Ciutat Maragda

8 clàssics de la literatura que has de llegir un cop a la vida

No t'atreveixes amb els llibres considerats clàssics? Diverses editorials catalanes llencen noves col·leccions i traduccions per perdre'ls-la por

Actualitzat

Els llibreters no són llibreters perquè venem llibres. Són llibreters quan recomanem la lectura adequada a cada lectorAquesta afirmació és fàcil d'entendre, però molt difícil d'aconseguir i la literatura clàssica és una gran aliada. A les recomanacions de la setmana del "Ciutat Maragda", la llibreria El Cucut proposa recuperar obres clàssiques a través de tres col·leccions que són petites joies.

La Casa dels Clàssics, amb Raül Garrigasait en qualitat de president, inicia l'any 2019 la col·lecció Bernat Metge Universal amb la intenció d'apropar els clàssics al gran públic amb traduccions rigoroses i actuals.

Fins ara, la col·lecció consta de quatre títols: "La Ilíada d'Homer", amb traduccióp de Pau Sabaté i pròleg d'Enric Cassasses; "Robinson Crusoe", de Daniel Defoe, traduït per Esther Tallada i pròleg d'Albert Sànchez Piñol; "Crim i càstig" de Fiòdor Dostoievski traduït per Miquel Cabal Guarro i pròleg de Francesc Serés i, finalment, "Orgull i prejudici", de Jane Austen, traduït per Yannick Garcia i pròleg de Colm Toibín.

El febrer del 2021, la discreta i prestigiosa Viena Edicions ens obsequia amb el primer volum de la col·lecció Club Victòria: "Seny i sentiment", de Jane Austen, traduïda per Sergi Pàmies. La segueixen fins ara cinc obres més que no detallem per falta d'espai a l'article i que us aconsellem de tot cor. Isabel Monsó i Enric Viladot, fundadors de Viena Edicions, tenen una sensibilitat especial a l'hora de recuperar autors oblidats i de descobrir-ne de nous. La col·lecció Club Victòria constarà d'obres clàssiques angleses exquisidament traduïdes al català.

La més jove de les col·leccions que recomanem consta, per ara, de tres volums. Es tracta de la Biblioteca de Clàssics Catalans dels Imprescindibles de l'editorial Barcino.

Enceta la col·lecció la "Poesia completa", de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, amb introducció de Pere Antoni Pons, seguida per "La punyalada", de Marian Vayreda, a cura de Margarida Casacuberta, i "Tirant Lo Blanc", de Joanot Martorell, amb introducció i notes de Josep Pujol.

Amb Oriol Magrinyà dirigint l'editorial, la col·lecció Biblioteca de Clàssics Catalans inclourà tots els gèneres literaris i pretén fer accessible les obres absolutament imprescindibles de la literatura catalana als lectors actuals. Perquè tal com deia Italo Calvino: 

"Llegir un gran llibre per primera vegada en la ja maduresa és un plaer extraordinari, diferent del plaer d'haver-ho llegit a la joventut. Sent joves porta a la lectura, com a qualsevol altra experiència, un sabor particular i un sentit particular d'importància, mentre que a la maduresa s'aprecia (o s'haurien d'apreciar) molts més detalls i significats d'aquesta mateixa lectura." 

En vols més? A la pàgina de "Ciutat Maragda", hi trobaràs més recomanacions.

Anar al contingut