Ruta per Manresa, capital mundial del turisme religiós el 2022
La ciutat es promociona com a destí turístic i de pelegrinatge, coincidint amb el 500 aniversari de l'estada que hi va fer Sant Ignasi de Loiola
Manresa impulsa la projecció de la ciutat com a destinació turística a través de la petjada d'Ignasi de Loiola. L'any 2022, coincidint amb el 500 aniversari de l'estada que hi va fer aquesta figura històrica, la capital del Bages s'ha preparat per acollir visitants d'arreu del món, així com pelegrins que recorren el Camí Ignasià.

Quina relació hi ha entre Manresa i Ignasi de Loiola?
Ignasi de loiola va arribar a Manresa l'any 1522, fent camí cap a Terra Santa. En aquell moment era un pelegrí procedent de la seva població natal, Loiola (Guipúscoa), després de fer marrada per Montserrat. Havia deixat enrere la carrera militar i els privilegis de la noblesa basca. S'hi va quedar onze mesos i l'estada a la ciutat el transformarà i l'impulsarà a crear la Companyia de Jesús. Amb més de 15.000 membres, la majoria sacerdots, els jesuites són l'ordre religiós més gran de l'Església catòlica.

Una ruta amb quatre grans escenaris
Laia Puig, de l'equip de Manresa 2022, ens fa de guia. Des de l'Oficina de Turisme de Manresa comença una passejada cap al primer dels escenaris ignasians: el Santuari de la Cova. És un espai cabdal per a Ignasi de Loiola, perquè aquí va trobar el recolliment necessari per començar a escriure els "Exercicis espirituals".

L'espai, conegut també amb el nom de la coveta, és avui molt diferent de quan Ignasi de Loiola hi va arribar.
Aleshores, era tot natura. Una balma natural on ell es refugia dels elements i té aquests moments d'inspiració amb vistes a Montserrat i al Cardener. El que tenim ara és un preciós edifici monumental de l'època del barroc on, a més, ara podem admirar els mosaics de Marko Rupnik, que li acaben de donar majestuositat."

L'artista i jesuïta eslovè Marko Rupnik, considerat per alguns el Miquel Àngel del segle XXI, ha instal·lat un conjunt de mosaics que decoren les vuit capelles laterals de l'església de la Cova de Manresa.
El segon escenari és la basílica col·legiata de Santa Maria de Manresa, coneguda popularment com la Seu, el principal monument manresà, i de la qual en destaquen uns impressionants retaules gòtics.
"Una basílica construïda per Berenguer de Montagut -que és el mateix arquitecte de Santa Maria del Mar- on, a l'interior, Ignasi és molt present tant en algun vitrall com en una escultura que representa el pelegrí que ve aquí a resar. La Seu no només destaca per la seva llum i la seva majestuositat, sinó també per peces d'art molt rellevants que trobem a l'interior."

El tercer escenari és el carrer del Balç. La ruta ha deixat la Manresa monumental i ha continuat per una ciutat humil, caòtica, però que fa 500 anys estava plena de vida.
"Un carrer del segle XIV que ens permet conèixer com vivien els manresans d'aquella època. És un carrer estret que, arran d'un boom de població, es va cobrir i s'hi construeix a sobre. Un carrer que no surt als mapes i que queda amagat a la vista dels visitants fins que s'hi internen. El Balç és un carrer pel qual Ignasi de Loiola podria haver caminat i, al qual, actualment, accedim per un casal que acull el centre d'interpretació de la Manresa medieval."

Des d'aquí baixem cap a la ciutat moderna, admirant algunes façanes modernistes, i fem cap al quart escenari de la visita, l'Espai Manresa 1522.
"És un espai situat en un dels ramals del claustre del convent dels Predicadors on Ignasi de Loiola hauria passat molts moments, perquè hi tenia un dels seus consellers espirituals. Aquí, va passar-hi moments molt difícils pels seus dubtes existencials. Actualment, ens permet descobrir com era la Manresa on va viure Ignasi de Loiola, però també és un espai de memòria històrica on veiem tot el patrimoni religiós que tenia la ciutat i que, en part, va perdre durant la Guerra Civil."
La visita a la Manresa ignasiana no estarà completa si no ens fem la foto de rigor a la porta de l'Acollida, un conjunt escultòric de Ramon Oms situat a escassos metres.
Tres dates clau per a la celebració
El tret de sortida de la celebració serà el 29 de gener del 2022 a la plaça Major, amb un espectacle de música i dansa aèria que la companyia Sacude Danza ha adaptat expressament juntament amb Xàldiga. El regidor de Turisme i Projecció de la Ciutat, Joan Calmet, explica que la segona data a tenir en compte serà el 25 de març, dia en què Ignasi de Loiola va arribar a la ciutat, i dia en què l'Escolania de Montserrat farà un concert a la basílica de la Seu. I, finalment, el 23 de juliol tindrà lloc un dels actes més populars: la Refesta del Camí Ignasià, una festa que tindrà lloc en ple centre històric i que serà una mostra de la potent cultura popular i tradicional de Manresa.
Tot el programa d'actes es pot consultar al web www.manresa2022.cat
L'estada a Manresa es pot complementar fent un tastet de la magnífica gastronomia local, de la qual en destaquen els vins amb Denominació d'Origen Pla de Bages. A banda, dins del projecte Manresa 2022, han recuperat una galeta feta amb fruita seca que han batejat amb el nom d'"el dolç del pelegrí".
Per planificar la vostra estada a Manresa podeu consultar el web de Manresa Turisme.
Aquesta i totes les propostes del programa "Un país per voltar" les podeu recuperar a la web de Catalunya Ràdio.
- ARXIVAT A:
- ReligióCultura popular