Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

Ruta pel riu Ter: joc de cartes al Ripollès

Una gimcana permet fer turisme i descobrir les curiositats de Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll

Laia Claret /Fèlix MartínActualitzat

Què tenen en comú els pobles de Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll? Entre altres coses, el riu Ter. I ara, a través d'un joc de cartes, proposen fer turisme i, a la vegada, descobrir curiositats de cadascun d'aquests municipis.

El joc i la visita es pot fer per separat a cada poble, però també permet fer-los tots quatre en un sol dia, com es prefereixi. 

Joc de cartes gratuït

No es necessita cap guia i el joc és gratuït. Es pot recollir a l'oficina de turisme de qualsevol d'aquestes poblacions i allà mateix t'expliquen com funciona. Aquí comença l'aventura.

Cada poble té les seves cartes dins la mateixa baralla. Per diferenciar-les millor, les de Ripoll són de color violeta i les de Camprodon, verdes. Per Sant Joan de les Abadesses han triat el color vermell i, finalment, les de Sant Pau de Segúries són de color beix. 

Per començar el joc, primer cal girar-les totes de cap per avall i cal muntar un mapa del municipi on ets. Sílvia Casellas és directora de l'empresa Iternatura, que és qui l'ha dissenyat: 

"Tens unes cartes que són un mapa, les muntes i comences a jugar. I el mapa et diu diversos punts on has d'anar i a cada punt hi has de resoldre enigmes o proves."

El mapa del joc encanteri que has de muntar per començar a trobar les pistes (Iternatura)

Quan el mapa està fet, es pot anar a cada punt que hi ha senyalitzat. Un cop hi ets, gires la carta cap per amunt i hi tens una pregunta.

Per exemple, a una font d'un municipi s'han de buscar i sumar tots els números que hi ha a la font. I hi ha quatre respostes possibles. El mateix nom del joc ja juga amb la vinculació del Ter a la zona i l'hi porta inclòs: "Encanteri. Els esperits del riu" i Casellas en detalla l'objectiu:  

"Cada poble té un esperit o follet que protegeix el riu Ter, però que té enemics com la brutícia o el malbaratament i tu has de protegir aquest personatge, descobrint les pistes."

Per tant, entre els jugadors han d'ajudar el follet o esperit de cada poble perquè no li passi res i descobrir el seu nom. Per cada prova que superis de la gimcana, tens una lletra del nom del follet.

A cada municipi s'hi poden fer, aproximadament, unes set o vuit proves. 

Alguna de les pistes del joc del Ripollès i els exemples de resposta (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Pistes amb complicació afegida

Abans de començar a buscar les pistes, cada jugador té una carta amb un rol adjudicat, i aquest és un hàndicap extra:

"Els personatges tenen encanteris. I mentre juguen, han de fer diverses coses. Per exemple, mentre estàs mirant de resoldre l'enigma, no pots dir la veritat o has de fer un soroll d'un animal."

Per tant, a més de voltar per cada poble i descobrir-ne racons singulars, del que es tracta és de passar una bona estona i riure plegats.

Qui pot jugar-hi?

El joc està pensat per a tothom. Petits i grans. Hi pot jugar la mainada i està pensat per a grups. O sigui que també cal treballar en equip:

"Cada itinerari, a cada poble, té una durada de 90 a 120 minuts. Hi poden jugar de 2 a 8 jugadors. I a partir de 3 anys, aproximadament."

La intenció és donar a conèixer aquests pobles i fer-ho d'una manera lúdica.

La baralla de cartes que reparteixen a l'oficina de turisme amb el joc dels 4 municipis (Iternatura)

Un projecte compartit i amb un nexe comú, com explica Andreu Blanch Bou, tècnic del Consell Comarcal del Ripollès:

"El joc s'emmarca dins el projecte FEDER, de xarxa d'espais de contacte amb el riu Ter que és promocionat pel Consell Comarcal amb els ajuntaments i neix amb l'objectiu de donar a conèixer aquests espais fluvials del riu."

Andreu Blanch Bou, tècnic del consell comarcal del Ripollès i Sílvia Casellas, d'Iternatura (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

De fet, els quatre follets o esperits que s'han de trobar porten integrada la paraula Ter al seu nom. I al mateix joc s'hi pot jugar en català, castellà, anglès i francès.

Podeu escoltar la versió en àudio d'aquesta i de totes les propostes per fer turisme de proximitat, que fem cada setmana a Catalunya Informació a la web del programa "Un país per voltar". 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut