Té sentit tornar a canviar l'hora?
Catalunya nit

Té sentit tornar a canviar l'hora?

Tot i que la Unió Europea havia pactat que el 2021 fos l'últim any amb canvi horari, la proposta ha quedat en un calaix

Actualitzat

Com cada últim dissabte d'octubre, toca canviar l'hora. A les tres de la matinada de dissabte a diumenge s'hauran d'endarrerir els rellotges una hora i tornaran a ser les dues. El canvi d'hora -a l'hivern i a l'estiu- es fa des de fa més de 100 anys a la majoria de països europeus.

L'objectiu és un suposat estalvi d'energia. Però, realment és efectiu?

Diversos estudis posen en questió que endarrerir l'hora provoqui menys despesa de llum, i és per això que, l'any 2018, el Parlament Europeu va afrontar el debat.

La fi del canvi d'horari a la UE
El Parlament va afrontar el debat sobre el canvi d'hora el 2018 (EFE)

D'aquell ple, en va sortir una data: l'any 2021 cada país de la Unió hauria de triar una hora i mantenir-la durant tot l'any.

La pandèmia, el Brexit i sobretot la manca d'acord entre els països i entre les regions de cada país per pactar amb quin horari quedar-se ha fet impossible que es compleixi el calendari. 

Catalunya, horari d'hivern 

A Catalunya, des de fa anys, també el Consell Assessor per a la Reforma Horària demana que es mantingui un horari estable durant tot l'any i que no hi hagi canvis d'hora a la tardor i la primavera.

La Generalitat no té competències per decidir quin és l'horari que s'ha de mantenir, però els experts que l'assessoren ho tenen clar.

Aquest cap de setmana, canvi d'hora: la Unió Europea encara no l'ha suprimit
Aquest cap de setmana arriba l'horari d'hivern i caldrà endarrerir els rellotges

Núria Vergés és directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs:

"Seria molt millor no fer tants canvis d'hora i, si n'hem de triar una, hauria de ser la que anés més d'acord amb les nostres hores de sol. El dictamen dels experts aposta per l'horari d'hivern."

Acabar amb els efectes secundaris 

El canvi d'hora, tant el del març com el de l'octubre, provoca alguns efectes en les persones. Els psicòlegs descriuen els símptomes com si es tractés d'un "jet lag", amb insomni, cansament o nerviosisme.

Són símptomes lleus i que duren dos o tres dies, però que pateixen especialment la gent gran i els nadons.

Jaume Celma, vicedegà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, explica que mantenir un horari sense canvis tot l'any seria més beneficiós:

"És igual quin horari, el d'hivern o el d'estiu, perquè el cap s'hi acostuma, però l'important és establir-ne només un. El fet de canviar dues vegades l'any provoca uns desnivells de la son i de l'estat d'ànim que ens afecta cada vegada que s'interfereix en l'horari."

Per prevenir els efectes secundàris del canvi horari, els psicòlegs aconsellen anar ajustant els horaris de menjar i dormir uns dies abans perquè el canvi no sigui tan sobtat. 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut