Imatge d'un coworking
Catalunya migdia (cap de setmana)

El coworking creix de forma impressionant arran de la pandèmia

Arran de la pandèmia s'ha accelerat el teletreball i la modalitat híbrida que combina la presencialitat amb la feina a distància. Les claus de l'èxit dels coworkings són la flexibilitat i la voluntat de les empreses de tornar a crear equip

Actualitzat

El coworking -o cotreball- és una manera de treballar que permet a professionals autònoms, freelance, emprenedors, persones que fan teletreball i empresaris de tot tipus de sectors, compartir un mateix espai tant físic com virtual. 

Arran de la pandèmia s'ha accelerat el teletreball i la modalitat híbrida que combina la presencialitat amb la feina a distància. Davant d'això, moltes empreses s'han replantejat el manteniment d'oficines que ara, en gran part, estan desocupades. I la solució l'han trobat en els espais de cotreball, que els permeten reduir costos derivats dels contractes de lloguer.

La flexibilitat i el sentiment de pertinença, claus del cotreball
Marta Gràcia és la CEO de l'empresa catalana Cloudworks, que té 13 espais de coworking entre Barcelona i Madrid. El 2021 va facturar 5 milions d'euros, un 13% més que l'any anterior i va duplicar la plantilla. El cotreball és un model que darrerament ha crescut molt i Gràcia ho atribueix a dos factors. Un d'ells és la flexibilitat: 

Moltes empreses van deixar la seva oficina durant la pandèmia i com que ningú pot preveure què passarà a més de sis mesos vista ningú es vol comprometre a llarg termini, per això venen a espais de coworking, perquè els donem flexibilitat per si volen créixer o decréixer, entrar o sortir.

L'altre factor és la voluntat de les empreses de tornar a crear equip:

Les empreses grans que van enviar tothom a casa a teletreballar ara temen que la cohesió dels equips i el sentiment de pertinença desaparegui. Per això aposten per tenir un lloc central on la gent vulgui anar a treballar. És un intent perquè la gent torni a la feina presencial. 

Imatge de l'entrada a un 'coworking'. Imatge del 21 de juliol de 2021 (Horitzontal)
El 2021, l'empresa catalana Cloudworks va créixer un 13% més que l'any anterior i va duplicar la plantilla.

La Natàlia Flores és sòcia cofundadora de la consultora Gira ADR especialitzada en la gestió i resolució de conflictes en l'àmbit empresarial. Amb la seva altra sòcia va decidir deixar el seu despatx tradicional de l'Eixample i traslladar-se a un coworking per millorar la imatge corporativa de l'empresa i crear sinergies amb altres professionals: 

Estar en un espai de coworking et permet estar al dia amb noves tendències del mercat. T'ajuda a crear sinergies amb altres usuaris i alhora amplies la teva xarxa de contactes, el qual et dona la possibilitat de promocionar la teva activitat. Sense dubte hi ha una millora de la imatge del negoci. 

Els coworkings ajuden a evitar l'èxode rural

Però no només hi ha espais de cotreball a les grans ciutats. Se'n poden trobar a municipis de tot tipus. És el cas de Riba-roja d'Ebre, a la Ribera d'Ebre, una població de poc més de mil habitants. Allí va néixer el 2013 Zona líquida, el primer coworking de Catalunya situat en l'entorn rural. És un espai de l'Ajuntament autogestionat pels mateixos usuaris units en una associació sense ànim de lucre. L'objectiu principal de la seva creació ens l'explica Juan Antonio Lanzas, dinamitzador, gestor i coworker de Zona líquida: 

Veure si podem fixar talent i que la gent tingui l'opció de treballar des del poble. Es va veure que molta gent treballava fora i aquesta era una oportunitat perquè poguessin tornar al poble.

I l'objectiu s'ha complert: ara hi ha 22 usuaris. Entre ells hi ha habitants del municipi, persones que havien marxat i han tornat a la seva localitat natal i nous residents. 

Segons dades del portal Coworking Spain, ara a Espanya hi ha uns 2.200 espais d'aquest tipus repartits per 190 municipis. I la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman calcula que el 30% del mercat d'oficines a Espanya estarà ocupat pel cotreball el 2030.

 

Anar al contingut