Avui, a les 21.55, estrena a TV3

"Crims": veure la nostra part més fosca ens farà esgarrifar

El programa, que compta amb una legió de seguidors a Catalunya Ràdio, fa el salt a TV3 per relatar crims reals succeïts a Catalunya els últims anys
Carles Porta mira a través d'un vidre als estudis de Catalunya Ràdio

Dilluns 3 de febrer s'estrena a TV3 "Crims", l'adaptació televisiva del programa de Carles Porta a Catalunya Ràdio. Costa presentarà els casos des de l'estudi de Catalunya Ràdio amb una breu introducció, abans de donar pas a cada capítol. La seva veu en off acompanya tot el capítol, amb un to i un estil que atrapen i connecten amb l'espectador.

A "Crims" no hi ha "experts" parlant de la seva feina, hi ha "protagonistes" -directes o indirectes- de cada història, que relaten la seva participació en els fets, bé perquè ho van viure o bé perquè ho van investigar.

La sèrie té onze capítols que creen seqüències i construeixen personatges amb els quals l'espectador viurà un còctel de tensió i emocions: històries reals explicades amb elements i recursos de ficció. Onze capítols que tracten 7 casos recents –jutjats o arxivats judicialment– que han tingut un ressò mediàtic important, que formen part de l'imaginari de l'espectador i que, sobretot, estan plens de girs dramàtics que enriqueixen el relat. Casos com Brito i Picatoste, el zelador d'Olot, la bibliotecària Helena Jubany o l'assassí del Putxet, entre d'altres.

 

Carles Porta, un estil propi d'explicar històries

Carles Porta és periodista, director, productor i guionista. En la seva trajectòria, ha demostrat tenir una mirada i un estil propis que connecten amb lectors, oients i espectadors. "Tor, tretze cases i tres morts" n'és l'exemple més conegut, amb desenes de milers de llibres venuts i amb més de 220.000 reproduccions d'àudio a la carta des de la seva estrena a Catalunya Ràdio, el juny del 2018.

L'èxit actual del programa "Crims", també a Catalunya Ràdio, ha tornat a posar de manifest l'acceptació i l'entusiasme de l'audiència per la manera propera d'explicar històries de Carles Porta. En cadascun dels casos reals de la versió televisiva de "Crims" que arriba ara a TV3, hi ha l'estil narratiu i el segell de Porta, que dirigeix, narra i introdueix els espectadors en cada cas des de l'estudi de la ràdio.

 

Tractament audiovisual cinematogràfic

TV3 ha unit la manera de narrar de Carles Porta amb la qualitat visual de Goroka per produir el primer "true crime" de Catalunya. "Crims" és una sèrie de no-ficció que utilitza elements propis de la ficció per explicar fets reals. La realització combina diferents recursos audiovisuals: entrevistes al plató a personatges vinculats d'alguna manera amb cada cas, imatges aèries dels pobles i ciutats on té lloc cada crim, reconstruccions de moments cabdals per entendre la història i entrar-hi, imatges d'arxiu i documents inèdits dels sumaris dels casos, imatges atmosfèriques que suggereixen més que mostren...

"Crims" explica històries seguint l'estructura de la ficció –amb introducció, nus i desenllaç–, crea seqüències i construeix personatges amb els quals l'espectador viurà emocions en primera persona amb un estil narratiu que s'aproxima molt més a una sèrie de ficció que a un reportatge periodístic. Tot fonamentat en una acurada investigació periodística.

El tractament sonor és un altre dels grans protagonistes d'aquest gènere. La sèrie compta amb un disseny sonor impecable i una banda sonora original que li aporten una personalitat pròpia i única.

 

L'èxit de "Crims" a Catalunya Ràdio

El programa de TV3 neix de la idea del "Crims" de Catalunya Ràdio, que explica crims reals a Catalunya de manera novel·lada, en una doble emissió de dissabte i diumenge. Són relats plens de suspens i intriga que mantenen els oients enganxats a la ràdio i als podcasts que després es poden descarregar. "Crims" converteix la nit dels caps de setmana en una cita obligada per als amants de la novel·la negra i dels grans relats de no-ficció.

El programa va tancar el 2019 com a líder de la seva franja d'emissió els diumenges. Segons dades de l'Estudi General de Mitjans (EGM), va tenir més de 600.000 reproduccions a Catalunya Ràdio i va ser un gran èxit també a les diferents plataformes de podcast, com ara Spotify, iBox i iTunes.