L'Alzheimer va difuminant la identitat de qui en pateix fins a esborrar-la
Gairebé 18.000 persones han participat a l'assaig clínic, en fase avançada, del lecanemab (iStock)
Catalunya nit

Un fàrmac experimental frena el declivi cognitiu en la fase inicial de l'Alzheimer

La progressió de la malaltia es redueix un 27% en els voluntaris que van rebre lecanemab, una teràpia de Biogen i Eisai

Actualitzat

Un nou fàrmac experimental contra l'Alzheimer alenteix el deteriorament cognitiu a l'inici de la malaltia, segons les farmacèutiques Biogen i Eisai.

Les companyies nord-americana i japonesa han emès un comunicat sobre el seu assaig clínic, en fase avançada, en què han participat gairebé 18.000 persones.

La progressió de la malaltia es va reduir un 27% en les persones amb Alzheimer incipient o deteriorament cognitiu lleu que van rebre el fàrmac, en comparació amb els voluntaris del grup control, que no va rebre el medicament.

Les millores es van començar a notar sis mesos després de començar amb el tractament i es van mantenir durant 18 mesos, quan va acabar la tercera fase de l'assaig clínic.

Xavier Morató, director adjunt d'assajos clínics d'ACE, Alzheimer Center Barcelona, que ha participat en l'estudi, destaca que fins ara han existit moltes dianes terapèutiques per provar fàrmacs contra l'Alzheimer, però cap havia presentat resultats per ser tan optimistes com aquest:

"Aquest és un avenç molt gran, comparat amb altres estudis. Per nosaltres és un molt bon resultat."

La teràpia consisteix en un anticòs monoclonal, anomenat lecanemab, que s'administra a través d'injeccions, per via endovenosa.

El fàrmac actua contra les plaques de proteïna beta-amiloide que s'acumulen al cervell de les persones amb Alzheimer.

Això fa que el declivi cognitiu sigui més lent i els malalts que encara no tenen grans danys al cervell per la beta-amiloide empitjorin més a poc a poc, però en cap cas és una cura per a aquesta demència.

L'acumulació de la proteïna amiloide es pot observar en imatges cerebrals en diferents graus (BBRC)

Està previst que l'assaig clínic continuï, sobretot per recollir dades sobre els efectes secundaris habituals en aquest tipus de fàrmacs, com són la inflamació del cervell i petites hemorràgies cerebrals, moltes asimptomàtiques.

Els resultats encara no han passat per cap revisió ni s'han publicat en cap revista científica. Tots els detalls es compartiran amb la resta de la comunitat científica a finals de novembre al Congrés d'Assajos Clínics de l'Alzheimer, que se celebrarà a San Francisco. Mentrestant, les accions en borsa de les farmacèutiques s'han disparat.

Les borses reben amb alegria l'anunci de Biogen i Eisai

L'Alzheimer és una malaltia degenerativa que cada vegada afecta més gent per l'envelliment de la població. S'estima que al món hi ha 55 milions de persones amb aquesta demència.

No obstant, els científics coneixen molt poc sobre les seves causes i els tractaments per revertir el deteriorament cognitiu de la demència són inexistents.

En aquest context, el comunicat de Biogen i Eisai ha disparat el preu de les seves accions. L'endemà de l'anunci el mercat de futurs va anticipar una pujada del 50% de les accions de Biogen.

La borsa de Nova York, amb el vermell predominant a les pantalles
Les accions de les farmacèutiques que han desenvolupat el fàrmac experimental s'han disparat

Més enllà de les companyies que han desenvolupat aquest inhibidor de beta-amiloide, hi ha altres farmacèutiques que també s'han beneficiat de la notícia.

Les accions de Roche i Eli Lilly, dues farmacèutiques que també tenen fàrmacs dirigits a la mateixa diana i en fases avançades d'investigació, també han pujat un 6% i un 7,8% respectivament.

Els tres fàrmacs; el lecanemab, de Biogen i Eisai; el gantenerumab, de Roche, i el donanemab, d'Eli Lilly,  van dirigits als dipòsits de beta-amiloide, la proteïna protagonista d'una de les hipòtesis que explicarien la causa de l'Alzheimer.

Resultats prometedors després d'anys de sequera

Actualment hi ha centenars d'assajos clínics que s'enfoquen a eliminar o reduir les plaques de beta-amiloide, que s'acumulen de forma lenta i silenciosa al cervell durant anys.

L'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA, per la seva sigla en anglès) dels Estats Units va aprovar el juny del 2021 l'aducanumab, també de Biogen i Eisai. Aquell era el primer fàrmac que es comercialitzava per frenar la progressió de les fases inicials de l'Alzheimer, després de gairebé 20 anys de sequera clínica.

L'Alzheimer és una malaltia cada cop més freqüent per l'envelliment de la població

La comercialització del tractament va ser polèmica. De fet, mesos després l'Agència Europa de Medicaments va rebutjar donar-hi llum verda, perquè va considerar que els resultats dels assajos clínics no oferien prou evidència. Això va fer caure la hipòtesi amiloide en desgràcia fins que, ara, nous resultats l'han tornada a aixecar.

El lecanemab representa una nova oportunitat de Biogen i Eisai per convèncer les autoritats reguladores. Les companyies demanaran l'aprovació d'urgència als Estats Units, Europa i el Japó, i esperen tenir una resposta abans de finals de març del 2023.

Anar al contingut