Sala del Teatre Lliure, un dels equipaments públics que poden tancar si han de pagar l'IVA de les subvencions culturals
Catalunya nit

Tres èxits teatrals que tornen (i que no et pots perdre)

La cartellera teatral d'aquest mes de gener arriba farcida d'obres prometedores i amb algunes reestrenes que van ser èxits descomunals

Actualitzat

La temporada teatral d'aquest 2023 tot just arrenca, i els programadors confien a tornar a omplir les platees després dels dos anys de pandèmia. Mentrestant, us proposem tres obres per a aquest mes de gener, que tornen a casa després de triomfar en temporades anteriors.

1. Torna "Ragazzo", a La Villarroel

Molt probablement serà l'última vegada que la podreu veure. Oriol Pla recupera des d'aquest dilluns, 9 de gener, fins al 15 de febrer l'aclamat monòleg "Ragazzo", a La Villarroel de Barcelona, escrit i dirigit per Lali Álvarez.

Després de 8 anys de l'estrena i d'un recorregut brillant, en què s'ha vist al Teatre Lliure de Barcelona i al Teatro del Barrio de Madrid, entre d'altres, l'actor torna a muntar "Ragazzo" a l'Off de La Villarroel, els dilluns i dimarts a la nit.

Oriol Pla es posa a la pell de Carlo Giuliani, un jove antisistema italià (La Villarroel)

Un mes de funcions, que, segons avisa l'actor en una entrevista a Catalunya Ràdio, poden ser les últimes. L'obra narra la història tràgica d'un jove antisistema italià que va marcar un abans i un després en la protesta popular:

"Des del 2001, quan van passar els fets d'aquesta història, la manera de protestar ha canviat. Abans, la resposta del poble davant la violència de la policia era legítima, com també l'organització i l'ocupació dels carrers era legítima. Des de llavors de qualsevol revolta popular se n'ha dit 'terrorrisme'. Nosaltres votem, però després muts i a la gàbia i ningú es pot queixar, perquè si ho fem és terrorisme. Llavors és important que aquesta història es mantingui viva."

L'actor viu un moment dolç de la seva carrera: aquest Nadal ha exhaurit entrades a la Sala Beckett amb "Travy", escrita i dirigida per ell mateix. Un homenatge al teatre i a la seva família, el clan teatral format per Quimet Pla, Núria Solina i Diana Pla, tots ells protagonistes de l'obra.

Ara han allargat les funcions i "Travy" es pot veure fins al dia 15 de gener.

"Travy" és un homenatge a la família, que ha tingut el teatre com a forma de ser i de viure (Sala Beckett)

2. "Els ocells", de La Calòrica, aterren al Poliorama

Després de la reposició d'un altre èxit, "De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda", la companyia teatral La Calòrica torna aquest 10 de gener amb "Els ocells" i s'instal·la al Teatre Poliorama fins al 21 de febrer. "Els ocells" és l'espectacle de la companyia que més ha girat i ha guanyat diversos premis.

L'obra és una reescriptura lliure de l'obra d'Aristòfanes, una crítica a la democràcia quan feia molt pocs anys que havia nascut. La Calòrica reescriu el clàssic amb una proposta particular enfocada en l'auge del populisme neoliberal, la corrupció i la manipulació de masses.

3. "El gegant del Pi", al Tantarantana

Es pot fugir del passat familiar? Això és el que es pregunta el dramaturg i actor d'"El gegant del Pi," un monòleg escrit per Pau Vinyals, i interpretat per ell mateix. És un viatge a la memòria històrica, en què l'autor qüestiona la seva identitat, els privilegis que té i l'educació que ha rebut, i també la seva família.

És una obra que parla del feixisme, que ja va ser un èxit quan Vinyals la va portar a escena l'any passat al Tantarantana i que ara torna a la mateixa sala. Hi serà des de l'11 de gener fins al 5 de febrer.

Anar al contingut