palanca
Crims

Mor Jordi Riba, "Palanca", un dels grans homes de Tor

Palanca va estar sempre enfrontat amb Josep Montané, "Sansa", per la propietat de la muntanya de Tor i es va mostrar sempre en contra de construir-hi una estació d'esquí

Actualitzat

El periodista Carles Porta, l'autor del podcast "Tor, tretze cases i tres morts", ha anunciat aquest divendres la mort d'un dels homes de Tor, la muntanya del Pallars Sobirà que es va fer famosa pels tres morts derivats de les lluites per la propietat d'una de les finques privades més grans de Catalunya. 

Jordi Riba, conegut amb el sobrenom de "Palanca", va ser un dels grans cacics del poble. Era un home temut pel seu caràcter feréstec i que va estar sempre barallat amb Josep Montané, "Sansa", que el 1976 volia construir una estació d'esquí a Tor. Palanca sempre va estar en contra d'aquestes intencions urbanístiques i turístiques i va arribar a contractar uns llenyataires perquè li fessin de guardaespatlles.

L'any 1996 Sansa va ser declarat amo únic de la muntanya i cinc mesos més tard va ser assassinat. Ara, amb la mort de Palanca desapareix l'últim gran protagonista del conflicte.

El cas es va fer popular arran del programa "30 minuts", que va dirigir Carles Porta, i que després va derivar en el llibre "Tor, tretze cases i tres morts". Catalunya Ràdio va fer un podcast amb aquest mateix nom que es va convertir en la primera sèrie de no-ficció de Catalunya, estrenada el 4 de juny de 2018.

El projecte ha rebut el reconeixement a la innovació de la dinovena edició dels Premis Ràdio Associació de Catalunya i s'ha convertit en un dels podcasts més escoltats de l'emissora. Actualment Porta dirigeix i presenta "Crims", un programa basat en històries reals que mira de "posa llum a la foscor". 

Jordi Riba serà enterrat aquest dissabte a les 12 h a Alins

Anar al contingut