Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya Nit

Ruta per la Cervera mil·lenària entre bruixes i una universitat única

Un passeig per la capital de la Segarra ens permet descobrir carrerons misteriosos, els secrets de l'edifici de la Paeria i dos fets històrics transcendentals

Roger Segura i Fèlix MartínActualitzat

La ciutat de Cervera ofereix als visitants un ric testimoni patrimonial, artístic i cultural concentrat en un espai reduït. Situada en un turó, amb barris en pendent, misteriosos carrerons coberts i muralles, la capital de la Segarra és testimoni d'esdeveniments clau en la història de Catalunya.

Un dels més singulars és la història de la seva universitat, l'única que hi va haver a Catalunya durant 126 anys. El 1717, després de la guerra de Successió, Felip V va clausurar totes les universitats catalanes i en va fer construir una de central a Cervera.

La majestuosa Universitat de Cervera ocupa una hectàrea de superfície i sempre ha estat objecte de controvèrsia (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Es diu que el monarca ho va fer com a agraïment a la ciutat per la seva fidelitat, però segons Armand Forcat, president de l'Associació d'Intèrprets del Patrimoni Cerverí, hi ha molts elements que ho posen en dubte.

"Diuen que, durant la guerra de Successió, Cervera s'havia posat al costat de Felip V, quan realment no és ben bé així. A l'arxiu d'història de la ciutat hi trobarem 135 documents que diuen tot el contrari."

Actualment, l'edifici de la universitat és una joia del barroc que encara bull d'activitat educativa, cultural i social durant tot l'any. Inclou un institut, el Conservatori de Música, cinc biblioteques, l'Arxiu Històric Comarcal o la UNED, entre d'altres, i espais singulars com el paranimf.

El carreró més misteriós de Cervera

Deixant enrere la plaça de la Universitat, enfilem el serpentejant carrer Major, l'artèria vertebral del nucli històric. De sobte, un rètol ens convida a baixar cap al misteriós carreró de les Bruixes, del segle XIII.

La llegenda diu que les bruixes es trobaven al carreró de les Bruixes les nits de lluna plena (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Un indret sorprenent que, segons ens explica la guia i intèrpret del patrimoni Montse Pérez, inicialment no estava cobert. Es tractava d'un antic clos murallat, on les parets de les cases feien de muralla.

"Quan es va fer la muralla de Pere III, al segle XIV, les cases van perdre aquesta funció. Hi van obrir portes i finestres i, com que tenien els horts a l'altra banda de carrer, hi van fer arcades i el van anar cobrint."

Segons la llegenda, abans s'hi trobaven les bruixes les nits de lluna plena per posar en comú els seus encanteris. Avui, podem jugar a descobrir-hi figures relacionades amb l'esoterisme i la bruixeria com el gat negre, l'escombra o el mussol.

Públic a Cal Racó mirant l'escorreguda del Mascle Cabró a la 44a edició de l'Aquelarre de Cervera
Públic a Cal Racó mirant l'escorreguda del Mascle Cabró a la 44a edició de l'Aquelarre de Cervera

També hi ha el Mascle Cabró, tot un símbol de la moderna festa de l'Aquelarre, que es fa l'últim dissabte d'agost des del 1978; una celebració que, com recorda Forcat, deu a aquest carreró el nom i l'esperit.

"El jovent de l'època feia una revista que es deia El Carreró de les Bruixes. No tenien prou diners i van inventar aquesta festa amb un tarot, coca i mistela el primer any. La següent edició, ja no s'hi cabia."

Avui l'Aquelarre està plenament consolidat com la festa del foc, les bruixes, els diables, els correfocs, els espectacles, la música, la màgia i l'esoterisme. És una cita ineludible del calendari festiu, juntament amb la Passió, el Festival de Música Clàssica o el Festival de Pasqua.

Un passeig per la història

Tornant al carrer Major. podem visitar el Museu Comarcal, amb la Casa Museu Duran i Sampere, i una exposició dedicada als mediàtics pilots Marc i Àlex Márquez, fills de Cervera. També podem accedir als vestigis del call.

Dues plaques recorden el naixement de la Generalitat a Cervera i les capitulacions matrimonials dels reis catòlics (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

En aquest mateix carrer també hi ha el conjunt arquitectònic de la Companyia de Jesús. Aquí s'hi va fer una reunió de les Corts Catalanes que, com detalla Forcat, va suposar el naixement de la Generalitat al segle XIV.

"Els braços polític, eclesiàstic i militar van elegir aquí Berenguer de Cruïlles, bisbe de Girona, com a primer president de la Generalitat de Catalunya. Era el 14 d'octubre de l'any 1359."

Al mateix lloc, però al segle XV, Isabel i Ferran, futurs reis catòlics, hi van signar les capitulacions matrimonials. Un fet que prova que passejar per Cervera és respirar la història.

Els secrets de la façana de la Paeria

A la plaça Major hi trobem els porxos i l'edifici de l'Ajuntament, la Paeria. Aquí criden l'atenció 15 curioses mènsules que sustenten les balconades i que representen motius relacionats amb la presó, els cinc sentits corporals i les virtuts que havien de tenir els comerciants.

Diverses mènsules sustenten els balcons de la Paeria, com aquestes cinc, que guarden relació amb les virtuts que ha de tenir un bon comerciant (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

A la vora hi ha l'església de Santa Maria, d'estil gòtic català. El seu vistós campanar està encaixat entre el temple i l'edifici de l'Ajuntament, i conté sis campanes que encara es volen a mà.

L'església de Santa Maria de Cervera, del segle XIV, és una de les icones de la ciutat (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

El castell reviurà amb realitat virtual

El nucli antic també acull el castell, del segle XI. Avui només en queden les ruïnes, però el paer en cap, Joan Santacana, avança que el volen fer visitable de cara a la commemoració del mil·lenari de la ciutat, el 2026.

"Arran d'aquell castell de defensa va néixer la ciutat de Cervera. Ara el tenim en ruïnes, la nostra intenció és fer-lo reviure amb realitat virtual. Volem que sigui un dels centres d'interès turístic i acabar de completar l'oferta que tenim a la ciutat."

La ciutat de Cervera també ens ofereix agradables recorreguts per la muralla, miradors privilegiats sobre el paisatge segarrenc com el de la Pèrgola, i joies del modernisme com la Farinera, obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí.

Els intèrprets del patrimoni cerverí Armand Forcat i Montse Pérez, al davant de la Farinera del Sindicat, una joia modernista de Cèsar Martinell (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Si voleu fer una ruta guiada per Cervera, podeu acudir cada dissabte a les 11 del matí al davant de la Universitat. En trobareu més informació al web www.cervera.cat i al Centre d'Acollida Turística, a tocar de l'autovia A-2, on hi ha habilitada una àrea per a autocaravanes.

 

ARXIVAT A:
Turisme
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut