Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

Ruta pel Priorat a cavall d'un guarà

Una passejada pel Parc Natural de la Serra de Montsant amb la companyia de tres rucs catalans

Actualitzat

La comarca del Priorat té nombrosos reclams turístics estretament lligats amb el vi i el paisatge que poden coneixe's de maneres diferents. Des de Cabacés, Rucs de Montsant proposa acostar-se a aquest patrimoni en companyia de tres rucs catalans. Una experiència que, a banda d'endinsar-se en aquest racó de la comarca, permet conèixer millor aquests animals. 

Ferran Mestres, geògraf i guia de senderisme, és el propietari d'aquests tres exemplars de guarà que es diuen Truski, Estel i Mosquit. Amb ells es pot conèixer més a fons aquesta espècie que està en perill d'extinció a través d'aquesta activitat pensada especialment per a un públic familiar, però sobretot per a la canalla. 

De tota manera, els adults també n'aprenen molt, de tot plegat. De fet, l'experiència deriva en un punt de teràpia individual i de grup, com explica Ferran Mestres:

"La manera com has actuat amb el ruc et fa veure coses del teu caràcter: si tens paciència, si tens por, sobretot en els nens, perquè en surten que no sabien que tenien... També hi ha situacions que deriven en teràpia familiar perquè poden sortir tensions entre pares i fills que cal gestionar."

Clara Chavarria / CCMA
Els infants aprenen a relacionar-se amb els rucs durant aquest activitat (Catalunya Ràdio / Clara Chavarria)


Punt de trobada i material necessari

En Ferran Mestres cita els visitants en una de les finques de la zona del municipi de Cabacés. Un punt de trobada que pot variar segons l'època de l'any. Els participants en l'activitat hi han d'anar ben preparats.

Per començar, cal portar aigua i esmorzar, explica Mestres, perquè durant el recorregut es fa una parada per menjar i perquè els rucs puguin descansar una estona i pasturar una mica. I és important vestir adequadament:

"Sempre recomano un bon calçat perquè el terreny és força pedregós, però també per protegir-se d'una remota i hipotètica trepitjada d'un dels rucs. És millor anar amb pantalons llargs per evitar esgarrinxades i a l'hivern, anar ben abrigat."

Les motxilles que puguin portar els participants les poden dipositar en una de les alforges del ruc durant l'excursió. 


Públic infantil

Abans de començar el passeig, en Ferran Mestres parla de les necessitats d'aquests rucs, les seves característiques i la història d'una raça que està en perill d'extinció. Les criatures escolten atentament, i en un primer moment observen des d'una distància prudent aquests animals que, per ells, són molt grans. Ben aviat, però, s'hi volen acostar per acariciar-los, raspallar-los i donar-los menjar

El Priorat a cavall d'un guarà
Els infants perden la por a mesura que avança l'excursió (Catalunya Ràdio / Clara Chavarria)

Un cop feta la introducció, comença el passeig. Els més petits poden fer-lo dalt dels rucs i els adults caminen al costat de cadascun dels animals, agafant-ne les regnes i mirant de guiar-los en el camí, si és que es deixen! Perquè el cas és que primer cal conèixer l'animal i ell ha de conèixer a qui camina al seu costat, i a partir d'aquí s'estableix una relació que marcarà la resta de l'excursió.


El recorregut 

D'entrada, Mestres té planificat un recorregut que s'allarga unes dues hores, tot i que també es poden fer sortides de mig dia o d'un dia sencer. En tot cas, el camí es pot allargar o variar:

"Les sortides de què més gaudeixo són les que van des de Cabacés a Montsant, però que poden ser diferents depenent de l'indret per on es vagi, com és la Foia o Sant Roc, per exemple.

També hi ha un lloc molt emblemàtic i molt estimat pels veïns de Cabacés que és la Covassa, que és un mas que està enterrat perquè és dins d'una cova i és un lloc on habitalment parem a esmorzar."

Clara Chavarria / CCMA
Un dels indrets més emblemàtics de Cabacés és la Covassa (Catalunya Ràdio / Clara Chavarria)


Rucs i vins

També hi ha l'opció de passejar entre vinyes. Aquí es proposa una activitat que combina aquest passeig amb la visita a un celler per mirar de buscar un equilibri entre els interessos de petits i grans.

Les visites es poden fer durant tot l'any, tot i que Mestres recomana la primavera, la tardor o l'hivern. El que hem constatat en aquesta visita és que alguns dels infants que hi han participat volen repetir l'experiència. 

Podeu escoltar els protagonistes d'aquest reportatge a la web del programa de turisme de Catalunya Informació "Un país per voltar"

 

ARXIVAT A:
Turisme
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut