Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Crims

L'últim misteri de Lorca: on són les restes del poeta?

Posem llum a la foscor a l'assassinat del poeta, amb connotacions polítiques que arriben fins avui en dia

Actualitzat

No s'ha sabut mai quin dia d'agost del 1936 va ser assassinat "per roig i homosexual" el poeta Federico García Lorca. Ni tampoc l'hora, ni el lloc exacte. Només se sap que va ser a la carretera que uneix els pobles de Víznar i Alfacar, a 9 quilòmetres de Granada. 

I que estava en el moment més dolç de la seva carrera, tot i viure tràgicament haver d'amagar la seva orientació sexual.

85 anys després de l'assassinat, el cadàver del poeta continua desaparegut perquè les administracions no han tingut interès a buscar-lo, perquè no se n'ha fet mai una investigació oficial rigorosa i per l'oposició de la família a exhumar-ne les restes.

Granada, un dels focus de la repressió franquista 

Davant la situació política i social convulsa, l'any 36 Lorca decideix marxar de Madrid per instal·lar-se a Granada. Concretament a casa de la família més important de la Falange a la província andalusa. Aquesta família és la família Rosales, i un dels seus membres, també poeta, és en Luis Rosales, que s'expressava així en una entrevista per a TVE l'any 1977:

"Si hubiéramos pensado que habíamos de defenderlo de la muerte, es indudable que Federico no hubiera muerto. Era facilísimo. Pero eso nadie lo pudo pensar."

Federico García Lorca
Federico García Lorca va ser afusellat a mans del règim franquista quan tenia 38 anys

A dia d'avui encara hi ha contradiccions i discrepàncies sobre el seu assassinat, però, segons el periodista Víctor Fernández, expert en Lorca que ens ha ajudat a explicar el relat, el més plausible és que fos la nit del 16 al 17 d'agost, en un terreny entre Víznar i Alfacar on s'hi duia "els desapareguts", víctimes de qui no n'hi ha cap rastre, ni documental ni testimonial. 

On són les restes de Federico García Lorca?

El Víctor i la resta d'estudiosos de Lorca no han desistit de buscar les restes del poeta i van portar el cas al Constitucional per aconseguir que s'autoritzés una nova exhumació. L'anomenat Alt Tribunal es va pronunciar el 14 de juliol del 2021. No els va donar la raó i va desestimar la demanda.

L'última carta jugada ha estat el Tribunal Europeu de Drets Humans i tampoc ha servit de res. El 2 de desembre del 2021 va resoldre no admetre la demanda del grup d'estudiosos de Lorca perquè diu que els assumptes denunciats no revelen cap vulneració de drets i llibertats.

A "Crims" repassem tota la cronologia dels fets i acabem escoltant l'única gravació sonora que es conserva de l'artista.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut