Llibres que posaran les teves emocions a flor de pell
Erri De Luca, Nora Krug i Benjamin Alire et conviden a un viatge sensorial
Llibres que posaran les teves emocions a flor de pell
Ciutat Maragda

Llibres que posaran les teves emocions a flor de pell

Erri De Luca, Nora Krug i Benjamin Alire et conviden a un viatge sensorial

Actualitzat
Dona acariciant-se el clatell (Foto: Unsplash)
Impossibles, plaents i tendres. Tres històries que recordaràs (Foto: Unsplash)

Una acusació imprevisible, una enyorança amarga i un plaer ocult. A les recomanacions d'aquesta setmana del "Ciutat Maragda", tres històries que demostren que la truita sempre es pot girar de manera inesperada. Recomanacions seleccionades per la llibreria Pebre Negre.

"Impossible", d'Erri De Luca, amb traducció d'Albert Pejó (Bromera)

"Impossible" és una obra imprescindible. Durant un passeig per la muntanya, el protagonista descobreix que un home ha caigut pel barranc i avisa el Servei d'Emergències. Resulta que el troben mort i ell és acusat d'homicidi.

En un instant ell passa d'estar passejant per la muntanya a ser acusat, per impossible que sembli. El difunt era un vell company de lluita revolucionària, que quaranta anys enrere havia traït el protagonista.

El llibre ens convida a assistir a la conversa lúcida entre el jove fiscal, que vol arrencar les proves que no té, a l'acusat. I el protagonista, l'acusat, que amb una dialèctica exquisida ens farà reflexionar sobre les coses més senzilles i imprescindibles (la natura, la llibertat, el compromís polític...) en ple exercici d'autodefensa.

Erri De Luca ens ofereix un ritme molt intens i mesurat d'aquesta conversa, intercalant les cartes que li escriu des de la presó al seu «meuamor» on gaudim en paral·lel de la cara més íntima i sincera de l'acusat, on rememora l'elegància dels detalls entre ells dos i ens passeja per la seva història. Impossible, no gaudir-lo.

"Heimat. Lejos de mi hogar", de Nora Krug, amb traducció d'Esther Cruz (Salamandra Graphic)

Heimat és una proposta gràfica per reflexionar sobre el tema de la memòria de forma molt original. Nora Krug, l'autora, pertany a la segona generació d'alemanys nascuts després de la Segona Guerra Mundial, i va créixer amb una visió molt ambivalent sobre la història del seu país. Viatjar li va reforçar aquesta visió.

Després de vint anys vivint als Estats Units, l'autora es decideix a plasmar aquesta reflexió de forma molt singular: a partir de la reconstrucció de la documentació de la seva recerca en un format plàstic que recull el procés reflexiu. I així crea Heimat. Podrà ser la seva llar el mateix lloc on va succeir l'Holocaust?

El llibre ens representa visualment les seves vivències i reflexions de tota la seva història personal i de la serva família, molt ben il·lustrada.

Des de les guardes que dedica als arbres genealògics de la seva família fins a cada detall del llibre (treballs escolars, fotos, segells, premsa...), ens acosta al seu procés personal de revisar i entendre la seva història per saber qui és.

Aquesta inquietud és el punt de partida de la recerca, que culmina amb aquest llibre emotiu i acurat; un treball subjectiu i detallat, recull il·lustrat de diversos documents personals de l'autora per explicar-se -i explicar-nos- i compartir el procés de redefinició de la seva memòria per saber qui és. Una obra imprescindible sobre la memòria.

"Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l'univers", de Benjamin Alire Sáenz, amb traducció de Maria Climent (L'Altra Tribu)

Aristòtil i Dante realment ens descobreixen els secrets de l'univers. Un llibre preciós per a joves i adults i per deixar-se portar.

La història passa en un tram de la vida d'aquests dos personatges entranyables, quan l'Ari i en Dante tenen quinze anys. Quan tots dos coincideixen a la piscina del barri, no sembla que tinguin gaire en comú. Els coneixerem a ells i el seu món, les seves famílies i els seus caràcters tan diferents. Compartirem les seves inseguretats i les seves pors, que ens donaran la mà per seguir endavant en plens anys vuitanta.

Un relat que demostra com la filosofia i fer-se preguntes sempre ens ajuda a caminar. Un cant a la vida, l'amor i l'amistat que us permetrà aturar-vos i gaudir del cel enmig del desert. En definitiva, un plaer per als sentits.

En vols més? A la pàgina de "Ciutat Maragda" trobaràs més recomanacions.

Anar al contingut