Què ha de fer un positiu de la verola del mico i què és un contacte estret?
Catalunya nit

Què ha de fer un positiu de la verola del mico i què és un contacte estret?

El protocol estableix que els positius han d'estar aïllats i que els contactes estrets han de portar mascareta

Actualitzat

Els casos positius de la verola del mico han de fer aïllament i els contactes estrets han de portar mascareta mentre se'ls fa vigilància.

Són dos dels punts que estableix el Protocol per a la detecció precoç i el maneig de casos davant l'alerta de la verola del mico a Espanya del Ministeri de Sanitat, amb data 20 de maig del 2022, al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio.

Imatges microscòpiques d'un teixit afectat per la verola del mico (Reuters / CDC)

El document també estableix què es considera contacte estret.

Què ha de fer un positiu de la verola del mico?

El Protocol estableix que tots els casos en investigació o confirmats han d'estar aïllats i sota vigilància. A partir d'aquí s'estableixen un seguit de recomanacions.

En cas de conviure amb altres persones han d'estar aïllats en una habitació per separar-se de la resta fins que desapareguin les lesions a la pell. A més, han de portar la mascareta en cas que necessitin sortir de casa.

Si hi ha un menor contagiat i és difícil que porti la mascareta, s'especifica que l'han de portar la resta de convivents.

Es tracta d'una malaltia zoonòtica, cosa que significa que originàriament passa dels animals als homes

S'ha de limitar al màxim el contacte amb l'aïllat, però en cas que no es pugui es recomana rentar-se les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic.

També s'estableix que les mascotes s'hauran de separar dels positius.

Es tracta d'una malaltia zoonòtica, cosa que significa que originàriament passa dels animals als homes, i per això es vol evitar que els homes contagiïn els animals.

De fet, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties ja va demanar que es presti atenció a les mascotes per evitar el risc que a través dels animals aquest virus es pugui convertir en endèmic a Europa.

Què és un contacte estret?

Es considera contacte estret la persona que ha estat amb una persona contagiada des de l'inici del període de transmissibilitat, és a dir, des que el contagiat va començar a tenir símptomes.

El contacte estret ha d'haver estat a menys d'un metre del positiu dins la mateixa habitació. Això pot incloure convivents, personal sanitari o contactes de l'àmbit laboral.

El protocol concreta que s'ha de prestar una especial atenció a les persones que hagin pogut tenir relacions sexuals en contextos de risc.

També es considera contacte estret qui hagi estat en contacte amb la roba o els llençols del contagiat.

Què ha de fer un contacte estret?

Segons el protocol, no es començarà el seguiment al contacte estret fins que no estigui confirmat el positiu de la persona amb la qual va tenir contacte.

S'explica que els contactes estrets no hauran de fer quarantena, tot i que han de reduir les interaccions socials i hauran de portar la mascareta.

Imatge de microscopi de partícules del virus de la verola del mico
Imatge de microscopi de partícules del virus de la verola del mico (Reuters)

S'especifica que no hauran de tenir relacions sexuals durant el període de seguiment i que cada comunitat autònoma els informarà sobre el temps de seguiment que se'ls ha de fer.

Tots els contactes estrets s'hauran de prendre la temperatura un cop al dia durant 21 dies.

Si el cas estret comença a desenvolupar símptomes, sí que s'haurà d'aïllar.

Quins símptomes provoca la verola del mico?

Els símptomes més destacats són febre de més de 38.5 ºC, mal de cap intens, mal d'esquena, lesions a la pell, miàlgia (dolor muscular) o artràlgia (dolor a les articulacions).

Per a la confirmació definitiva cal detectar el genoma del virus de la verola del mico per PCR o seqüenciació

Quan es confirma un cas, també es tenen en compte criteris epidemiològics; és a dir, si en els últims 21 dies s'ha tingut contacte amb un positiu o s'ha viatjat a l'Àfrica occidental i central.

I, finalment, per a la confirmació definitiva cal detectar el genoma del virus de la verola del mico per PCR o seqüenciació.

Les últimes dades

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, amb data 24 de maig, hi ha 20 casos confirmats i 31 en espera de confirmació.

A més, hi ha 35 casos que han donat negatiu i 2 en els quals s'ha de repetir l'anàlisi. Segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, els darrers dies han vist que hi comença a haver més casos negatius.

 

ARXIVAT A:
Verola del mico
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut