Racisme policial: una línia vermella destenyida?

Els sis agents antidisturbis investigats per una actuació contra un noi negre el gener del 2019 al Bages estan acusats dels delictes de lesions i contra la integritat moral
Laura Rosel
Laura Rosel: Racisme policial: una línia vermella destenyida?

Interior canviarà de destinació els sis mossos implicats en la detenció d'un noi negre al Bages, el gener de l'any passat. Ho fa un any i mig després dels fets. Amb una investigació judicial en marxa, una investigació d'afers interns aturada per protocol... i just el dia que el cas salta a l'opinió pública. No ho ha fet abans: i ha tingut un any i mig.

Són sis agents antidisturbis, acusats dels delictes de lesions i contra la integritat moral que porten mesos patrullant, fent la mateixa feina... i el Departament d'Interior no ha mogut fitxa fins avui, que "El matí de Catalunya Ràdio" ha publicat els àudios que el mateix noi va poder enregistrar, on no hi ha interpretació possible ni matisos de cap tipus. Els agents l'insulten, l'amenacen i el vexen pel fet de ser negre.

Bona feina de les entitats, com SOS Racisme, que no han deixat estar el cas en cap moment... bona feina dels periodistes, que ho han aixecat... a més de CR, també La Directa, ho ha publicat. Paper galdós, en canvi, d'Interior i del Cos de Mossos d'Esquadra que no ha reaccionat fins avui, que n'han fet titulars i fils de Twitter.

El racisme és a tot arreu. No cal anar-lo a buscar a milers de quilòmetres Atlàntic enllà: n'hi ha en un bloc de pisos de Premià de Mar, al Congrés dels Diputats o al grup dels ARRO dels Mossos. I la resposta hauria de ser sempre la mateixa: el rebuig absolut, sense quedar-se a mitges.

És especialment greu que el racisme vingui d'un cos policial i que la resposta que trobi per part de les institucions arribi tard i sigui laxa. Un agent que cridant embogit que "és racista"... és una línia vermella com una catedral. Si no s'aborda com a tal, el vermell destenyeix... i ja no ho és tant. I el racisme ho és es miri per on es miri, sense vacil·lacions.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut