Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

Ruta per la Mataró Imperial: Torre Llauder, una gran domus

Els últims descobriments diuen que era una vil·la romana de 10.000 metres quadrats, cinc vegades més grossa del que es pensava

Marta Bellés i Fèlix Martín

La vil·la romana de Torre Llauder queda amagada, tot i que, en realitat, és als ulls de tothom. El viatger que arriba a Mataró procedent de Barcelona troba, a l'entrada de la ciutat, la Porta Laietana: la rotonda que presideix la Laia l'Arquera, una escultura monumental del mataroní Josep Maria Rovira i Brull.

Des d'aquí contemplem un recinte emmurallat que ocupa una illa de cases. Veiem que, del sostre, en pengen herbes i arbustos de tota mena, que cauen per les parets. Dins d'aquest espai hi ha un turó que, al capdamunt, conserva les restes del que va ser una domus, una gran casa de l'època romana.

Accés al Clos Arqueològic de Mataró (Marta Bellés/Catalunya Ràdio)

Quin lligam tenia l'emperador August amb la Torre Llauder?

Els últims descobriments apunten que la vil·la tenia 10.000 metres quadrats, en comptes dels 2.000 de què sempre s'ha parlat. Era una casa senyorial enorme, amb moltes terrasses, que es podia veure des del mar, el Mare Nostrum. Això porta els historiadors a pensar que es tracta d'una vil·la que només podia pertànyer a un comerciant, un polític de l'època o un membre de l'exèrcit. Algú molt ben connectat amb el mateix emperador August (segle I aC - I dC).

El fet que entre les restes s'hi hagi trobat un bust de Màrius Emilià, fa pensar que aquest home, que va exercir diferents càrrecs, nomenat directament per August, podria haver estat l'amo o el representant de l'emperador a Torre Llauder.

 

Petita història de la vil·la romana de Torre Llauder (Marta Bellés /Catalunya Ràdio)

 

La descoberta de les restes romanes

Les restes de la vil·la les va descobrir l'any 1961 el dibuixant mataroní Marià Ribas, apassionat de l'arqueologia. Ribas era amic de Valentí Rodon, propietari de la masia, envoltada de camps de cultiu, i li va demanar de poder-hi gratar per veure què hi trobava. Per aquella època ja s'havien localitzat restes de l'antiga Iluro a diferents llocs del terme. Movent les terres, van trobar un mosaic. En Francesc Moré, el guia amb qui hem fet la visita, explica

"Fins al 1980, quan es va aixecar la muralla, el turó on hi ha les restes va estar desprotegit. Hi venia la gent a fer motocross o es feia servir per fer-hi costellades, es va deteriorar molt."

 

0
(Panell indicatiu amb les fases del jaciment arqueològic. (Marta Bellés /Catalunya Ràdio)

 

Les restes de la vil·la van quedar a la intempèrie durant molts anys 

Salvem Torre Llauder va ser un grup que va fer molta pressió fins que, el 1980, les restes van quedar tancades dins el clos arqueològic, que es pot visitar. La casa tenia totes les dependències d'una gran vil·la senyorial. Hi havia mosaic a totes les habitacions; hi trobem dos peristils, els lavabos –amb quinze latrines, com a mínim– i la zona de banys, amb les piscines d'aigua calenta, tèbia i freda: caldarium, tepidarium i frigidarium.

Les restes, protegides dalt d'un turó emmurallat (Marta Bellés /Catalunya Ràdio)

 

Mentre contemplem el que queda de la gran mansió, ens diu "tot això és en època de bonança. Quan arriben moments de crisi, els usos de les dependències canvien i moltes estances es converteixen en magatzems de gra i de vi."

 

Algunes estances es van convertir en magatzems de gra i vi (Marta Bellés/Catalunya Ràdio)

Una gran domus que encara té secrets amagats: continuen les excavacions

El jardí era un altre lloc destacat, amb elements exòtics, amb cirerers, i vivien amb tota mena de luxes. S'hi han trobat llums d'oli i restes de la vaixella que feien servir per als grans àpats, a l'hora de sopar. Començaven amb els ous i acabaven amb les pomes i, entremig, tot un banquet. A la casa hi havia un centenar d'esclaus; uns feien el menjar, els altres netejaven, un altre grup es dedicava al manteniment i uns altres treballaven en les feines vitivinícoles, es dedicaven a la producció d'àmfores i de vi.

Detall del mosaic d'una de les habitacions (Marta Bellés /Catalunya Ràdio)

La visita acaba amb un moment emocionant, mentre trepitgem l'herba de terra, que ha crescut força,

"Aquí és on es creu que hi havia la cuina, però encara està per explorar. Queda feina per fer. Tampoc no s'ha trobat el lloc on vivien els esclaus."

El jardí, un espai important dins el recinte de la domus (Marta Bellés/Catalunya Ràdio)

 

Marxem del clos pensant que, tant de bo un dia hi tornem per escriure la crònica de nous descobriments. Torre Llauder encara ens pot donar sorpreses!.

Totes les propostes per fer rutes pel territori les podeu recuperar a la web del programa "Un país per voltar"

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut