Catalunya Ràdio tanca el 2017 amb rècords històrics d'audiència, lideratge informatiu i el retorn d'iCat a l'FM

Diversos reconeixements professionals i una millora sense precedents de les cobertures territorial i digital completen un exercici excel·lent per a la ràdio pública catalana.

Actualitzat

Rècord històric d'audiència

Catalunya Ràdio tanca el 2017 amb el rècord històric d'audiència: 698.000 oients a l'EGM del novembre, amb el lideratge del cap de setmana del programa "El suplement", amb Ricard Ustrelli el creixement del programa "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas. Mai fins ara Catalunya Ràdio (l'emissora catalana que més creix a l'última onada de l'EGM) havia aconseguit arribar a tanta audiència. A aquests 698.000 oients s'hi ha d'afegir un rècord també històric de la ràdio a internet al conjunt de l'Estat: 2.870.000 usuaris únics el passat octubre, gràcies als quals catradio.cat ha estat líder al conjunt de l'Estat i s'ha convertit en la primera emissora que supera els dos milions d'usuaris a la xarxa (web i aplicació mòbil).

Cal sumar a aquestes xifres el lideratge de la ràdio pública a nivell informatiu, segons el Centre d'Estudis d'Opinió. De la seva banda, Catalunya Informació, l'emissora informativa del grup que ha celebrat el seu 25è aniversari, i Catalunya Música, l'emissora de música clàssica que ha culminat la celebració del 30è, també han aconseguit creixements d'audiència a l'EGM durant el 2017, que ha estat l'any de l'esperadíssim retorn d'iCat, el canal de música i cultura, a l'FM.

 

Lideratge informatiu

Els professionals del grup d'emissores de Catalunya Ràdio han demostrat un compromís inequívoc amb el servei públic en un curs d'alt voltatge informatiu. La ràdio pública ha estat referència en la cobertura dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils, del referèndum de l'1 d'octubre, de les vagues i aturades de país del 3 d'octubre i del 8 de novembre, de les jornades parlamentàries del 6 i 7 de setembre, de la proclamació de la República Catalana al Parlament i l'aprovació al Senat de l'article 155 el 27 d'octubre, de les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre, i de tants moments d'enorme interès periodístic al llarg del 2017.

En paral·lel a la intensitat informativa d'aquesta etapa, sense precedents des del restabliment democràtic i el naixement de Catalunya Ràdio, s'ha viscut una campanya duríssima contra els mitjans públics catalans, amb episodis violents davant dels estudis de Catalunya Ràdio, a l'avinguda Diagonal de Barcelona, amb els atacs rebuts a les portes de l'emissora el mateix dia de la proclamació de la República i l'aprovació de l'article 155.

Precisament, la possible afectació de Catalunya Ràdio i TV3 per l'aplicació de l'article 155 han generat interès en una gran quantitat de periodistes i mitjans d'arreu del món, que han estat atesos pels professionals i els directors dels mitjans públics, que van protagonitzar una roda de premsa el 25 d'octubre davant de l'amenaça d'intervenció per part de l'Estat.

 

iCat, l'aposta per la cultura en un sentit ampli

L'aposta per l'escena musical catalana i per la cultura del país, en un sentit ampli, ha tingut el seu moment àlgid en el retorn d'iCat a les ones hertzianes, el 6 de setembre, amb una graella amb disset programes temàtics i amb una de cada tres cançons programades d'artistes catalans.

La consolidació d‘iCat converteix l'emissora en un actor imprescindible en la difusió de la cultura del país, que dona veu a la creixent activitat de creadors i productors amb l'objectiu d'arribar a nous públics i amb una proposta que també pensa en els consumidors digitals.

Amb aquesta aposta estratègica, la ràdio pública –que al juny va estrenar un programa de literatura a Catalunya Ràdio, "Ciutat Maragda", i al setembre un altre a iCat, "L'irradiador"– promociona i difon uns continguts culturals que van molt més enllà de la música.

 

Reconeixements professionals amb nom de dona

El 2017 també ha estat un any de reconeixements professionals. L'emissora ha rebut rebut un Premi Ondas compartit per la cobertura dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. Novament, Catalunya Ràdio va ser referència informativa amb 47 hores ininterrompudes de programació especial. Els serveis informatius de Catalunya Ràdio i TV3 també han rebut aquest desembre el Premi Muriel Casals de Comunicació d'Òmnium Cultural.

El degoteig de reconeixements professionals durant l'any ha estat continuat: la productora Núria Ventura (Premi Ràdio Associació de Catalunya) i les periodistes Mònica Terribas (Premi ARC), Mariola Dinarès (Premi DonaTIC Divulgadora 2017 i Premi Ràdio Associació de Catalunya), Maria Guixà (Premi a la Comunicació Esportiva), Txell Feixas (Premi a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català) i Xantal Llavina (Premi Excel·lència de les Telecomunicacions), entre d'altres reconeixements.

 

Millora en la cobertura territorial i digital

Durant el 2017, Catalunya Ràdio ha millorat la cobertura a l'Estartit al març i també a Sort, Soriguera i Rialp (al Pallars Sobirà) al novembre. D'aquesta manera, la ràdio pública ha posat fi a aquests dos únics punts negres de la cobertura per FM al territori i les seves emissores ja arriben a 7.286.028 persones, que representen el 98,25% de la població catalana.

En el camp digital, Catalunya Ràdio ha estrenat també una nova pàgina web (al gener) i ha llançat una nova aplicació mòbil (al febrer), el mateix any que ha innovat amb tota una "graella digital" pròpia, amb el llançament a principis del 2017 de continguts radiofònics específicament digitals amb el projecte +CatRàdio.

Catalunya Ràdio ha consolidat un creixement sense precedents de la seva audiència digital gràcies a les noves web i aplicació mòbil, a l'aposta per la digitalització dels continguts radiofònics, a la integració digital de la redacció i a l'impuls a les xarxes socials, a més de l'interès informatiu d'uns mesos molt intensos. El desembre s'hi va afegir també la descàrrega d'àudios, un servei molt reclamat pels usuaris. Tot plegat són fites d'un any clau en la innovació digital i aprofundiment per una nova audiència, més participativa i rejovenida.

 

catradio.cat

 

 

Anar al contingut