Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

Rutes submarines llegint sota l'aigua

Els centres d'immersió de la Costa Brava posen a disposició dels submarinistes una guia que es pot fer servir sota l'aigua i que explica què trobaran al fons del mar

Albert Requena López, Fèlix Martín Actualitzat

Saber què trobarem al fons del mar és avui una mica més fàcil amb un nou material que es pot consultar sota l'aigua, i que permet identificar tant els peixos com les espècies vegetals. També els punts d'interès pesquer de la Costa Brava.

És una iniciativa dels 39 centres d'immersió que, des de Blanes fins a Portbou, formen part l'Associació de Centres d'Immersió de la Costa Brava.  Les anomenen Eines d'Ecoguiatge i són útils tant per a practicants d'esnòrquel com per a submarinistes.

Com fer immersions segures i ecològiques
Consultant les fitxes d'aquestes guies (Costa Brava SUB)

Es tracta d'un material didàctic que abans, durant, i després d'una immersió permeten conèixer molt millor els espais marins. El cap de projectes de l'entitat Bufalvent, Xavier Munell, explica que són recursos pensats per als diferents moments d'activitat dels centres de busseig, amb els quals els mateixos professionals de les escoles interactuen amb els visitants dels fons submergits.

"​ Des d'un vídeo amb 4 idiomes i subtitulat, fitxes submergibles per identificar els hàbitats i les espècies un cop ja ets a dins l'aigua, i, finalment, hi ha una guia il·lustrada , molt més divulgativa i que, de forma molt planera, explica els hàbitats submarins i les diferents espècies que s'hi poden trobar."

La presidenta de l'Associació dels Centres d'Immersió destaca que és un material adreçat, sobretot, a principiants.

​"Aquest material que s'ha fet de l'ecoguiatge està molt enfocat en la iniciació, i sobretot on pot ser més útil és en les activitats d'esnòrquel perquè hi aporten un valor afegit molt alt."

Com fer immersions segures i ecològiques
Míriam Prat i Xavier Munell consulten el material (Catalunya Ràdio-Albert Requena López)

I també permet fer molt més segura l'activitat dels clients dels centres de submarinisme.

"El client tindrà una informació prèvia de seguretat de l'activitat, però tambépot saber tot el que veurà o pot veure a sota l'aigua tenint aquest coneixement extra i sabent com s'hi ha d'apropar."

​Aquestes eines d'ecoguiatge donen una informació genèrica de l'espai marí a un submarinista o una persona que neda només amb tub i ulleres i fa esnòrquel. Segons Xavier Munell la finalitat del material no és dir a l'usuari on pot trobar una espècie concreta, com el corall, però sí que donen informació de la vegetació, com són les praderies de posidònia

"les praderies de posidònia són un hàbitat d'interès prioritari i s'hi explica quines espècies hi ha, com s'hi amaguen... Dona consignes de com interactuar i com apropar-s'hi sense malmetre'l. Igual com a tots els altres."

"La praderia és un hàbitat abanderat, però a vegades n'hi ha d'altres no tan coneguts com són les comunitats amants de la llum. Són zones ben il·luminades que no per ser més comunes, no vol dir que no ens hi haguem d'apropar de forma curosa." 

Com fer immersions segures i ecològiques
Dos submanistes consulten en les fitxes quins són els peixos que han vist durant la immersió (Costa Brava SUB)

Míriam Prat dels centres d'immersió lamenta que no hi hagi rutes determinades per on s'ha de fer una immersió.

"Ara mateix no hi ha unes rutes específiques de busseig. Hi ha unes zones d'immersió però ens falta aquest plus per saber concretament quines zones son més fràgils i com podem aportar nosaltres aquest gra de sorra per disminuir l'impacte sobre el fons marí."

​El projecte té el suport del GALP, el Grup d'Acció Local de Pesca i està cofinançat amb fons europeus maritimopesquers.

Teniu tots els àudios d'aquest reportatge i de totes les rutes que us proposem per fer turisme al web del programa "Un país per voltar"

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut