Ser o no ser al govern: el dilema de Junts per Catalunya

Pere Aragonès i Laura Borràs en una acte de Junts per Catalunya (Foto: ACN)

Ser o no ser al govern: el dilema de Junts per Catalunya

Els de Carles Puigdemont prioritzen ser en un executiu liderat per Pere Aragonès, però tampoc descarten altres escenaris
Marc Vidal i Juanola Actualitzat

Junts per Catalunya defensa que treballa únicament per a un acord que es tradueixi a ser al govern, però també alerta que l'entesa ha de ser prou ambiciosa com per evitar els desencontres de la passada legislatura i abastar qüestions com les relacions amb Madrid o la internacionalització de les reivindicacions independentistes. A la complexitat d'unes converses amb aquesta ambició, s'hi afegeix el fet que Jordi Sànchez, que lidera l'equip negociador de Junts, és a la presó, ja que això altera el ritme de les negociacions, i que els contactes amb Oriol Junqueras, també a Lledoners, no són fluids.

Les opcions que Junts té sobre la taula són:

1. Treballar per a un bon acord, però tampoc descartar ser a l'oposició

Aquesta és l'opció majoritària dins de Junts, que defensen Carles Puigdemont o Laura Borràs. La idea és perseguir un acord ambiciós i, en cas contrari, investir igualment el republicà Pere Aragonès com a president, i quedar-se a l'oposició.

Això seria així, sobretot, si l'acord no és satisfactori, és a dir, si, per exemple, no es dona prou protagonisme al Consell per la República o si la gestió dels fons europeus queda fora de la Conselleria d'Economia. Dins de Junts s'assumeix, però, que una decisió així tindria riscos per a un partit acabat de crear, ja que es perdria visibilitat i capacitat de gestió, pensant en futures cites electorals, com les municipals del 2023.

2. Tancar un acord i compartir el govern

Junts per Catalunya també té sobre la taula tancar un acord i ser al govern, encara que sigui amb un encaix menys ambiciós. Aquesta idea la defensen molts dels actuals consellers, entre ells Damià Calvet o Miquel Sàmper, convençuts que no es pot deixar perdre l'opció de governar en una etapa que es preveu de recuperació i remuntada econòmica.

El pes d'aquesta opció és menor, equiparable al suport que el conseller Calvet va tenir a les primàries, i prové sobretot de la militància de l'antiga Convergència.

3. Anar a unes noves eleccions

A les files de Junts per Catalunya només ha plantejat obertament aquesta possibilitat, en unes declaracions al Matí de Catalunya Ràdio, l'exvicepresident del Parlament, Josep Costa.

Unes noves eleccions quedarien automàticament convocades si el 26 de maig no s'hagués pogut investir cap president de la Generalitat.

Diferents líders de Junts, però, han descartat obertament aquesta opció, que tampoc els garanteix uns millors resultats en una nova cita amb les urnes.

AVUI DESTAQUEM

EL MÉS ESCOLTAT

Anar al contingut