Víctimes i agressors de violència masclista, cada cop més joves
Les dones tenen més risc de patir mala salut mental en comparació amb els homes (iStock)
Catalunya nit

Un 13% de les barcelonines ha pensat alguna vegada a suïcidar-se

L'Enquesta de Salut Pública de Barcelona del 2021 constata els índexs més alts de mala salut mental en 40 anys

Actualitzat

L'Enquesta de Salut Pública de Barcelona del 2021 dibuixa un retrat molt preocupant sobre la salut mental dels barcelonins en el context de la pandèmia. Globalment, més d'un 31% de les dones i més d'un 21% dels homes tenen risc de patir una mala salut mental, una xifra que ha crescut considerablement des del 2016.

Aquest augment es registra en gairebé totes les edats, però crida l'atenció sobretot entre les dones -11 punts percentuals per sobre dels homes- i entre els adolescents i joves d'entre 14 i 24 anys.

La gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, assenyala que les conseqüències sobre l'aïllament de la pandèmia han estat més grans entre els joves:

"Per una persona jove passar el temps que ha passat tancada a casa, amb dificultats per comunicar-se i sense poder compartir amb les amistats és molt important. Per un adult representa un temps molt petit de la seva vida, però per un jove de 16 o 18 anys passar 2 anys de la teva vida amb pandèmia marca molt."

El suïcidi, una de les conseqüències més greus

L'enquesta, que pregunta per primera vegada sobre el suïcidi, conclou que el 13% de les dones i gairebé l'11% dels homes han pensat alguna vegada a suïcidar-se. El 3% de les dones i el 2% dels homes declaren haver-ho intentat. Borrell assegura que no es pot abaixar la guàrdia:

"Hem d'estar molt emetents amb un tema com aquest. El telèfon del suïcidi de la ciutat de Barcelona --que va ser el primer que es va posar en marxa-- ja ha tingut 8.600 trucades i més de 224 suïcidis en curs."

Angoixa i problemes amb el joc

Les conclusions de l'informe també constaten que després de la pandèmia han augmentat els diagnòstics per trastorns d'ansietat, especialment entre les dones joves. Encara sobre salut mental, més del 6% dels homes i gairebé el 2% de les dones han fet un ús problemàtic del joc durant l'últim any, xifra que augmenta en els cas dels homes joves, i en les classes socials amb menys recursos.

La regidora de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, assegura que estan treballant per posar-hi remei:

"Totes les antenes que estem posant ens han de poder detectar casos de salut mental de manera molt més preventiva. I després, en paral.lel, totes aquelles polítiques socials que treballen tot aquest context i el benestar i la vida de les persones han de fer millorar també la situació." 

No tothom es pot pagar un psicòleg

Un 14% de la població que necessita anar al psicòleg no ho pot fer perquè no el pot pagar. I un 10% de la ciutadania tampoc pot anar al dentista per raons econòmiques. Pel que fa a les mútues, 4 de cada 10 barcelonins es paga una assegurança mèdica. Mai s'havia arribat a una xifra tan alta.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut