L'àrbitre parlant amb Vinícius, al partit del Reial Madrid a Mestalla (EFE / Biel Alino)
Catalunya Nit

Pot afectar el cas Vinícius a les eleccions al País Valencià?

La campanya valenciana s'ha vist alterada per la repercussió dels insults racistes al jugador del Reial Madrid a Mestalla

La campanya valenciana per a les eleccions d'aquest 28 de maig s'ha vist alterada de forma inesperada per la repercussió dels insults racistes que va rebre el jugador del Reial Madrid Vinícius a Mestalla.

Els candidats tant a la presidència de la Generalitat com a l'Ajuntament de València han hagut de fer equilibris per ser contundents contra el racisme i alhora no contribuir a fer més gran el malestar valencianista i la mala premsa internacional. El candidat socialista a la Generalitat, Ximo Puig, establia aquesta diferència als mitjans de comunicació: 

"Jo em sento orgullós d'aquesta societat i del que és una comunitat oberta i solidària. No es pot confondre."

El candidat de Compromís a la Generalitat, Joan Baldoví, i l'alcalde de València pel mateix partit, Joan Ribó, també van haver de sortir al pas, puntualitzant que el racisme és un problema que hi és a tots els camps de futbol. I a última hora, també ho ha fet el candidat del PP a ser el president dels valencians, Carlos Mazón, que ha demanat que no es criminalitzi l'afició del València. 

Demanen més "contundència"

El president de la penya valencianista Colla Blanc-i-Negra, Sergi Aljiles, confirma l'enorme malestar del conjunt de l'afició de l'equip per la imatge de racistes que s'ha difós arreu del món, i en culpa l'"aparell mediàtic del Madrid": 

"Aquest tractament informatiu del que va passar ha generat molt malestar. Han venut que Mestalla és un lloc on el racisme està normalitzat. I això és mentida." 

I és que, segons Aljiles, les actituds racistes al València les protagonitza només un grup minoritari d'ultradreta, els Yomus, que --malgrat tenir prohibida l'entrada al camp-- han aconseguit burlar la prohibició i infiltrar-se en la grada d'animació: 

"És una part insignificant dins els milers de persones que erem a Mestalla l'altre dia." 

Un adhesiu dels Yomus en una màquina de refrescos davant de Mestalla

En aquest sentit, el president de la penya valencianista creu que els candidats haurien de defensar amb més contundència la pluralitat de l'afició i no permetre l'estigmatització que se n'ha fet. Pensa, de fet, que això pot tenir conseqüències electorals:  

"Molts candidats, en veure que estem en període electoral, han tingut molta cura a l'hora de parlar d'aquesta estigmatització de l'afició i s'han apropat al discurs oficial del madridisme. Òbviament hem de rebutjar el racisme, però també s'han de veure totes les cares de la moneda. I això crec que només ho ha fet, en part, Joan Baldoví, i el grup municipal a València del PSPV, amb Sandra Gómez i Borja Sanjuán." 

De moment, és una incògnita saber qui capitalitzarà electoralment el malestar o si tindrà alguna influència en les eleccions, però en el cas de l'alcaldia de València el resultat pot dependre de menys de 2.000 vots. Al camp de Mestalla, en el València CF - Reial Madrid, hi havia 46.000 espectadors.

ARXIVAT A:
RacismeEleccions municipals 2023Vinícius
Anar al contingut