Lluís Gavaldà
El celobert

Lluís Gavaldà: "1000 Celoberts, 1000 gràcies"!

Cançons que he escoltat mil cops ara em donen una pista per fer un programa nou

Lluís GavaldàActualitzat

El primer que em ve al cap quan m'adono que hem fet 1.000 edicions d"El celobert" és com ha passat de ràpid i com de bé ens ho hem passat fent-los.

El segon és la relació gairebé patològica que he desenvolupat amb el programa, com em passo les hores mortes de la nit pensant nous temes, com cançons que he escoltat mil cops ara em donen una pista per fer un programa nou.

També em fa pensar en tota la gent que em diu que l'escolta, gent amiga, músics que admiro i també desconeguts que em paren pel carrer o m'envien mails, o els seguidors fidels que em proposen nous arguments i contesten entusiasmats les crides que els faig a través de les xarxes. Tot això és el que em fa més feliç, veure que la gent ens fa servir i que estem aconseguint, gràcies principalment al boca-orella, encomanar la passió per les cançons, les d'ara i les d'abans, les conegudes i les oblidades, les d'aquí i les que venen de molt lluny. Vols fer un recorregut per quatre programes imprescindibles?

Women power

Una de les conseqüències més afortunades del nou empoderament femení ha estat la confirmació incontestable que la gran majoria de noves propostes engrescadores en el món del pop s'estan fent amb veu de dona. De Phoebe Bridgers a Lucy Dacus, passant per Soccer Mommy, Solange o Snail Mail, el paper de la dona ha passat per fi de ser únicament musa o "groupie" a ser protagonista absoluta de l'escenari i del firmament de l'escena musical d'aquest nou mil·lenni.

Soul militant

En temps tan convulsos com aquests que estem vivint va bé recordar que la música pop en el passat no ha estat únicament un producte de pur escapisme, que també ha sabut prendre partit i posar en solfa les lluites contra la desigualtat i la injustícia social. Un exemple poc recordat ha estat la revolució de música soul compromesa amb l'esperit de revolta social de finals dels 60 als Estats Units, de la mà d'artistes tan consolidats com James Brown, Marvin Gaye o Curtis Mayfield.

L'embruix d'Eivissa

Els programes que més feina donen són els d'investigació, els que demanen hores de documentar-se, però potser per això també són els que et deixen més satisfet. En aquest programa parlem de la importància cabdal d'una petita part dels Països Catalans, l'illa d'Eivissa, i el seu protagonisme en l'evolució musical de moltes figures consagrades del pop, de Joni Mitchell a Bob Dylan, passant per Pink Floyd o New Order.

Townes Van Zandt, el millor compositor americà que encara no coneixes

De tots els monogràfics que hem fet cada divendres, més enllà dels més coneguts, m'agradaria destacar aquest que vam fer dedicat a un cantautor desconegut del gran públic i la possibilitat que vam tenir de compartir amb els nostres oients un cançoner tan meravellós com el d'aquest rodamon inclassificable i genial.

 

Anar al contingut