Daniel Llussà treballa per a la indústria de Hollywood des de casa seva, al Segrià
Daniel Llussà treballa per a la indústria de Hollywood des de casa seva, al Segrià (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)
Comarcal 947

Treballar per a Hollywood des d'un poblet de Lleida

Daniel Llussà crea efectes visuals per a grans superproduccions de cinema des de casa seva, a Puigverd de Lleida

Actualitzat

Fa uns anys era impensable, però ara ja és possible. Des d'una petita habitació de Puigverd de Lleida, al Segrià, s'estan creant efectes especials que es poden veure a pantalles de cinema d'arreu del món.

Daniel Llussà és d'aquest petit poble agrícola de 1.200 habitants a la plana de Lleida.

La família del Daniel és de Puigverd de Lleida. Ell hi va viure fins els 19 anys, i ara hi ha tornat definitivament
Daniel Llussà sent un profund arrelament al seu poble, Puigverd de Lleida (Daniel Llussà)

Com molts joves del món rural, quan va acabar l'institut va haver de marxar a estudiar a la ciutat:

"Quan van arribar els 19 anys em va tocar anar a estudiar a Barcelona. Em feia respecte perquè no havia estat mai fora de casa."

Primer li va costar adaptar-se a la ciutat, però després s'hi va acostumar, ajudat per l'emoció d'uns estudis que l'apassionaven. Ell mateix ens explica la seva experiència al podcast "Comarcal 947":

 

Del poble a la ciutat i de Barcelona al món

Després d'estudiar efectes visuals a l'Escac de Barcelona, el Daniel va trobar feina en una empresa de postproducció audiovisual a Barcelona mateix.

Al cap de poc temps, l'empresa es va traslladar a Madrid:

"Ja havia perdut la por a la ciutat, i em vaig atrevir a marxar a Madrid. Però allà només hi vaig passar uns quants mesos."

Un cop a Madrid, va sorgir una oportunitat laboral més interessant a Londres. Aquella gran metròpoli europea ja era més feixuga per a un jove que venia del món rural.

Els desplaçaments en metro i els passatgers amuntegats al transport públic són difícils d'encaixar per a un jove del món rural
Els trajectes un transport públic massificat poden resultar angoixants per a persones que no hi estan acostumades (Unsplash)

"Allà ja em costaven més els trajectes atapeïts en metro. Per a algú com jo, acostumat a un entorn tranquil, hi havia una part de mi que no s'acabava de sentir segura."

Tot i l'estrès de la ciutat, a Londres el Daniel va guanyar experiència i prestigi professional. Li arribaven ofertes per crear efectes visuals i animacions en 3D de diverses productores internacionals.

I, finalment, va acceptar la millor proposta: una empresa ubicada a Vancouver, al Canadà.

Vancouver és una gran ciutat de la costa Oest del Canadà, just al límit amb la frontera dels Estats Units
Vancouver és una gran ciutat de la costa oest del Canadà, just al límit de la frontera amb els Estats Units (Unsplash)

Treballar a 8.000 quilòmetres de casa

A l'àrea metropolitana de Vancouver hi viuen més de dos milions d'habitants. Són 2.000 vegades més persones que al seu poble:

"Allò va ser més bèstia. Sí que parlen en anglès, però ja no és Europa: tot és molt americà. Allà sí que tens la sensació d'estar realment lluny de casa."

Tot i que la ciutat se li feia molt gran, a Vancouver era feliç. Havia complert el somni de viure a Amèrica i de treballar per productores associades a la indústria de Hollywood.

A la pel·lícula 'Star Wars: l'ascens de Sky Walker' hi apareixen efectes visuals que ha creat el Daniel Llussà
A la pel·lícula "Star Wars: l'ascens de Sky Walker" hi apareixen efectes visuals que ha creat Daniel Llussà (LucasFilm)

El Daniel havia arribat a la primera divisió dels efectes visuals. Havia tocat el cim. La seva feina apareix en títols com "Star Wars: l'ascens de Sky Walker", "Pirates del Carib 5" o "La lliga de la justícia". Però allò no compensava la distància del poble:

"Sempre havia sabut que acabaria tornant al poble. No volia passar 20 anys vivint a fora i ser un desconegut quan tornés a casa."

El Daniel també ha fet aportacions gràfiques a pel·lícules de l'univers Marvel, com ara 'La lliga de la justícia'
El Daniel també ha fet aportacions gràfiques a pel·lícules de gran èxit, com ara "La lliga de la justícia" (Warner Bros.)

Així, doncs, el 2019 va fer les maletes i va tornar a casa seva, amb la seva família, a Puigverd de Lleida.

"També volia estar a prop dels pares. Ells es van fent grans i volia passar més temps amb ells abans que no fos massa tard."

Quan la connexió a internet és imprescindible

El Daniel va tornar amb la intenció d'acceptar encàrrecs de grans productores i fer-los des del seu poble, un petit nucli envoltat de camps agrícoles a la plana de Lleida.

Puigverd de Lleida és un municipi rural de 1.200 habitants a la comarca del Segrià
Puigverd de Lleida és un municipi rural de 1.200 habitants a la comarca del Segrià (Ajuntament de Puigverd de Lleida)

Però un cop va arribar a Puigverd, de seguida es va adonar que, al món rural, les coses no són tan fàcils:

"A Puigverd no tenia prou velocitat d'internet i no podia treballar. Em vaig instal·lar uns mesos a casa d'un amic a Lleida ciutat. Allà sí que tenien fibra i podia acceptar encàrrecs de la indústria."

Al cap de poc temps, la fibra òptica va arribar a Puigverd de Lleida i, llavors sí, es va instal·lar definitivament a la casa familiar. Allà s'ha muntat un petit estudi ple de pantalles, cables i discos durs.

El teletreball, una autèntica revolució per al món rural

Ara, amb sistemes d'alta seguretat, el Daniel es connecta a temps real amb servidors ubicats a Alemanya, Anglaterra i els Estats Units. Fa dues o tres reunions diàries amb el seu equip i treballa una mitjana de 8 hores al dia:

"Els primers mesos se'm feia molt estrany treballar en grans projectes cinematogràfics des de casa, semblava que no podia ser. Però després ja t'hi acostumes."

Quan acaba la jornada, només ha d'apagar l'ordinador, sortir per la porta i ja està envoltat de camps i paisatges rurals.

"El teletreball és una transformació radical del món laboral. Jo faig les meves hores i després surto a fer exercici per aquí, als camps del poble."

 

 

Tornar al poble, un retrocés o un pas endavant?

Fa un temps, la decisió d'abandonar una gran ciutat i tornar al poble s'hauria vist com un pas enrere, com un fracàs. Però, ara, el retorn al món rural es llegeix en clau positiva. I el Daniel n'és un gran exemple.

"Ja havia assolit els meus objectius i no tenia cap necessitat d'estar a fora. Crec que és un pas endavant seguir treballant al meu sector mentre estic on vull, i amb la gent que vull."

Des del despatx que ha muntat a la casa familiar, el Dani pot treballar per a empreses de tot el món
Des del despatx que ha muntat a la casa familiar, el Dani pot treballar per a empreses de tot el món (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

Als pobles, hi sorgeixen nous models de vida que poden anar associats al sector primari, però també a les noves tecnologies, gràcies al teletreball:

"A qui li agrada el món rural pot treballar-hi fent qualsevol feina. Pots treballar des dels pobles, i això permetrà que els pobles recuperin habitants."

Tornar al poble ja no és anar enrere. És una opció real de futur i és qualitat de vida.

 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut