Una hora per salvar tota una vida
Catalunya nit

Una hora per salvar tota una vida

Desconsol absolut dels veïns de Todoque, a La Palma, que han tingut 60 minuts per recollir totes les seves coses abans que el poble desaparegui sota la lava

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet
Actualitzat

El volcà Cumbre Vieja i la llengua de lava que baixa des del cràter cap al mar estan posant a prova els veïns de Todoque, un petit poble de l'oest de La Palma que ja ha començat a quedar sepultat.

Dimarts al migdia, els vulcanòlegs els van donar l'alerta: tenien 60 minuts per treure de les cases tot el que poguessin. Després, la lava hi cauria al damunt i el poble desapareixeria del mapa.

"Tenim una hora per treure de casa les nostres pertinences, les coses de valor o les que necessitem. Hem de marxar perquè la lava passarà per aquí. M'estic emportant fotos, papers de la casa, les coses importants. La roba es compra però la documentació i els records no tornaran mai més."

Llengua de lava arribant a Todoque (EFE)

La gent de Todoque que hi va ser a temps va córrer amb cotxes i furgonetes a treure a corre-cuita les coses que no volien perdre de cap manera.

Una situació que alguns temen que es repliqui a Catalunya, tot i que els experts no ho veuen probable... de moment:

Bombers, policia, exèrcit i Protecció Civil els esperaven per donar-los un cop de mà en una cursa desesperada per no deixar el que mai més podran recuperar.

"És increïble que hagi de passar una cosa com aquesta perquè t'adonis que la meitat de les coses que tenim no les necessitem. Si no arriba a ser pels bombers que ens van acompanyar no hauríem agafat ni la meitat de les coses que ens hem endut. Arribes allà i el que vols és agafar fotos i roba, però no penses ni en la tele, ni els mobles, ni en res..."

Veí de Todoque carregant la seva furgoneta (EFE)

"Salvem per recordar"

És un dels molts testimonis que trobem a les cues que hi ha a l'entrada de Todoque. La lentitud amb què es desplaça la lava, que pràcticament ha quedat assentada al costat de la plaça del poble, ha permès als veïns tornar-hi a entrar.

Un home acompanyava un amic per ajudar-lo a recollir però ell ja ha passat per l'experiència perquè la casa que té una mica més amunt ha quedat completament envoltada de lava:

"Vas a buscar el que et pot ajudar a recordar. Bàsicament agafes fotos i roba perquè saps que la necessitaràs. Jo el que vaig fer va ser deixar anar els animals i desitjar que trobin la manera d'escapar-se."

Només han tingut una hora per emportarse allò més essencial (EFE)

48 hores després que la llengua de lava comencés a arrasar Todoque ja hi ha cases sepultades i una certa sensació de resignació entre els veïns que només desitgen que aquest malson s'acabi aviat per saber com han d'enfocar la seva nova vida.

La majoria s'estan en cases de familiars o d'amics que els han deixat espais lliures, des de locals comercials a cellers o pisos que normalment lloguen als turistes.

"A la meva família i a mi que estem amb l'àvia de 92 anys al celler d'un amic, el que més ens està costant és conviure amb aquesta incertesa. Portem més d'un dia dubtant si la lava passarà per sobre de les nostres cases o no. Ha arribat un punt en què només volem que passi el més ràpid possible perquè no saber és el que portem pitjor."

Camions i empreses de mudances han ajudat a carregar les pertinences de la gent (EFE)

Explosions supersòniques

Els bombers estan cavant rases al mateix Todoque per intentar que la lava es desviï però ningú és capaç de predir amb precisió per on passarà ni què s'endurà.

Ningú ho sap, però molts fan teories totalment desencertades:

Els vulcanòlegs, que estan treballant a la zona zero i que en les últimes hores han tingut feina en analitzar la nova fase de l'erupció, preveuen que s'allargui entre 50 i 80 dies.

Segons David Calvo, de l'Institut Vulcanològic de les Canàries, el volcà ha entrat en una fase explosiva amb un alliberament brutal d'energia que, a part de moviments sísmics, ha provocat el despreniment parcial de la part superior del cràter.

"El sistema està alliberant una gran quantitat d'energia que mentre pugui sortirà per la boca del volcà. Està sotmès a una gran pressió. Gran part del magma es polvoritza dins del mateix conducte interior i surt en forma de columna de cendres amb una violència extraordinària. Estem intentant calcular la velocitat exacta amb què ho fa però estem segurs que en molts casos, aquestes explosions són de caràcter supersònic."

Els bombers observen l'avanç de la lava: no saben quan arribarà al mar, ni tan sols si ho farà (EFE)

Els vulcanòlegs ja no s'atreveixen a predir quan arribarà la lava al mar ni tan sols si ho farà. La llengua s'ha espesseït i s'està movent entre 1 i 2 metres per hora.

"Li queden dos quilòmetres fins al mar. Si finalment hi arriba, el que veurem serà una enorme columna de vapor fruit de la lluita entre la lava i l'oceà. És una batalla que guanyarà la lava a poc a poc ampliant la superfície de l'illa, el territori palmer. Així és com han crescut sempre les nostres illes i així és com continuaran creixent."

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut