Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Comarcal 947

El rihihiu, el crit oblidat de la pagesia a l'Ebre

Recuperen aquest crit ancestral que utilitzava la pagesia per comunicar-se mentre treballava al camp

Actualitzat

Ni senyals de fum, ni telègraf, ni coloms missatgers. Abans que s'inventés el telèfon, els pagesos de Santa Bàrbara, al Montsià, ja tenien el seu propi sistema de comunicació: el crit del rihihiu.

El Rihihiu, una expressió rural única a Catalunya
El rihihiu, una expressió rural única a Catalunya (Festival Rihihiu)

Un codi de comunicació rural ancestral

El rihihiu era un crit llarg, agut i de durada variable que utilitzaven les famílies pageses per comunicar-se entre masies o finques agrícoles.

La Lluïsa Arasa -més coneguda com a Lluïsa la Cabanes- encara recorda quan acompanyava els pares a collir olives, ametlles i raïm als camps dels voltants de Santa Bàrbara. Durant uns dies, marxaven de casa i s'instal·laven en unes cabanes rudimentàries al costat del camp:

"Cada finca tenia la seva caseta amb llar de foc i una mica de cuina. Treballàvem tot el dia a la finca i quan es feia fosc anàvem a la caseta. Allà dins hi menjàvem i dormíem tots."

Les famílies pageses disposaven de petites cabanes o barraques enmig dels camps on guardaven les eines i, temporalment, també s'hi quedaven a dormir en les èpoques de més feina
Les famílies pageses disposaven de petites cabanes o barraques enmig dels camps, on guardaven les eines i, temporalment, també s'hi quedaven a dormir a les èpoques de més feina (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

Quan arribaven a la caseta, després de feinejar tot el dia al camp, llençaven a l'aire el crit del rihihiu perquè la resta de famílies sabessin que ja havien acabat la jornada. Així, s'identificaven i informaven que ja estaven disponibles per fer una trobada, anar a fer petar la xerrada o fer el ressopó:

"A la nit, cadascú feia el seu rihihiu i les altres casetes contestaven. Així, sabies on era cada família i sabies cap on havies d'anar. Ho fèiem sobretot els més joves."

 

L'origen del rihihiu, un misteri que ningú ha sabut resoldre

Ningú sap quin és l'origen del rihihiu, quan es va començar a utilitzar ni qui se'l va inventar. Tampoc no s'ha sabut mai què significa exactament aquesta paraula cacofònica sense significat aparent:

"El rihihiu s'havia fet tota la vida. Venia de la meva rebesàvia, es feia de molts anys ençà. Vèiem que ho feien els més grans, i nosaltres ho seguíem. A mi m'encantava fer el rihihiu!"

La Lluïsa recorda sovint la seva infància als camps d'oliveres i les finques de Santa Bàrbara
La Lluïsa recorda sovint la seva infància als camps d'oliveres i les finques de Santa Bàrbara (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

El crit del rihihiu va perdurar als camps de Santa Bàrbara mentre s'hi va mantenir l'activitat agrícola tradicional. Quan es va acabar aquell estil de vida, a mitjans del segle XX, el rihihiu també va caure en desús i ningú més se'n va recordar:

"Quan vaig fer 18 anys, la meva mare em va enviar a treballar a una fàbrica de botons i ja no vaig tornar més al camp. Les meves amigues, igual. I al final ja tothom va marxar o treballava a les fàbriques."

La ressurrecció del rihihiu

Ara, però, el crit del rihihiu torna a ressonar amb força per les masades de Santa Bàrbara. Ho fa reconvertit en un festival d'arts escèniques. És una petita mostra contemporània que recupera les arrels tradicionals i les transporta al segle XXI.

 

 

L'any 2021, les activistes culturals Anna Zaera i Zoraida Rosselló van impulsar el Festival Rihihiu. El certamen recull el patrimoni immaterial de Santa Bàrbara i l'adapta al llenguatge contemporani:

"Recuperem un codi cultural rural que forma part de la nostra identitat rural i el connectem amb les noves generacions. I, a  més a més, amb una perspectiva de gènere i feminista."

El programa del festival Rihihiu és molt eclèctic, però sempre hi ha un espai que recupera aquest antic crit ancestral i el converteix en protagonista. A l'edició del 2022, la mateixa Lluïsa la Cabanes ha participat en l'espectacle inaugural:

"Aquest any, al festival hi ha un actor que fa un número de circ, i i jo seré allà enmig, fent d'equilibrista i fent el crit del rihihiu!"

60 anys després, la Lluïsa la Cabanes ha recuperat el crit de la seva infància en un espectacle del Festival Rihihiu
60 anys després, la Lluïsa la Cabanes ha recuperat el crit de la seva infància en un espectacle del Festival Rihihiu (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

El festival Rihihiu connecta la memòria pagesa d'ahir amb la creació contemporània d'avui. Un intercanvi generacional que recull l'herència de la nostra ruralitat i la projecta al futur amb respecte i energia.

 
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut