Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

Ruta per descobrir un dels grans castells de Catalunya: el Vescomtat de Cabrera

Cinc rutes per tretze pobles de la comarca de La Selva ressegueixen restes d'antics castells, nuclis, ermites i paisatges espectaculars

Actualitzat

Tretze municipis de la comarca de la Selva participen en el projecte de turisme cultural Vescomtat de Cabrera. Són poblacions amb restes d'antics castells, muralles, esglésies, barris medievals i molta història que tenen en comú haver format part d'un dels grans dominis feudals de Catalunya, des del segle XI i durant més de 600 anys. Des del Consell Comarcal han senyalitzat una quarantena d'espais repartits en cinc rutes diferents.

Les cinc rutes del Vescomtat de Cabrera (Consell Comarcal de La Selva)

Conjuntament a les rutes han produït una desena de vídeos amb recreacions històriques que es poden veure al nou Centre d'Interpretació del Vescomtat de Cabrera, situat al castell medieval de Montsoriu, entre Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, cap i casal de la nissaga familiar. Vídeos que també es poden descarregar al mòbil a través d'un codi QR que hi ha als diferents espais de les rutes.  

El castell de Montsoriu (Consell Comarcal de la Selva)

L'arqueòleg del Museu Etnològic del Montseny Joaquim Mateu, explica que el castell està obert als visitants cada cap de setmana i l'any 2020 va rebre 18.000 visitants

El castell de Montsoriu era el símbol del poder militar dels Cabrera i està considerat el gran castell gòtic de Catalunya. La seva construcció i el sistema defensiu van resistir el setge de 1.200 soldats durant més d'un any.

Exposició al Museu Etnològic d'Arbúcies (Consell Comarcal Selva)

El Museu Etnològic del Montseny, a Arbúcies, és un altre dels punts destacats de la ruta. Les seves sales acullen l'exposició de més de 150 objectes recuperats en les excavacions arqueològiques de Montsoriu i expliquen com era la vida en aquest gran castell gòtic. En aquest museu s'hi farà també un Centre d'Investigació i Divulgació del vescomtat, amb audiovisuals immersius.

A més de les rutes del castell de Montsoriu i del Museu del Montseny, n'hi ha una de religiosa, que parteix del monestir de Sant Salvador de Breda, i una ruta administrativa, amb punt de sortida al poble d'Hostalric.

Hostalric, capital administrativa del Vescomtat de Cabrera (Ajuntament d'Hostalric)

També han planificat una ruta comercial, que se centra en l'organització del vescomtat a partir dels segles XV i XVI quan els Cabrera van ampliar els seus dominis cap a Sicília i la Mediterrània, i que té com a punt de sortida el Palau vescomtal de Blanes.

El recorregut passa també per Susqueda, el nucli antic d' Anglès, pels estanys de Sils, Caldes de Malavella, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea i Vidreres.

El projecte va arrencar aquest estiu i, segons Joaquim Mateu, els resultats són molt positius:

Tant la gent de la comarca com els visitants han començat a descobrir aquests espais vinculats al vescomtat. El potencial de creixement és molt gran i ja es preparen visites guiades i es plantegen projectes en altres àmbits com la gastronomia.

És una proposta turística que fa una mirada cap a un territori singular, a mitjà camí entre Girona i Barcelona, que va ser clau en la nostra història a partir de l'any 1000. Territoris i paisatges variants des del cims de les Guilleries i el Montseny, el pla de la Selva i la Costa Brava.

Els Cabrera van ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya, des del segle XI i fins al segle XIX. Tota la informació de les rutes, i les diferents propostes la trobareu al portal de "La ruta dels Cabrera"

Més rutes a "Un país per voltar".

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut