Ciutat maragda

Idees per Sant Jordi: la tria dels llibreters

Les recomanacions de llibreries de tot Catalunya per descobrir bones novel·les de ficció i no-ficció, assajos, memòries, relats o literatura de viatges
TEMA:
Sant Jordi
Recomanacions de llibres per Sant Jordi 2019. Un grapat de llibreries de Catalunya proposen novel·les de ficció i no-ficció, assajos, literatura de viatges, etc.

Sant Jordi és sinònim de triar, remenar i regalar llibres. Per ajudar-vos a encertar-la, però sobretot a sorprendre, hem preguntat a llibreters de tot el territori perquè ens revelin el seu secret més ben guardat: els tres títols que no deixarien escapar. Són relats que parlen d'amor, records, somnis, viatges i moments foscos de la història. Possiblement no sortiran a les llistes dels més venuts, però us garantim que aquests autors no us deixaran indiferents.

📚 Llibreria Edison (Figueres)

 

"Una casa amb rodes", d'Ivan Jablonka. Anagrama editorial

A través dels records de les vacances familiars, novel·lats en aquest llibre, Jablonka regala un bitllet d'anada a la infantesa dels seus lectors. El tiquet de tornada no és gratuït, malgrat que l'autor ens ajuda a desfer camí amb una segona meitat més filosòfica i transcendent. És un llibre difícil de classificar, però d'una bellesa intrínseca.

"Les nostres riqueses", de Kaouther Adimi. Periscopi editorial

L'amor als llibres vertebra una història que bascula entre realitat i ficció. En la seva globalitat, és un homenatge a Edmond Charlot, llibreter de Saint-Exupéry i André Gide, i editor d'Albert Camus en uns moments on publicar-lo era un acte de desobediència. Aquest llibre és un punt de trobada per totes aquelles persones que estimem els llibres.

"Per combatre aquesta època", de Rob Riemen. Arcàdia editorial

Els dos assaigs que formen aquest llibre són un crit d'alerta davant del ressorgiment del feixisme. Però no només va dirigit a la seva globalitat, i als nous actors que es presenten a escena, sinó que Riemen grata en la consciència individual perquè puguem avaluar el feixista que tota persona, diu, "du a dins". L'autor reivindica l'humanisme europeu dels Thomas Mann, Albert Camus i Natalia Ginzburg per combatre aquest odi que ens ho pot destruir tot.

📚 Llibreria Ombra (Rubí)

 

"Persecució", de Toni Sala. L'Altra Editorial

Sala s'acosta al tema de la mort en una novel·la ambiciosa que es pregunta sobre l'origen del mal. Una història sobre assassins i víctimes i com aquestes dues figures es reparteixen la culpa, un concepte molt present al llibre.

"Serem Atlàntida", de Joan Benesiu. Periscopi

Entre l'assaig i la tradició de la literatura de viatges, Benesiu explora els límits i les fronteres d'una Europa en canvi constant. Una reflexió molt recomanable sobre la relació entre identitat i territori.

"Sis nits d'agost", de Jordi Lara. Edicions de 1984

Jordi Lara explica i reflexiona sobre la peculiar manera de morir que va triar Lluís Maria Xirinacs. Una novel·la, que s'acosta a la crònica i també a l'assaig, sobre la vida d'un polític català tan desconegut com rellevant.

📚 Dòria Llibres (Mataró)

 

"Visc, visc i visc", de Maggie O'Farrell amb traducció de Marc Rubió. L'altra editorial

Les memòries d'una autora que ens apassiona. Disset relats biogràfics on ens descriu situacions extremes, a la ratlla de la mort en què s'ha trobat al llarg de la seva vida. Si no heu llegit aquesta autora, ja podeu córrer. Maggie O'Farrell escriu d'una manera que sembla fàcil, t'atrapa i no et deixa anar.

"La passejada", de Robert Walser amb traducció de Teresa Vinardell. Fláneur

Celebrem moltíssim la traducció al català que ha fet la jove editorial Fláneur del llibre de Robert Walser "La passejada". Un llibre breu que ens parlar de passejar, d'observar, de gaudir. Com si fos un conversa sense interlocutor, Walser escriu i descriu tot allò que veu i ho fa amb excel·lència. Una invitació a sortir de casa, a passejar i a buscar emoció, l'aliment per l'ànima.  

"¿Cúanta tierra necessita un hombre?", de Lev Tolstoi. Nórdica libros

Breu relat de l'autor rus que no parem de recomanar. Un text absolutament vigent, tot i estar escrit al 1886. Un relat que ens parla de la cobdícia i els límits de l'ambició humana. Senzillament excel·lent, hauria de ser lectura obligatòria.

📚 Llibreria L'Altell (Banyoles)

 

"Germà", de David Chariandy. L'altra editorial

Novel·la intensa, poderosa i preciosa que ens ha agradat moltíssim. Literàriament parlant és gran i és, a més, d'una gran bellesa. Ens parla de família, racisme, identitats, violència, masclisme, esperances frustrades... Tot passa en un barri marginal habitat per immigrants que han fugit del seu país per poder viure en un món millor.

"Camí dels esbarzers", d'Alba Dalmau. Edita Angle

Llegir els relats de l'Alba és submergir-se en un altre món. Sandville és el poble que escull pels seus personatges, uns personatges dels quals coneix molt bé la naturalesa humana. Són tristos, miserables, melancòlics, naturals...  Dalmau escriu amb precisió amb una ploma molt ben afinada.

"Una casa amb rodes", d'Ivan Jablonka. Edita Anagrama

Aquest llibre és una veritable joia. És un recorregut en furgoneta durant les vacances dels anys 70 de la família Jablonka. Viatjant per Grècia, el Marroc, Venècia... un llibre fidel als camins de l'exili pensat com un diari i fent-nos còmplices de la memòria col·lectiva. Ple de reflexions sinceres que assetgen els nostres records.

📚 Llibreria Roca (Valls)

 

"Matar l'àngel", de Virginia Woolf. Angle editorial amb traducció i epíleg de la Mireia Vidal-Conte

Sis textos sobre com cal canviar la mentalitat d'homes i dones per avançar cap a la igualtat. Un llibre per matar tots els àngels que encara volen al nostre voltant.

"La revolta de Santa Jordina", de David Fernàndez i il·lustrat per la Lyona. Amsterdam Llibres

Un llibre amb una Jordina canyera, un rei malvat, corrupte i mafiós, un drac que mor per una indigestió d'urnes i lapidat per una allau de llibres, el poble guanya la lluita i ho celebra amb llibres, perquè sí, elsl llibres ens faran més lliures.

"Canço de la plana", de Kent Haruf amb traducció de Marta Pera Cucurell. Periscopi

Comenceu per aquest títol i contineu sens dubte amb "Capvespre" i "Bendició", que completen aquesta trilogia, on la senzillesa d'allò quotidià transmet tranquil·litat.

📚 Llibreria Quart Creixent (Palma)

 

"L'any que vaig assassinar Rita Barberà", de Sebastià Bennassar. Adia Edicions

Després de l'exit de "Cartes que no lliguen", Sebastià Bennassar torna per carregar-se uns quants escriptors i editors per intentar salvar la industria editorial de la desfeta.

"Contes exemplars", de Sophia de Mello. Lleonard Muntaner Ed.

Com una aroma que desperta la nostàlgia de temps antics, hi ha un misteri sensible que s'escampa per aquests contes.

"Un món somiat. Redibuixem el món?", de Daniel Picouly. Blume

Que faràs per esborrar la fam, repintar l'odi o acolorir boniques històries d'amor?

Si un llibre és bo, mai passa de moda. Aquí pots consultar les recomanacions que ens van fer els llibreters el 2018.

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi