Després de fer una revisió sistemàtica dels estudis disponibles, l'Organització Mundial de la Salut fa una sèrie de recomanacions sobre el consum d'edulcorants.  Conclou que els edulcorants no tenen cap benefici a llarg termini per controlar el pes i que, en canvi, poden provocar efectes indesitjats a llarg termini. Per exemple, el consum d'edulcorants pot augmentar el risc de tenir algunes patologies, com ara la diabetis de tipus 2 o problemes cardiovasculars, i el risc de mortalitat avançada en adults. Però remarca una excepció per a les persones amb diabetis preexistent: a elles sí que els recomana que segueixin prenent edulcorants. L'OMS fa referència als edulcorants com l'aspartam, l'advantam, el ciclamat, la sacarina, la sucralosa i l'estèvia i els seus derivats.  Prendre edulcorants no té cap benefici a llarg termini per controlar el pes (Canva) Trontolla el que es recomanava fins ara? El doctor Albert Goday, cap de secció d'Endocrinologia de l'Hospital del Mar, ha explicat al "Catalunya nit" que la recomanació de l'organisme internacional qüestiona la recomanació que feien fins ara:  "Això fa trontollar els nostres esquemes perquè clàssicament dèiem que era bo substituir els edulcorants convencionals pel sucre, així es prenien subtàncies que no tenen valor calòric." El doctor Goday també apunta que aquesta recomanació de l'OMS pot tenir un biaix. Explica que normalment els pacients a qui es recomana prendre edulcorants en substitució del sucre tenen patologies, i això pot influir en la conclusió que prendre edulcorants pot augmentar el risc de tenir patologies: "Probablement hi ha una ombra rere la recomanació, i és que les persones que utilitzen edulcorants probablement ho fan perquè de base tenen problemes i aquesta predisposició a tenir problemes és la que es detecta com a problema de salut si prens edulcorants." Per posar context a les informacions que han anat sorgint al llarg dels anys sobre els edulcorants, el doctor Goday recorda que a vegades les recomanacions o estudis que es presenten estan finançats per algunes empreses que tenen certs interessos en la matèria que es tracta. L'OMS recomana reduir el consum de dolços en la dieta (Canva) A més, planteja certs dubtes que li genera la recomanació de l'OMS. Per exemple, no es delimita una quantitat concreta d'edulcorants que sigui nociva i tampoc es planteja quines alternatives hi ha als educorants, més enllà de les fruites que contenen sucres naturals.  Com ha de ser una alimentació sana? L'OMS explica que la població ha de trobar altres maneres de reduir el consum de sucre, que no sigui prenent edulcorants. En aquest sentit, aconsella consumir aliments que tinguin sucres naturals, com la fruita. En resum, aquest organisme internacional diu que la població hauria de reduir els dolços de la dieta per tenir més bona salut.