El test pemet ajustar el tractament en un dels càncers de mama més agressius (Flick)
Catalunya nit

Un fàrmac allarga la supervivència en un dels càncers de mama més agressius

Un estudi internacional amb participació catalana mostra bons resultats d'un tipus d'immunoteràpia en el tumor de pit triple negatiu

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Un estudi clínic internacional amb participació catalana ha aconseguit els resultats més importants fins ara en la lluita contra el càncer de mama triple negatiu, un dels més agressius i de pitjor pronòstic.

Aquests investigadors han demostrat que un tipus d'immunoteràpia, el pembrolizumab, que ja dona resultats molt positius contra altres tumors, també aconsegueix allargar gairebé un 30% la supervivència en aquest tipus de càncer de mama, és a dir, uns 7 mesos.

Javier Cortés, director de l'International Breast Cancer Center de Barcelona (IBCC) i un dels autors de l'estudi, subratlla que les pacients viuran més temps amb aquest tractament del que haurien viscut sense:

"Hem demostrat per primera vegada que la immunoteràpia, en combinació amb la quimioteràpia, millora de forma molt important no només el control de la malaltia, sinó també la supervivència."

Javier Cortés, director de l'IBCC
Javier Cortés, director de l'IBCC

Aquests resultats, publicats a The New England Journal of  Medicine, suposen, segons aquests investigadors, l'avenç més important en immunoteràpia en el càncer de mama triple negatiu, que representa un 15% del total d'aquests tumors.

El fàrmac d'immunoteràpia és útil per al 40% d'aquestes pacients, les que tenen activat un determinat marcador. Això permet saber abans del tractament quines dones se'n podrien beneficiar. Segons Cortés això suposa un repte a l'hora de tractar el càncer:

"Un 40% dels pacients triple negatius tenen un fre que impedeix que les seves defenses puguin atacar el tumor, és com si tinguessin el fre de mà posat. El que fa la immunoteràpia és bàsicament treure aquest fre de mà, abaixar la palanca perquè les defenses puguin actuar i també puguin atacar les cèl·lules tumorals."

Aquest fàrmac ja ha donat resultats molt positius en altres tumors, com ara alguns melanomes, que fins i tot han arribat a desaparèixer del tot.

Anar al contingut