Fabio Luisi dirigint l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa
Fabio Luisi dirigint l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa
Dijous 20 de desembre, a les 19.30 h

Concert dedicat a Carl Orff de l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa

El dijous 20 de desembre, a les 19.30, Catalunya Música connectarà amb la Sala de concerts de la Ràdio Danesa, a Copenhaguen, per transmetre les cantates escèniques "Catulli Carmina" i "Carmina Burana" de Carl Orff, en la versió de la soprano Henriette Bonde-Hansen, el tenor Herbert Lippert, el contratenor Matthias Rexroth i el baix Yngve Søberg, amb l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa dirigida per Fabio Luisi. Aquest concert forma part de la temporada actual de l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa. Aquesta transmissió té el suport de l'Obra Social "la Caixa".

Les cantates escèniques "Catulli Carmina" i "Carmina Burana" de Carl Orff, juntament amb la cantata "Triomf d'Afrodita", formen part del tríptic musical "Trionfi". La cantata "Catulli Carmina" la va compondre el 1943 a partir dels poemes del poeta Gai Valeri Catul (84-54 aC), on va narrar el seu desgraciat amor amb Lèsbia, nom amb el qual va anomenar Clòdia, germana del tribú Publi Clodi. Aquests poemes van convertir Catul en un dels més grans poetes eròtics de la literatura mundial, per això el compositor alemany va agafar una selecció dels seus versos i va originar una impressionant cantata escrita per a dos solistes, cor i un grup nombrós de percussió i piano, en què va evocar l'antiguitat Clàssica.

En canvi, la cantata escènica més famosa de la música occidental, "Carmina Burana", és una obra anterior a "Catulli Carmina". Carl Orff la va compondre entre el 1935 i el 1936. Està basada en una selecció de poemes medievals trobats l'any 1803 en un còdex datat entre
 els segles XII i XIII que estava guardat en un monestir benedictí alemany. Els textos expliquen tot el contrari del que devia ser la vida monàstica perquè exalten l'alegria de viure i els plaers terrenals i, a més, també contenen crítiques corrosives al clergat i als governants. A partir de 24 poemes d'aquest còdex, Carl Orff va escriure la seva obra més emblemàtica combinant de manera magistral les melodies més simples amb els ritmes de més complexitat. Ja des del dia de l'estrena l'any 1937 "Carmina Burana" s'ha convertit en una de les composicions més cèlebres i interpretades arreu del món. La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

Anar al contingut