Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Comarcal 947

Morir amb el tractor: 400 accidents en 5 anys

Des de 2018, a Catalunya hi ha hagut prop de 400 accidents amb tractor i una vintena de víctimes mortals

Actualitzat
És un fenomen poc habitual però que sorprèn per la seva persistència. Cada any, a Catalunya moren pagesos que són víctimes d'un accident amb el seu tractor mentre treballen al camp. La majoria, atrapats sota el vehicle després d'una bolcada.
La bolcada i la caiguda per un marge d'un tractor són les causes més freqüents dels accidents greus o mortals dels pagesos catalans
La bolcada i la caiguda per un marge són les causes més freqüents dels accidents greus o mortals amb tractor (ACN)

Segons l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, els últims cinc anys a Catalunya 386 pagesos han tingut un accident amb tractor mentre treballaven. El 97% han sofert ferides lleus, un 2% n'han sortit amb ferides greus, i tres casos han acabat amb resultat de mort, tots tres per bolcada del tractor.

Aquestes són les xifres de sinistralitat que consten al Departament de Treball, però la realitat al camp és diferent. Segons dades elaborades per Catalunya Ràdio, en realitat els últims cinc anys han mort almenys 17 pagesos que treballaven amb el tractor.

 

Les dades oficials contra la realitat sobre el terreny

Les dades oficials s'extreuen del registre CoNTA, que recull els accidents de treball comunicats a l'autoritat laboral soferts per treballadors assalariats dins la jornada laboral. No s'hi compten -per tant- els agricultors jubilats, que són un gruix molt important de les víctimes.

També s'exclouen els pagesos que no estan afiliats al sector agrícola i que s'hi dediquen a temps parcial o ho fan per afició; així com alguns autònoms que no comuniquen el sinistre a l'autoritat laboral. La directora de l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, Elena Juanola, ho confirma amb aquest exemple:

"Sovint vaig a jornades del sector agrari i em diuen que fa uns dies hi ha hagut un accident. I jo els responc que no, que a nosaltres no ens consta! A vegades surten fins i tot a la televisió, però nosaltres no en tenim constància."

Gairebé tots els accidents mortals amb tractor són ocasionats per una bolcada
Gairebé tots els accidents mortals amb tractor són ocasionats per una bolcada (Agroptima)

El gruix del problema: l'edat avançada i els tractors envellits

Segons Juanola, la majoria de víctimes que moren atrapades sota els tractors són pagesos jubilats que segueixen agafant el tractor com quan eren joves:

"A l'edat avançada les persones no tenen les mateixes capacitats ni els mateixos reflexos que tenien quan eren més joves. Per tant, una persona de certa edat ja no hauria de pujar a un tractor."

Molts pagesos segueixen treballant al camp un cop s'han jubilat, i continuen utilitzant els antics tractors amb què treballaven temps enrere
Molts pagesos segueixen treballant al camp un cop s'han jubilat, amb els tractors amb què treballaven temps enrere (Unsplash)

Igual que passa amb la pagesia, el parc de tractors catalans també està envellit. Segons dades a què hem tingut accés des de Catalunya Ràdio, el 40% de tractors de Catalunya té més de 20 anys. Per tant, com apunta Juanola, molts vehicles no tenen la cabina o els arcs antibolcada que són obligatoris des de fa uns anys:

"Els tractors moderns ja porten cabina o bé l'arc de seguretat homologat, que redueixen el risc d'accident mortal per bolcada. El problema és que tenim un parc de tractors força antic."

Molts pagesos opten per allargar la vida dels antics tractors abans de comprar un nou vehicle
Molts pagesos opten per allargar la vida dels antics tractors abans de comprar-ne un de nou (Pexels)

Treballar amb tractors al camp, un feina delicada

Els tractors són màquines pesades de grans dimensions: el centre de gravetat és molt elevat i -- diu Juanola-- això els fa especialment inestables: 

"Hi ha molts accidents relacionats amb els terrenys irregulars on es mouen els tractors: camins estrets, fang, pendents, desnivells... que poden fer-los bolcar amb certa facilitat."

Els tractors són eines de grans dimensions, amb molta potència i pes molt elevat que requereixen destresa i control
Els tractors són eines de grans dimensions, amb molta potència i pes molt elevat, que requereixen destresa i control (Unsplash)

En moltes finques hi ha petits murs o marges de pedra que no aguanten el pes del tractor. És el que li va passar al marit de la Carme Plana, que va tenir un accident mortal mentre segava amb el tractor a Batet de la Serra, a la Garrotxa:

"El meu marit es va acostar massa al marge i una roca va cedir, la roda va trepitjar el mur i no va aguantar el pes. El tractor va bolcar i ell va quedar atrapat a sota."

La Carme Plana és agricultora. Estava casada amb Ricard Maya, que va morir per culpa d'un accident amb tractor a la Garrotxa
La Carme Plana és agricultora. Estava casada amb en Ricard Maya, que va morir per culpa d'un accident amb tractor a la Garrotxa (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

El sistema de frens individuals que utilitzen molts tractors també pot ser perillós si no es manipula adequadament. Així mateix, els remolcs o la maquinària que arrosseguen (segadores, empacadores, recol·lectores...) també n'augmenten la càrrega i la inestabilitat.

Les claus per evitar accidents: la prevenció i la consciència del risc

Els pagesos fan jornades laborals molt llargues, tenen puntes de feina molt intenses i han de fer diverses tasques alhora. A aquest cansament, l'Elena Juanola hi afegeix un excés de confiança quan es posen al volant del tractor:

"El pagès està acostumat a fer la feina del dia a dia, són coses que ha fet tota la vida, i això li pot fer abaixar la guàrdia. No tenen prou consciència de risc i això és perillós."

Els pagesos fan jornades laborals molt llargues, sobretot en èpoques concretes de l'any quan augmenta la càrrega de feina als cultius
Els pagesos fan jornades laborals molt llargues, sobretot en èpoques concretes quan augmenta la càrrega de feina als cultius (Unsplash)

Per evitar accidents, el sindicat Unió de Pagesos fa vídeos amb consells de seguretat. L'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral també fa tríptics i xerrades de prevenció per als treballadors del camp. Però la realitat és que el degoteig d'accidents amb tractor no s'atura.

Víctimes amb noms i cognoms

La Carme Plana explica que el seu marit, Ricard Maya, mai havia pensat que podia tenir un accident amb el tractor:

"Abans de morir, mai li havia passat pel cap que es pugués fer mal amb una eina així. Mai n'havíem parlat, no havia sortit mai a la conversa."

En Pep Reixach, que ara té 44 anys, també va quedar atrapat sota el seu tractor mentre segava un camp de blat a la Vall de Bianya, a la Garrotxa:

"El tractor em va passar per sobre. Em vaig trencar el braç, cinc costelles i em va perforar el pulmó. Pensava que em moriria allà mateix."

En Pep Reixach va sobreviure a un greu accident de tractor a la Vall de Bianya
En Pep Reixach va sobreviure a un greu accident de tractor a la Vall de Bianya (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

La Carme Plana i el Pep Reixach han volgut aportar el seu testimoni al podcast "Comarcal 947", en un episodi monogràfic dedicat, justament, als accidents amb tractor. Podeu escoltar l'episodi sencer aquí: 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut