La Biblioteca Nacional i Universitària de Bòsnia i Hercegovina la coneixen com la Vijécnica
Catalunya nit

Sarajevo, 30 anys després: el símbol de reconstruir la Biblioteca Nacional

Tres dècades després del començament de la guerra a Bòsnia, l'edifici representa la recuperació de la cultura que es volia fer desaparèixer

Actualitzat

La Biblioteca Nacional i Universitària de Bòsnia i Hercegovina era l'edifici més singular de Sarajevo abans de l'esclat de la guerra.

La nit del 25 al 26 d'agost del 1992 les flames van cremar més de dos milions de llibres i van destruir l'edifici. Només hi van quedar les parets.

El foc va consumir bona part de la història escrita i cultural del país, com explica a Catalunya Ràdio l'actual director de la biblioteca, el periodista Ismet Ovcina:

"Van destruir la biblioteca perquè era el símbol de l'herència cultural d'un país, de la gent que hi havia viscut des de feia molt temps. Perquè si destrueixes l'herència cultural, alguna ment boja pot concloure que un país sense història no és un país de veritat."

Dels 200.000 llibres rars i antics que conservava la biblioteca, només se'n van salvar 20.000, gràcies a l'esforç heroic de treballadors, civils i bombers enmig de les bales dels franctiradors.

"Durant aquell gran foc, vam tenir la sort de salvar aquest llegat. Això és Bòsnia. Moltes religions, moltes nacions, moltes cultures juntes. La nostra vida en comú és la nostra tradició."

Ovcina assegura que Bòsnia sempre ha estat un pont entre civilitzacions d'Orient i d'Occident (Catalunya Ràdio / Cèlia Cernadas)

La destrucció de l'edifici, conegut com a Vijécnica, que en bosnià vol dir ajuntament, va ser traumàtica ja que no tenia interès militar, però l'exèrcit serbobosnià sabia que si destruïa l'edifici aniquilava moltes més coses.

Ara té alguns grans arxius amb un gran simbolisme per al país, com el de l'últim alcalde de l'etapa otomana, un musulmà; el d'un conegut filòsof antic serbi, i el d'un poeta estimat croat.

La reconstrucció de l'edifici, que té un alt valor simbòlic, va ser lenta i costosa, finançada en bona part amb fons de la Unió Europea. Es va reinaugurar l'any 2014, però ja no acull la biblioteca, ara instal·lada a la universitat.

L'edifici, d'estil morisc i amb vitralls de colors, acull ara l'Ajuntament de Sarajevo (Catalunya Ràdio / Cèlia Cernadas)

El setge de Sarajevo va deixar onze mil morts, una ciutat destrossada i part d'una cultura escrita aniquilada.

 

 

Anar al contingut