Tres llibres sobre històries d'amor gens convencionals
Bronsky, Beauvoir i Al Aswani, a les recomanacions de la setmana del "Ciutat Maragda"
Tres llibres sobre històries d'amor gens convencionals
Amor enmig d'una catàstrofe, en una revolució o un amor immortal, tres relats que et sorprendran (Foto: Naassom Azevedo/Unsplash)
Amor enmig d'una catàstrofe, en una revolució o un amor immortal, tres relats que et sorprendran (Foto: Naassom Azevedo/Unsplash)
Ciutat Maragda

Tres llibres sobre històries d'amor gens convencionals

Bronsky, Beauvoir i Al Aswani, a les recomanacions de la setmana del "Ciutat Maragda"

Actualitzat

L'amor et pot catapultar a l'eufòria o a la misèria més absoluta. Definir-lo és una tasca impossible, perquè hi ha tants tipus d'amor com situacions i persones. A les recomanacions de la setmana del "Ciutat Maragda", la Llibreria El Cucut ens proposa tres llibres que parlen d'amors que defugen tòpics; tres relats que demostren que, quan parlem de sentiments, encara no s'ha escrit tot.

"L'últim amor de Baba Dúnia", d'Alina Bronsky amb traducció de Ramon Farrés (Les Hores)

"Ho he vist tot i ja no tinc por de res. La mort pot venir, però educadament, si us plau."

Aquest és un petit fragment de la novel·la "L'últim amor de Baba Dúnia". A parer nostre, un dels grans plaers de la lectura és trobar una història senzilla, que parli de persones senzilles, escrita amb paraules senzilles i que, tot junt, aconsegueixi crear bona literatura, de la que es converteix en clàssica perquè tots els lectors, tinguin el nivell que tinguin, en gaudeixin plenament.

Baba Dúnia viu en un poblet de Txernòbil amb altres veïns que han tornat a casa seva, malgrat la radioactivitat. Té una filla i una neta que viuen a Alemanya i que tot sovint li envien coses que no necessita. 

Al poble tenen una llei pròpia i, sense haver-ho verbalitzat, tots consideren Baba Dúnia l'alcaldessa, la qual cosa l'obligarà a prendre decisions quan un estrany arriba al poble amb la seva filla petita.

"Les inseparables", de Simone de Beauvoir, amb traducció de Margarida Castells Criballés (Angle Editorial)

¿Us podeu imaginar fins a quin punt va ser important per a Simone de Beauvoir la seva amistat d'infantesa amb Élisabeth "Zaza" Lacoin, si va esperar anys per escriure sobre els seus sentiments? Va escriure quatre originals fins que es va decidir per fer-ne una novel·la. 

Tot i tenir l'obra acabada, no la va publicar en vida i ha estat la seva filla, Sylvie Le Bon de Beauvoir, qui li ha posat títol i l'ha entregat a l'editorial.
Han passat trenta-quatre anys des de la mort de l'autora i seixanta-sis des que va enllestir la novel·la. 

Aquests fets ens poden donar una idea de fins a quin punt va ser important per a Simone de Beauvoir laseva fascinació, la seva amistat i l'amor que sentia, des que la va conèixer a l'escola, per Zaza Lacoin. 

Elegant, sensible, intensa, brillant, molts poden ser els adjectius favorables que mereix "Les inseparables". 

Nosaltres, com a llibreters, només us podem recomanar que la llegiu. Retrobareu una de les grans veus del segle passat i entendreu per què la bona literatura no morirà mai. Afortunadament.

"Una república com si...", d'Alaa Al Aswani, amb traducció de Jaume Ferrer (Edicions de 1984)

El 25 de gener de 2011 van començar les manifestacions del poble egipci contra el govern de Hosni Mubarak

Milers de manifestants de totes les edats i condicions socials es van organitzar per ocupar les places de les principals ciutats egípcies: el Caire, Assuan, Alexandria, Suez... Finalment, l'11 de febrer, Mubarak va presentar la dimissió. En les manifestacions havien mort més de 850 persones.

"Una república com si..." és una novel·la coral, plena de força, de coratge, que ens convida a participar en els fets de la revolució del poble egipci.

Cap personatge és el principal protagonista i tots ho són. L'Asma i en Mazen s'enamoren aquests dies. 

La Dània, estudiant de medicina i filla del general Alwani, coneix la realitat del poble, molt diferent de la que viu a casa seva. 

En Khàled, jove líder de la revolució, aconsegueix convèncer que, amb la unió de tots, poden derrotar el govern corrupte i tenir una vida digna

L'Aixraf, un actor copte, enamorat de la seva minyona, Ikram, s'implica a poc a poc en les manifestacions i s'atreveix a viure fidel als seus sentiments.

"Una república com si..." et transporta, t'entusiasma i et fa ser conscient que, amb la convicció de les persones senzilles, com els personatges creats per Alaa Al Aswani, la societat pot canviar. A poc a poc, sí, però és millor que conformar-se a viure en l'opressió. Alaa Al Aswani viu a Egipte, però està prohibit publicar-hi la novel·la.

En vols més? A la pàgina de "Ciutat Maragda" trobaràs més recomanacions.

Anar al contingut