Llibres que exploren l'abisme, el dubte i la nostàlgia
El "Ciutat Maragda" engega una col·laboració amb llibreries de tot el territori perquè facin allò que millor saben fer: prescriure
Llibres que exploren l'abisme, el dubte i la nostàlgia
Ciutat Maragda

Llibres que exploren l'abisme, el dubte i la nostàlgia

El "Ciutat Maragda" engega una col·laboració amb llibreries de tot el territori perquè facin allò que millor saben fer: prescriure

Manuel Baixauli, Benjamín Labatut i Theodor Kallifatides, els autors destacats a les recomanacions del "Ciutat Maragda (Foto: Patrick Schneider/ Unsplash)

Cada llibre té el seu moment, però el repte no és només saber quin és el moment, sinó quin és el llibre que el nostre jo lletraferit necessita. El "Ciutat Maragda" us vol donar un cop mà i s'ha aliat amb els millors prescriptors possibles: els llibreters. Llibreries d'arreu del territori compartiran els seus tresors més amagats. La llibreria Tòmiris dona el tret de sortida. 

"Ignot", de Manuel Baixauli (Periscopi)

No podem estar-nos de recomanar l'obra guanyadora del Premi Llibreter d'enguany.

Amb un estil i mirada molt personal, un argument original i trencador i una estructura tan complexa com juganera, Baixuali sap com mantenir-nos intrigats. I ho fa amb una narració plena de cops d'efecte subtils, on no falten passadissos i trampes que comuniquen diversos temps i espais. Ombres de Kafka, ressonàncies de Schultz.

Els protagonistes (perduts, inadaptats, errants, solitaris i... genials?) busquen sense trobar, i és aquesta cerca la que ens engresca i ens planteja dubtes constants. Què significa ser un geni? És possible encara ser-ho? Qui o què decideix, al final, atorgar el do o la consideració social per ser-hi considerat? El lector haurà de jutjar...

Un llibre original i engrescador, amb un complex sistema nerviós, que manté una temperatura seductora i addictiva durant tota la lectura.

"Mares i fills", de Theodor Kallifatides (Galaxia Gutenberg)

Als lectors que s'apropen a la llibreria els expliquem que, quan vàrem llegir l'última frase del llibre "Una altra vida, encara"/ "Otra vida por vivir", se'ns va posar la pell de gallina.

Arran d'aquest llibre, Kallifatides recuperà la seva llengua materna, el grec. I és justament aquest retorn el que fa molt especial el llibre que proposem.

A "Mares i fills", traduïda al català per Montserrat Camps i al castellà per Selma Ancira, l'autor relata una visita a la seva mare a Grècia i fa un recorregut per la història familiar.

L'argument és ben senzill: no hi trobem sotracs, ni grans accions; els records i els pensaments van fluint. L'autor dibuixa amb pinzellades suaus i fermes el paisatge de la seva genealogia, matisant el text amb colors, olors i sentits. És una narració reflexiva i emocionant (en el sentit més bell de la paraula).

Llegir Kallifatides és com estar sobre una vella barca de fusta, al mig de la mar calmada, mirant l'horitzó; no demanar res, sense expectatives i deixar-se dur per les plàcides corrents.

"Això és el que vol dir tenir una mare. Sempre portes a dintre un començament."

"Un verdor terrible", de Benjamín Labatut (Anagrama)

Sensacions fortes mentre es llegeix aquest llibre inclassificable publicat per Anagrama. El lector se sent com si estigués recorrent la frontera que separa l'ordre del caos, l'intel·ligible de l'inintel·ligible. Frontera o aparença? Deliri o realitat? Mística o ciència?

En qualsevol cas podria dir-se que cada frase de Labatut penja sobre un abisme en el fons del qual palpita una meravellosa paradoxa: és precisament la raó la que acaba per portar-nos al domini de l'irracional. Aquest llibre, una inesperada sorpresa, resulta seductor i perillós al mateix temps.

Obriu bé la ment, tingueu confiança i deixeu que aquest grup de genis apassionats i forçosament solitaris us condueixin de la mà fins al límit (del filosòfic, del moral, del físic, del matemàtic... de l'humà).

Voleu més recomanacions? Trobareu totes les propostes del "Ciutat Maragda" en aquest enllaç

Anar al contingut