Cinc motius per estimar The Clash
L'únic grup de rock que importa
Cinc motius per estimar The Clash
El celobert

Cinc motius per estimar The Clash

L'únic grup de rock que importa

Lluís GavaldàActualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

N'hi ha que diuen que van ser l'últim gran grup de la història del rock. Unien actitud, energia, compromís i una capacitat enlluernadora per fer cançons superlatives.

1. Els Clash no en tenien prou a fer bones cançons, no buscaven només la melodia perfecta. La seva missió era unir música i compromís, parlar de les coses importants, de política i injustícia social, de revolució i de militància. "No feu cançons d'amor" els deia Bernie Rhodes, el seu mànager, "feu cançons que commoguin, feu cançons de lluita".


2. Els Clash volien connectar amb les inquietuds, frustracions i esperances dels seus seguidors. Per això després dels concerts convidaven els seus fans a les habitacions dels hotels per amarar-se de veritat, per saber de primera mà què pensaven i què volien.

3. Els Clash van ser el primer grup que va rebutjar les limitacions musicals del punk. Per ells, el punk no era fer cançons curtes i enfadades, sinó fer la música que els demanava el cos, sense prejudicis ni barreres. Van ser el primer grup punk que va afegir vents, teclats i es van deixar amarar pels ritmes jamaicans, els primers d'adonar-se que el reggae també era una música revolucionària.

4. Quan la seva carrera estava en un punt mort van reiventar-se amb un disc tan important que malgrat ser publicat l'any 1979 va ser considerat el millor disc de la dècada dels 80. El "London calling" va ser una meravella sonora de principi a final, un cop de puny al ventre, una obra mestra que bevia del pop, el rock steady, el jazz i el rockabilly. Un disc tan definitiu que fins i tot ens va regalar una de les portades més icòniques de la història del pop, la de Paul Simonon ple de fúria i frustració a punt de destrossar el seu Fender Bass en un concert.

 

 

5. El seu esperit inconformista i la seva empatia amb els seus seguidors els va portar a rebaixar els seus "royalties" a canvi de rebaixar el preu als seus discos dobles i triples. Quan vam esgotar els quatre concerts a Nova York, van decidir fer-ne tants com calguessin fins que tots els seus seguidors poguessin viure el seu directe. Al final van acabar fent 23 concerts seguits, en un dels moments més emotius de la història del pop.

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut