Una proteïna natural evita la reproducció del càncer de pell més comú
Descobreixen un mecanisme natural que frena el càncer de pell al Centre de Regulació Genòmica CRG)
Catalunya nit

Un mecanisme natural evita la reproducció del càncer de pell més comú

Una investigació liderada des de Catalunya ha descobert un mecanisme que fa servir el mateix cos per bloquejar la propagació d'aquest tipus de tumors

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Un grup d'investigadors, coordinats pel Centre de Regulació Genòmica, ha identificat que una proteïna present a tot el cos té un efecte supressor de les cèl·lules tumorals en aquest tipus de càncer. Es tracta d'un procés de defensa natural que frena la progressió del càncer de pell més comú. L'estudi es publica a la revista científica "Cell Reports", i l'ha explicat a Catalunya Ràdio la seva responsable, Fátima Gebauer.

"Es tracta d'una proteïna que facilita i habilita aquest mecanisme de defensa. Es diu senescència induïda per oncògens, i és un mecanisme pel qual la cèl·lula nota que hi ha hagut un atacant, diguem-ne un oncogen, i com a mecanisme de defensa es paralitza."

Una proteïna natural evita la reproducció del càncer de pell més comú
La proteïna pot actuar a favor i en contra de la progressió dels tumors (Unsplash / Angelica Echeverry)

El descobriment és innovador perquè fins ara aquesta proteïna s'havia relacionat amb la progressió dels tumors, per exemple en el cas del melanoma.

"És una funció supressora de tumors. Nosaltres abans havíem vist que aquesta proteïna tenia, de fet, el paper oposat en melanomes. O sigui, era un oncogen. És, doncs, una proteïna que té dues cares, el yin i el yang, i sospitem que moltes proteïnes deuen tenir una funció semblant, un aspecte bo i un altre de dolent."

Ara aquests científics volen descobrir per què en alguns casos aquesta proteïna afavoreix els tumors i en altres els frena, per poder dissenyar nous fàrmacs contra la majoria de tipus de càncer.

"Si nosaltres podem determinar exactament els determinants perquè aquesta proteïna actuï d'una manera bona o dolenta, podrem utilitzar-la com un agent terapèutic d'una manera molt més específica que els agents terapèutics que existeixen actualment."

Els responsables de l'estudi creuen que possiblement hi ha diferents varietats de la mateixa proteïna i que això és el que determina que tingui diferents papers en l'evolució dels tumors.

La investigació ha estat finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació, la Fundació La Caixa, el Departament d'Universitats i Recerca de la Generalitat i el Centre d'Excel·lència Severo Ochoa.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut