Les germanes Fraile
Crims

El crim de Sant Salvador de Guardiola: la troballa accidental d'un esquelet

Posem llum a la foscor a un cas carregat d'entrebancs. Qui hi ha darrere els ossos mal enterrats en una finca?

Actualitzat

Gener, 1999. A la urbanització de Ca l'Esteve, a Sant Salvador de Guardiola, troben unes restes òssies inesperades. El propietari de la finca volia plantar unes oliveres al jardí de casa i ha contractat una empresa d'excavacions per fer els treballs. Quan la pala mecànica ha foradat el terra, han sortit uns ossos. En un primer moment no hi han donat importància i han continuat treballant fins que l'excavadora ha destapat un crani. Aturen els treballs i el propietari de la finca avisa la Guàrdia Civil.

Albert Miranda, operari de l'excavadora que va destapar els primers ossos: "Sempre havia pensat que, després de l'avís, la Guàrdia Civil ens faria anar a testificar, però no. Mai ningú ens ha demanat res i la primera vegada que ho explico és a vosaltres."

Així comença una investigació que ho deu tot als especialistes en ossos i a l'arqueologia; als investigadors de la Guàrdia Civil i al pas del temps. Qui era la víctima? La van enterrar sola? Quants anys feia del crim?

Finca n.55 de Ca l'Esteve, a Sant Salvador de Guardiola
Finca núm. 55 de Ca l'Esteve, a Sant Salvador de Guardiola, on es va fer la troballa

El Dr. Guerrero, especialista en cirurgia cardiovascular, és una autoritat en el camp de l'antropologia física de restes osteològiques, és a dir, d'ossos. Les seves explicacions detallades ens ajudaran a entendre la importància de l'osteobiografia:

A partir dels ossos trobats, intentem determinar el sexe, la talla, l'edat, el nombre d'individus que hi ha, si era destre o esquerrà, si havia fet servir més grups musculars d'una banda o de l'altra... Així, podem inferir quin tipus d'activitat física o professió podia tenir, podem deduir la patologia, moltíssimes coses. 

Judith Soler, arqueòloga i companya del Dr. Guerrero, fa l'exhumació amb molta cura i descobreix una dada que deixarà glaçada tota la comitiva judicial i policial...

Capítol 1: La descoberta d'ossos

Ens endinsem en els detalls que s'amagaven al voltant i a dins de l'esquelet. Detalls petits, però sorprenents.

Capítol 2: Una coincidència i una promesa

No sabem qui és la víctima, però la casualitat, la burocràcia i la genètica permetran avançar en el relat.

Capítol 3: Un final sense final

Descobrim la versió del Manuel, l'únic sospitós de l'assassinat. Com acaba tot plegat?

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut