Catalunya Ràdio celebra el Dia Mundial de la Ràdio el diumenge 10 de febrer prop dels oients

El diumenge 10 de febrer, Catalunya Ràdio celebrarà el Dia Mundial de la Ràdio traslladant la seva programació fora de l'estudi per buscar la proximitat amb els oients en diferents punts del territori, i ho fa tres dies abans de la data fixada per l'ONU per no interferir en el seguiment informatiu rigorós i exhaustiu del judici de l'1-O, que ha de començar el dimarts 12 de febrer.
El programa "El suplement" viatjarà en autobús fins a Girona; "Mans" anirà a Valls i "En guàrdia!" a Sabadell; "Tot gira" parlarà amb locutors d'esports il·lustres; "L'ofici de viure" serà a Granollers i "La nit dels ignorants" viurà una matinada al parc de bombers Joan Miró de Barcelona.

El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, explica que l'avançament de la celebració del Dia Mundial de la Ràdio al diumenge 10 de febrer, tres dies abans de la data fixada per l'ONU, permetrà consolidar la proposta de fer ràdio a casa dels oients i, alhora, no interferir en el seguiment rigorós i exhaustiu del judici de l'1-O, que ha de començar el dimarts 12 de febrer: "Volem cobrir el judici com una ràdio pública ho ha de fer, i no distreure amb la celebració del Dia Mundial de la Ràdio."

Una celebració que enguany té per lema "Diàleg, tolerància i pau" i que Catalunya Ràdio aprofitarà per traslladar la seva programació fora de l'estudi per tercer any consecutiu. "El que pretenem és combinar dues coses: la proximitat amb els nostres oients, desplaçant-nos pel territori allà on els oients ens han proposat; i l'altra, la idea #CatRàdioEsMou, que  la ràdio pública catalana està en moviment", destaca Gordillo.

"El suplement", amb Roger Escapa, arrencarà a les 6.00 amb Miqui Puig, que confegirà la llista musical del cap de setmana a "Pista de fusta", i amb Joan Anton Català, que donarà resposta a les grans qüestions de l'univers. A partir de les 7.00, posada al dia amb Roger Escapa, Neus Bonet i Joan Botta; anàlisi de les notícies internacionals de la setmana, amb John Carlin, i de l'actualitat blaugrana, amb Jordi Puntí, i l'home de tele, Toni Cruanyes. A partir de les 9.00, entrevistes a l'estudi a Antoni Morral, diputat de Junts per Catalunya i candidat a secretari general de la Crida Nacional, i Ricardo Capellán, cònsol de Veneçuela a Barcelona. A continuació, la tertúlia amb Marc Molins, Odei Etxarte i Oriol March.

Catalunya Ràdio emet des d'un autobús en ruta cap a Girona

A les 10.00, començarà la programació especial de Catalunya Ràdio amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio. L'equip d'"El suplement" pujarà a un autobús acompanyat dels periodistes Xavier Solà i Gemma Nierga, col·laboradors que han format part dels 30 anys d'història del programa; estudiants de periodisme i oients habituals del programa. Per primera vegada, Catalunya Ràdio farà un programa des de dins d'un autobús en moviment. En la primera part de l'especial es parlarà de la història de la ràdio, l'essència d'aquest mitjà i de l'evolució del periodisme amb aquests dos grans tòtems radiofònics que són Solà i Nierga. Tot seguit, amb Lola Bou, Maria Josep Rosselló i Sergi Cutillas recordaran els inicis d'"El suplement" amb anècdotes que van marcar les dues dècades en què Xavier Solà capitanejava el cap de setmana a Catalunya Ràdio.

Continuant el camí cap a Girona, a partir de les 11.00 tindrà tertúlia esportiva amb Jordi Puntí i Jordi Costa a l'autobús i Eduard Solà a casa de l'oient on continuarà el programa especial. Mitja hora més tard, David Carabén i Roger Mas explicaran què escoltaven i què escolten quan van amb cotxe.

