Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

Vuit rutes per Riba-roja, amb l'Ebre sempre present

L'entitat Figot Tour ha recuperat 42 quilòmetres de camins i senders per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural del municipi

Anna Ferràs, Clara Chavarria i Fèlix MartínActualitzat

Unes primeres caminades populars han donat peu a la creació d'un catàleg en què Riba-roja d'Ebre, a la Ribera d'Ebre, fa valer el seu patrimoni senderista i patrimonial. Durant els últims anys, s'han recuperat camins i sendes que transcorren pel terme municipal acostant el visitant a indrets emblemàtics i poc coneguts, promovent un turisme actiu i saludable. 

De fet, el potencial turístic de Riba-roja d'Ebre es vincula a la pesca però el municipi riberenc té molt més per ensenyar, com explica Jaume Agustí Aguilà, regidor de Serveis del municipi: 

"La pesca inevitablement és l'atractiu número 1. No podem obviar que la pesca porta una quantitat de gent i nosaltres intentem donar una segona alternativa, per compaginar la pesca amb caminades, rutes guiades, rutes turístiques..."

Un grup de persones gaudeixen del paisatge, amb l'Ebre en primera línia, mentre fan una de les rutes (Figot Tour)

La iniciativa d'un grup d'amics per fer una caminada nocturna va anar creixent fins a recuperar itineraris i s'ha convertit en l'entitat Figot Tour. 

"Teníem una inquietud per conèixer el nostre terme municipal, que té uns 100 km2. Així que vam preparar una sèrie de caminades per gaudir del terme, però també per donar a conèixer el patrimoni de la zona."

El catàleg editat en paper i en línia, proposa vuit rutes fins a indrets emblemàtics com el mirador del Meandre de Valldeporcs, els Castellons, la cova de la Vall de Gitona amb el riu sempre com el gran protagonista. Es poden fer a peu o en bicicleta. 

" Inevitablement, sempre trobes un punt que t'obliga a passar pel riu i veure la seva tremenda majestuositat al voltant del poble."

Riba-roja d'Ebre: Camins per a gaudir i prevenir
Vistes del riu Ebre des de Valldeporcs (Figot Tour)

Els últims anys s'han recuperat a Riba-roja d'Ebre forns d'oli de ginebre, forns de calç, trinxeres de la Guerra Civil o vestigis d'un poblat ibèric. De fet, les rutes es van creant per les antigues vies de comunicació. 

"Intentem enllaçar el terme a través dels camins que ja existeixen amb els antics senders que van néixer pel pas de vehicles de tracció animal i que per tant estan en desús. Per tant la intenció és poder oferir camins, però també senders per recórrer el terme. Anem trobant, reobrint i restaurant camins, i després amb tot el material que hem compilat, proposem caminades."

Riba-roja d'Ebre: Camins per a gaudir i prevenir
Restes d'un antic forn de pa que hi ha en les rutes de la zona (Figot Tour)

L'entitat Figot Tour ha recuperat més d'una quarantena de quilòmetres de camins municipals, netejant i desbrossant, una feina que ajuda a la gestió forestal i a reduir el risc d'incendi.

"Això és fonamental. No només fem activitats de neteja forestal i per mantenir possibles passos per facilitar l'accés als bombers en cas d'incendi, sinó que també fem diades de recollida d'escombraries. De fet hem celebrat unes 8 jornades de recollida de brossa que també permeten disminuir el risc d'incendi."

Detalls de la ruta de Valldeporcs a Wikiloc (Wikiloc)

A més de l'itinerari, cada ruta inclou una fitxa tècnica, la descripció dels punts d'interès de l'itinerari i un codi QR vinculat a Wikiloc, com la ruta de Valldeporcs. A la plataforma es pot comprovar com, en pocs mesos, centenars d'usuaris han deixat la seva ressenya després de descobrir Riba-roja d'Ebre amb aquest catàleg senderista i turístic.  

Aquesta i totes les propostes per fer turisme per Catalunya les teniu al web del programa "Un país per voltar".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut