves que porten líquids amb certa quantitat de sal i/o vinagre no s'han de llençar a l'aigüera. Guarda els envinagrats (tàperes, cogombrets, cebetes) i les olives sempre ben cobertes de líquid.

Gràcies a les sals i el vinagre que inclou aquesta aigua, els aliments es conserven millor i, a més a més, no s'assequen.

El mateix passa amb l'oli de les anxoves o de la tonyina, per exemple. Si en canviar-los d'envàs veus que no queden coberts del tot per l'oli que ha quedat, afegeix-ne, perquè la part superior no es ressequi ni es faci malbé. I encara que l'oli protegeixi aquests aliments, tapa'ls del tot. Els greixos s'impregnen de seguida d'altres olors que pugui haver-hi a la nevera.

Olives amb aigua (Canva)

5. Congela, si no saps què faràs amb el que t'ha sobrat

És, probablement, la via més ràpida per conservar restes de salses obertes. Ara bé, hi ha algunes coses que hem de tenir presents per fer-ho en condicions.

No congelis mai els aliments dins de la llauna ni, sobretot, dins de pots de vidre. L'aigua, a diferència de la resta de substàncies, es congela quan es contrau i quan s'escalfa es dilata. Per tant, congelada ocupa un 10% més d'espai que quan és líquida! Aquella salsa de tomàquet del pot té un alt contingut d'aigua.

Si la congeles tal com ve, dins del vidre, en expandir-se, farà augmentar la pressió de dins de l'envàs fins a fer-lo esclatar (allò que passa quan poses una ampolla de cava a refredar al congelador perquè tens convidats i te n'oblides i rebenta).

6. Congelar sofregits i salses

Quan es fan servir s'utilitzen en quantitats petites, les pots congelar utilitzant la glaçonera! Un cop sòlids, passa els cubs de salsa a un altre recipient i així els tindràs a mà.

Les salses de tipus pesto o de tomàquet les pots congelar en bosses al buit, si tens envasadora a casa. Aquestes bosses són molt pràctiques perquè apilades a un calaix del congelador ocupen molt poc espai.

Tàpers amb salses sobrants (Canva)

7. Congelar conserves amb textura

Si parlem de la polpa de nyora, o coses de textura semblant que venen en pots de capacitat petita i que fas servir de poquet en poquet, estira-les amb una espàtula sobre una làmina de paper sulfurat, cobreix-les amb una altra fulla i congela-ho.

Quan sigui rígid, esmicola-ho i guarda'n els trossets dins d'un altre tàper. Aquesta manera de congelar és la mar de pràctica per tenir culleradetes de coses sempre a punt!

8. Utilitza etiquetes per a les conserves guardades

Pensa a tenir etiquetes o retolador permanent per escriure a la bossa o al tàper el nom del que hi guardis i la data del dia. Ja sé que et sembla que te'n recordaràs perfectament, però no et refiïs tant de tu mateix.

Al cap d'uns dies tot es fa confús i és fàcil confondre un brou de peix amb un de carn o una salsa de tomàquet amb una sopa de peix.

Tàpers congelats sense etiquetar (Canva)

9. El congelador no és per guardar-hi de tot, és per guanyar temps

Hi ha d'haver el màxim de rotació possible. La gent em veu fer caldos i congelar a casa i em diuen: "deus tenir un congelador enorme". I la veritat és que no. Tinc aquells tres calaixos a sota la nevera que tenim més o menys tots.

Passa que tot hi entra i en surt de pressa, les coses al congelador han de circular i no estancar-se.

10. Compra a partir del que tinguis

Has de donar sortida al que guardis. S'ha d'anar a comprar pensant a aprofitar el que hi ha i no llençar, no tant pensant què volem dinar o sopar, si no acabes acumulant pots oberts de coses que vas comprar per antull o perquè et va venir de gust un dia en concret.

Si compres tenint present el que et cal aprofitar de la nevera, el que ja tens, estalviaràs moltíssim només pel fet de no llençar res.

ARXIVAT A:
Cuina
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut