"El debat entorn les xifres que no encaixen té un risc enorme: deshumanitzar les dades"

Sanitat resta prop de 2.000 morts al total de víctimes de Covid-19 a Espanya
Actualitzat
Laura Rosel: "El debat entorn les xifres que no encaixen té un risc enorme: deshumanitzar les dades"

Ja hi tornem a ser. Els números avui tampoc quadren. El govern espanyol ha rebaixat en prop de 2.000 el total de morts per coronavirus a tot l'Estat.

Gairebé 3 mesos després, l'equip de tècnics del Ministeri de Sanitat posa en marxa un nou mètode de càlcul. A partir d'ara el recompte serà per data de defunció... i no per data de notificació. Una correcció important, que pretén estalviar duplicats i casos no confirmats. Segons Fernando Simón, les dades que es publicaran a partir d'avui seran més reals.

Amb aquest nou sistema, el coronavirus ha causat almenys 26.834 morts a tot l'estat espanyol. El debat entorn el mètode de càlcul i les xifres que no encaixen té un risc enorme: el risc de deshumanitzar les dades. Perquè darrere d'aquestes 26.834 morts hi ha noms i cognoms. El diari de capçalera als Estats Units, referent per a periodistes d'arreu del planeta, el New York Times, ens donava a tots, però especialment als governants que els ha tocat gestionar aquesta emergència, una lliçó d'humanitat: els noms i cognoms de tots els morts als Estats Units pel virus. Un gest honest per reivindicar que no són números, ni punts d'una corba, sinó persones. L'impacte del coronavirus no es pot mesurar des de la frivolitat ni des de la fredor. Cal -i ara que el pic comença a quedar enrere s'ha de recordar- més humanitat.

Anar al contingut