Tres llibres per a lectors valents
Colson Whitehead, Andrea Abreu i Guadalupe Nettel, a les recomanacions de la setmana del "Ciutat Maragda"
Tres llibres per a lectors valents
Ciutat Maragda

Tres llibres per a lectors valents

Colson Whitehead, Andrea Abreu i Guadalupe Nettel, a les recomanacions de la setmana del "Ciutat Maragda"

Actualitzat
Whitehead, Abreu i Nettel signen tres històries provocadores, poètiques i punyents (iStock)
Whitehead, Abreu i Nettel signen tres històries provocadores, poètiques i punyents (iStock)

En quin món vivim i quin món volem? La humanitat es fa aquesta reflexió des de temps immemorials. S'acaba l'any 2020, un dels més estranys que potser recordarem, i és un bon moment per fer-se aquestes preguntes. La llibreria L'Aranya de Cerdanyola del Vallès us porta tres recomanacions que, potser no us ajudaran a respondre aquests dubtes, però que de ben segur que us obriran els ulls i la ment.

"Panza de burro", d'Andrea Abreu (Barrett)

Es tracta d'una primera novel·la. Absolutament atrevida, descarada i transgressora, no pel que s'hi explica, però si per com s'explica. Amb un llenguatge que és alhora poètic, vulgar, atractiu i sempre atrevit.

Se'ns explica la relació d'amistat de dues nenes, el dia a dia i la quotidianitat d'un poble del nord de Tenerife que esdevé un espai màgic.

L'autora amara la narració del clima canari. Fins al punt que, en determinats moments, la lectura mateixa esdevé un repte, ja que utilitza vocabulari, construccions sintàctiques i fins i tot fonètica autòctona.

Un regal per als sentits, ideal per a lectors joves i valents.

"Els nois de la Nickel", de Colson Whitehead, amb traducció de Laia Font (Periscopi)

L'autor nord-americà ens mostra en aquest llibre una realitat silenciada que ens fa estremir fins a límits inimaginables: la realitat del maltractament físic, de la violència i de l'abús de poder als infants. I especialment, als joves de la comunitat afroamericana.

La crítica al sistema i a la política americana són temes plantejats a través del protagonista, l'Elwood, un noi que ingressa per error en un reformatori de Florida.

Amb un llenguatge delicat, unes escenes que fan posar els pèls de punta i una invitació constant a la reflexió sobre quin món volem i, sobretot, quin món permetem, se'ns presenta un drama humà sense caure en sentimentalismes. Una novel·la necessària.

"La hija única", de Guadalupe Nettel (Anagrama)

Aquesta novel·la explica la història de l'Alina. A un mes de parir, els metges li comuniquen la impossibilitat de garantir la supervivència del nadó i li ofereixen interrompre l'embaràs. Ella, juntament amb la seva parella, decideixen tirar endavant, amb tots els riscos i tots els perills físics i morals que la decisió comporta.

A través dels personatges femenins que apareixen a la novel·la, se'ns convida a reflexionar obertament sobre la maternitat, sobre la suposada normalitat i sobre els límits morals de cadascú.

La llibertat de decidir, el respecte, l'amistat i l'amor teixeixen una història basada en fets reals que, en ple auge del feminisme i la modernitat, planteja esquerdes reals en el nostre sistema.

Busqueu més llibres? A la pàgina de "Ciutat Maragda" trobareu més recomanacions.

Anar al contingut