A les 12.00, l'autobús arribarà al barri de Montjuïc de Girona, on l'equip serà rebut per Ramon Grau, oient d'"El suplement", que cedeix el seu menjador a Catalunya Ràdio per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio. Allà, els Nyandú actuaran en directe i hi tindrà lloc una tertúlia sobre la ciutat de Girona amb Guillem Terribas, Quim Nadal i Rosa Gil. 

A les 13.05, el programa "Mans", amb Quim Rutllant i Ester Plana, agafaran el testimoni des d'una masia de Valls, on gaudiran d'una autèntica calçotada "amb àngel" i on descobriran altres formes d'utilitzar els calçots a la cuina. També parlaran del Museu Casteller de Catalunya, a la plaça del Blat de Valls i del ric patrimoni de cultura popular de la capital de l'Alt Camp; gaudiran de la música en directe del grup Fenya Rai i, per tancar la festa, coneixeran la companyia de circ Passabarret i el seu espectacle "Josafat". 

A partir de les 15.05, "En guàrdia!", amb Enric Calpena, se n'anirà a Sabadell per explorar "Els orígens de la ràdio a Catalunya" des de la casa del periodista i músic Josep Maria Francino, "el Xino", aprofitant que s'acosta el centenari de l'arribada de la radiodifusió al país. Francino va dirigir el projecte i l'arrencada de les emissores de la Generalitat i va ser el primer director de Catalunya Ràdio, entre el 1983 i el 1984. Abans que sonessin les primeres emissions oficials, el 1924, molta gent havia manifestat el seu interès per les diferents modalitats de telegrafia sense fils, com una forma de comunicació. Com sol passar amb molts altres canvis socials d'impacte, el desenvolupament de la ràdio a Catalunya va ser una tasca col·lectiva d'enginyers, tècnics, locutors i empreses. El programa comptarà també amb la presència de Rosa Franquet, catedràtica de Comunicació Àudiovisual de la UAB i autora del llibre "Història de la radiodifusió a Catalunya: del naixement al franquisme" (Edicions 62), i de l'historiador Josep M. Solé i Sabaté.

"Tot gira", a partir de les 16.05, amb David Clupés, arrencarà amb la secció "La sobretaula", amb Pere Escobar conversant amb un dels pioners de la ràdio esportiva en català, el periodista Eduard Boet, en un dels llocs històrics de la ràdio a Barcelona. La secció de futbol català "El melic del futbol", amb Jordi Mèlich, visitarà tres locutors esportius històrics de les ràdios locals Ràdio Badalona, Ràdio Les Planes i Ràdio Manlleu, i parlarà amb Lluís Izquierdo per analitzar les diferències entre les transmissions esportives de la primera divisió i les de les competicions locals. David Clupés farà la secció "Snack Barça" amb Lluís Canut, a Sant Just Desvern, per recordar dies històrics de la ràdio. Finalment, a la secció "La girateca" els oients ajudaran a fer memòria dels millors moments esportius de Catalunya Ràdio i els podran tornar a escoltar. A les 19.45, el programa donarà pas a "La TdT", amb la transmissió del partit Athlètic de Bilbao-Barça.

A les 00.05, "L'ofici de viure", amb Gaspar Hernàndez, es desplaçarà fins a Granollers, a casa de l'oient Montse Caussa, seguidora entusiasta del programa, per parlar amb ella de "La ràdio que fa companyia" i del fenomen de la soledat en la societat actual, en una conversa en què participaran també els psicòlegs Xavier Guix –també veí de Granollers-, Monia Presta i Antoni Bolinches.

El programa "La nit dels ignorants 3.0", amb Xavier Solà, serà a partir de la 1.05 al parc de bombers Joan Miró de Barcelona, per viure en directe la vida d'un col·lectiu de professionals que vetllen per la protecció i la seguretat i que, com la ràdio, són un exemple de servei a la ciutadania els 365 dies de l'any, 24 hores al dia. Una matinada d'homenatge al servei públic, amb anècdotes, curiositats i experiències, per tancar el Dia Mundial de la Ràdio a la ràdio nacional de Catalunya.

#DiaCatRàdio

catradio.cat