Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

Ruta per la vila closa i la col·legiata d'Àger

Més enllà de Mont-rebei i la gran qualitat del cel nocturn, el poble reivindica els seus tresors més desconeguts

Roger Segura / Fèlix MartínActualitzat

La vila d'Àger, situada al peu del Montsec, a la Noguera, ofereix als visitants l'oportunitat de resseguir el seu passat amb una completa visita guiada que revela els secrets i tresors més ben guardats del poble.

El punt d'inici és al portal del Pedró, que actua de distribuïdor cap a l'interior de la vila closa, i que destaca per un conjunt de porxos que impacten per la seva gran bellesa.

El conjunt de porxos del portal del Pedró és un dels espais més fotografiats d'Àger (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

El nucli medieval d'Àger tenia quatre portals principals i la visita els va anant a buscar tot resseguint la muralla. Durant el recorregut es pot descobrir el pou de gel, força camuflat, i una muralla que es conserva gairebé en la seva totalitat. El poble també compta amb un tram de via romana del segle II que aquest estiu s'adequarà gràcies a un camp de treball.

El poble d'Àger conserva gairebé tota la muralla (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Una església atípica i una llegenda molt arrelada

Al nucli del poble destaca l'església parroquial de Sant Vicenç, que és fruit de tres ampliacions. El temple guarda un sarcòfag romà del segle III procedent de la col·legiata de Sant Pere d'Àger i un òrgan d'estil barroc del 1865, un dels pocs que es conserven de forma íntegra a Catalunya, com explica la informadora turística de l'Ajuntament, Núria Fraga.

"Era habitual que a les guerres es fonguessin els tubs dels orgues i, en aquest cas, com que era de plom i no d'estany, i estava mig desmuntat, es va salvar. Actualment funciona i es pot sentir en un concert que es fa, cada any, a principi d'agost."

Darrere de l'església crida l'atenció el carrer de la Guillemota. Està dedicat a una heroïna que, segons la llegenda, va salvar el municipi a finals del segle XV, quan es veia assetjat pels francesos.

L'església de Sant Vicenç d'Àger guarda un sarcòfag romà del segle III, la Mare de Déu de Colobor i un òrgan d'estil barroc (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

La joia de la corona, al capdamunt del poble

Pujant pels carrers costeruts i empedrats d'Àger, el recorregut acaba al conjunt monumental de Sant Pere, que inclou la col·legiata i el castell. Es tracta d'un imponent recinte fortificat d'estil romànic i neogòtic promogut per Arnau Mir de Tost el segle XI, en el context de la reconquesta de la vall d'Àger i a l'entorn dels quals va sorgir la vila.

Es va aixecar sobre les ruïnes de l'antic castell romà i, després, àrab. Entre el 1034 i 1047 es va construir el castell-palau i la insigne església de la col·legiata que es va confiar a una comunitat de canonges.

"Arnau Mir de Tost va fundar aquí un centre de poder polític i religiós. Va ser el seu castell principal i d'aquí va continuar conquerint territori andalusí per convertir-lo al cristianisme."

El claustre gòtic, amb un alt valor escultòric i arquitectònic, es va construir entre els segles XIV i XV. És únic perquè no hi ha cap altre claustre al món que compti amb una doble galeria cap a l'interior.

Al conjunt també destaquen espais com la cripta, la sala capitular i la torre de defensa, la torre de guaita més gran trobada a Catalunya de l'època comtal, amb gairebé 20 metres de diàmetre, i amb una altura que la feia visible des del punt d'accés a la vall.

Un orgull per al poble

La vall d'Àger rep molts visitants atrets pel congost de Mont-rebei, els vols de parapent o ala-delta o el Centre d'Observació de l'Univers, dins el Parc Astronòmic del Montsec.

La vall d'Àger, coneguda com la meca del vol lliure, té un dels millors cels del país per a l'observació dels estels (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Molts d'ells no saben, però, que el poble d'Àger amaga molts secrets. Per això, l'alcaldessa, Mireia Burgués, creu que les visites al nucli antic i a la col·legiata poden ser un bon complement a tota l'oferta que ja està consolidada.

"Els temps han canviat i estem aprenent a valorar cada cop més els atractius culturals i allò que ens envolta. Volem atraure el públic més proper i que tots els visitants tinguin més coses a fer i a conèixer."

De cara al futur, el consistori també impulsa rutes per les fonts i les ermites del municipi.

Aquesta proposta i totes les rutes que cada setmana us proposem a Catalunya Informació les teniu a la web del programa "Un país per voltar".
 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut