Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

Sequoies gegants de Califòrnia, una ruta a tocar de casa

A Espinelves, a la zona del Montseny-Guilleries, podem veure 58 espècies de coníferes de tot el món i arbres centenaris

Enllaç a altres textos de l'autor

Nati Adell

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Catalunya central

Actualitzat

És la concentració més gran d'arbres monumentals del país, i n'hi ha alguns de declarats patrimoni natural per la Generalitat. A l'Arborètum Masjoan d'Espinelves hi ha 12 exemplars amb rècord d'altura a Catalunya: avets, cedres i pins. Tot això es pot veure amb una senzilla passejada de 45 minuts, amb guia o sense. El David Masferrer, que porta el negoci amb el seu pare, és la quarta generació que en té cura: 

"La majoria són arbres plantats pel meu rebesavi, naturalista i botànic que amb els seus viatges per tot el món recollia llavors de coníferes diverses"

David Masferrer, quarta generació del negoci, al costat d'una sequoia gegant (Catalunya Ràdio/Nati Adell)

El més impressionant, les sequoies

Hi ha sequoies gegants, sequoies roges i cedres de Califòrnia. La majoria superen els 40 metres d'alçada. El cedre blanc, que s'endú el rècord, arriba als 49 metres. D'avets i cedres també n'hi ha de moltes varietats. Des del cedre de l'Himàlaia, el més alt del bosc, fins al cedre del Líban o el cedre de l'Atles, declarat patrimoni natural de Catalunya.

El lloc és idíl·lic per a la conservació d'aquestes espècies:

"Aquí hi ha molt bona aigua, amb un riu subterrani, bona terra vegetal i el clima perfecte per a aquests arbres"

Els arbres de l'Arborètum tenen més de 100 anys, però encara són nens perquè poden arribar als 2 o 3 mil anys de vida, si el clima ho permet.

Arborètum Masjoan, 58 espècies d'arbres de tot el món (Catalunya Ràdio/Nati Adell)

Ruta planera i variada

La ruta és circular i no té pèrdua perquè està perfectament senyalitzada. A més, hi ha cartells informatius amb codis QR. Així, el visitant té accés a una audioguia on s'explica l'alçada màxima d'aquella espècie, quants anys pot arribar a viure o com se n'aprofita la fusta.

La ruta atrau centres educatius, particulars i escoles forestals. També és un lloc on es fan molts rodatges d'anuncis i sèries, com ens explica un productor publicitari:

"És un indret difícil de trobar. Sembla que siguis a qualsevol parc nacional dels Estats Units on la gent fa milers de quilòmetres per anar-hi, i nosaltres ho tenim a poc més d'una hora de Barcelona"

Un camí senzill i perfectament senyalitzat (Catalunya Ràdio/Nati Adell)

Banys de bosc

Aquest racó d'arbres vells, últimament, també s'ha posat de moda pels banys de bosc i la meditació. Pel David Masferrer, els beneficis teapèutics d'observar i caminar lentament per la natura es noten només mirant la fesomia relaxada dels visitants en acabar la ruta:

"Els arbres desprenen unes substàncies volàtils, les fitoncides, que captem a través de la respiració i la pell, que ajuden a regular la tensió arterial, la respiració i el sistema nerviós central"

Un indret ideal per als banys de bosc i la meditació (Catalunya Ràdio/Nati Adell)
 

Per això, diu el David, després de passejar pel bosc et sents més tranquil que abans de començar. I, un cop a casa, sempre pots reviure el moment degustant caramels, vinagre o xocolata de resina d'avets de la zona.

Podeu recuperar aquesta proposta, i escoltar els seus protagonistes, a la web del programa Un país per voltar.  
 

 
ARXIVAT A:
Medi ambientTurisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut