Dos catalans darrere la victòria de Sam Sunderland al Dakar 2022
Sam Sunderland grimpant per les dunes de l'Aràbia Saudita al Dakar 2022
Dakar 2022

Dos catalans darrere la victòria de Sam Sunderland al Dakar 2022

Jordi Viladoms i Marc Coma, com a director esportiu de KTM i com a assessor extern respectivament, inspiren l'estratègia vencedora del Dakar 2022 en motos

Enllaç a altres textos de l'autor Damià Aguilar

Damià Aguilar

Redactor d'Esports especialitzat en motor

@damCR

Tots dos, Jordi Viladoms i Marc Coma, es treuen importància i consideren que la victòria del britànic Sam Sunderland a la 44a edició del Dakar és fruit de la feina de formiga, del dia a dia, així com el tercer lloc al podi de l'austríac Matthias Walkner. 

Dos catalans darrere la victòria de Sam Sunderland al Dakar 2022
Matthias Walkner, pilot de KTM, tercer al podi del Dakar 2022 (Red Bull KTM Factory Racing - 2022 Dakar Rally)

Però, modèstia a part, la parella Viladoms-Coma, tots dos expilots de motos al Dakar (segon i primer classificat respectivament al Dakar 2014, a banda de guanyadors d'etapes i d'altres Dakars, un total de 5 en el cas de Coma)  tenen el seu pes específic.

El superequip sense ordres d'equip

I és que amb 8 pilots sota el paraigua de KTM, els campions del Dakar Toby Price (2019 i 2016), Kevin Benavides (2021) i Matthias Walkner (2018), l'estrella de la velocitat, Danilo Petrucci, els pilots de HUSQVARNA, Luciano Benavides i Skyler Howes i els de GASGAS, Daniel Sanders i Sam Sunderland, era clar que el tàndem Viladoms-Coma havien d'aconseguir una victòria, però també existia el risc força elevat de tenir massa galls al galliner.

Dos catalans darrere la victòria de Sam Sunderland al Dakar 2022
Sam Sunderland, vencedor del Dakar 2022, amb Marc Coma, assessor de KTM (GASGAS Factory Racing)

Sam Sunderland i la flegma britànica

Sunderland ha sabut aguantar durant tota la cursa, com ho ha fet la firma KTM que ha esperat dos anys a tornar a ocupar el primer lloc del podi del Dakar, i arribar a la penúltima etapa, l'onzena, mantenint opcions de guanyar el tuàreg.

L'onzena etapa, amb gairebé 350 quilòmetres d'especial en una circular de Bisha a Bisha, mantenia vives les esperances de pilots com Van Beveren, Barreda o Quintanilla d'acostar-se al calaix del podi, però la victòria seria per al més pacient.

"Sabíem que era una etapa clau l'onzena, però vam saber esperar i col·locar-nos al darrere. També Sunderland, que era un pilot que corria molt, ha sabut moderar la velocitat per guanyar", explica Jordi Viladoms

L'última etapa tampoc era cap regal

Arribar a l'última etapa amb el pes de liderar et pot sortir bé o malament, però Coma tenia clar que, si saps gestionar aquesta pressió, pots pujar al podi.

"El Dakar és una combinació de molts factors, regularitat, velocitat, gestionar la part tàctica, evitar problemes mecànics", afirma Marc Coma.

La victòria torna a casa

Catalunya és el bressol de la marca GASGAS, nascuda a Salt als anys 80, com també en la quarantena es troben Jordi Viladoms i Marc Coma, cuiners de la victòria en motos de Sam Sunderland al Dakar 2022. Com diu Coma, "el tuareg torna a casa".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut