Catalunya Ràdio emet una sèrie de cinc reportatges sobre línies de recerca oncològica

A partir de dilluns, 10 de desembre, Catalunya Ràdio emetrà cinc reportatges elaborats per la periodista de ciència Purificació Barceló, centrats en les línies de recerca del càncer, en el marc de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio.
Els reportatges es podran seguir a Catalunya Informació, a l'informatiu "Catalunya migdia" i al portal catradio.cat.
Actualitzat
La Marató 2018

El diumenge 16 de desembre torna la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que aquest any se centra de nou en el càncer. Per a La Marató és tan important la recaptació de diners com la divulgació científica, la conscienciació i l'educació de la societat en la cultura científica.

Purificació Barceló, periodista de ciència dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio, ha elaborat una sèrie de cinc reportatges sobre les línies de recerca oncològica en què es basa l'edició d'enguany de La Marató, que s'emetrà a partir de dilluns, 10 de desembre, a Catalunya Informació. L'emissora informativa en farà 4 emissions diàries i publicarà cada reportatge al web catradio.cat cada dia a partir de les 8.00 del matí. L'informatiu "Catalunya Migdia", amb Òscar Fernández i Empar Moliner, també emetrà el capítol diari i la sèrie es repetirà durant el cap de setmana, especialment el diumenge 16.

 

Capítol 1, dilluns 10 de desembre: "Cada any es detecten a Catalunya 40.000 casos nous de càncer"

Es calcula que 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran càncer al llarg de la vida, però la recerca ha aconseguit que en els últims deu anys la supervivència s'hagi incrementat d'un 7%.

 

Capítol 2, dimarts 11: "Immunoteràpia, la revolució contra el càncer"

Una de les innovacions més revolucionàries dels últims cinc anys en la lluita contra el càncer ha estat la immunoteràpia, que ha contribuït a millorar la supervivència dels malalts en un 25% de tumors.

 

Capítol 3, dimecres 12: "Biòpsia líquida. Detectar el càncer amb una anàlisi de sang"

Una de les aportacions de la recerca en càncer són els diagnòstics no invasius, amb noves tècniques com la biòpsia líquida, però també la investigació cel·lular, que ha trobat noves proteïnes que ens aporten informació sobre la malaltia.

 

Capítol 4, dijous 13: "Medicina de precisió contra el càncer: matar les cèl·lules canceroses una a una"

Gran part de la recerca que centra La Marató d'aquest any va dirigida a una medicina de més precisió per aconseguir tractaments més efectius i amb menys efectes secundaris per als malalts. Els avanços en aquesta àrea inclouen des de la cirurgia robòtica fins a noves línies d'investigació com les teràpies activades per llum o els nanorobots.

 

Capítol 5, divendres 14: "Big Data contra el càncer, quan les dades salven vides"

La bioinformàtica i el "big data" obren grans possibilitats en la recerca contra el càncer amb l'intercanvi de dades de milions de pacients per obtenir informació que permeti millorar les teràpies actuals.

 

catradio.cat